用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 中西區邊間E位較好
go

中西區邊間E位較好 [複製鏈接]

小兒在s位讀了2年, 應於本年可轉出讀正常幼稚園, 現需要選擇e位, 可否對如下2間給予意見:
1. 樂幼學前教育及訓練中心
2. 監護者早期教育中心
   0    0    0    0

醒目開學勳章

監護者早期教育中心
佢收費會貴過其地E位, 講緊都係$5xx-$6xx一個月。
但係佢地比其他E位多training, 我果陣每星期都有ST, OT, 導師堂X2, 小組X2, 連音樂治療都有。
同埋佢地上至主任,下至姨姨都好有心。
絕對推介。

監護者早期教育中心 Watchdog 要排大約一年半左右.

Anpanmama, 多謝您的意見, 但想問一問, D費用唔係每次付的嗎?
如每月付的話, 是否如您所說有每星期都有ST, OT, 導師堂X2, 小組X2, 連音樂治療都有。

因小兒以前未入特殊學校前,上E位都是每次付的。

另外, 還想問您的小朋友是否由S位轉E位呢? 或是一路都是
讀E位?因聽人講由  S位轉E位,  E位不會給您讀太耐, 不知是否是真的。

原帖由 Anpanmama 於 10-5-30 14:08 發表
監護者早期教育中心
佢收費會貴過其地E位, 講緊都係$5xx-$6xx一個月。
但係佢地比其他E位多training, 我果陣每星期都有ST, OT, 導師堂X2, 小組X2, 連音樂治療都有。
同埋佢地上至主任,下至姨姨都好有心。
絕對推介。: ...

WATCHDOG la..

小兒在I位讀了2年, 於本年轉出讀正常幼稚園, 選擇e位, 監護者早期教育中心.
waiting result now.

醒目開學勳章

我仔仔08年入讀Watchdog E位, 佢收費係月計, 一個月$5xx, ST另收$210一堂, 但OT, PT, 導師堂, 小組, 音樂治療都是按小朋友需要安排嘅, 我果陣每星期:
ST(個別)x1(自費$210)
OT(個別)x1
PT(個別)x1
音樂治療(個別)x1
導師堂(個別)x2
小組x2
...........
讀咗約4個月左右, 因為揾唔到幼稚園, 而S位又排到, 就轉讀S位。但Watchdog主任、社工、導師都好有心、好好。

讀咗一年S位, 09年醫生評估可以轉番出嚟, 但我想keep住政府嘅service(始終有backup好啲), 我用舊number轉E位, 個幾月就排番Watchdog, 但因為幼稚園嘅問題, 我give up咗而繼續留讀S位, 再排多次E位已經要用新number.....
啱啱呢次4月社署大派位, 我地派唔番Watchdog嘅E位(09年新number梗係無望啦!), 而仔仔年尾就6歲所以唔等, 即刻排I位, 嚟緊嘅9月開學喇!

如果家陣仲未收任何I位, E位, S位通知做intake interview, 應該今期排唔到咯!

所有經社署派位嘅sevice, 就係entitle可以讀到6歲, for example假如小朋友2010年9月2日6歲, 佢都可以完成埋嗰果學年(即係10/11年度), 但2010年9月1日前夠6歲就無I位, E位, S位嘅support嘞!
你聽人講由  S位轉E位,  E位不會給您讀太耐,只係因為年紀夠6歲嘅問題而已, 所以成日都話, 早啲排service早咁走同轉都ok!

Anpanmama, 今天我親身到watchdog處了解及參觀, 如您所說,社工姐姐亦非常詳盡解釋, 她亦說現在開始intake interview, 故如我用舊number, 亦有可能"執到鷄", 在此, 非常多謝您的意見!

我親身到watchdog處了解及參觀one month ago too,社工姐姐Miss Fung亦非常詳盡解釋, 她亦說現在開始intake interview, 故如我用舊number, 亦有可能"執到鷄"too.....

waiwaiw,
Are u arrange 幼稚園yet??
And what's your old number??

FatCatCat,

1.幼稚園已收了我的小朋友
2. 我的編號為: P036xx2

其實我又不太明白, 您的小朋友已在I位讀緊, 又可需轉出來E位呢? 因我的小朋友問題在其言語表達方面仍未達到同齡的標準, 而在S位的小孩說話能力一般都不太好, 回希望正常幼稚園的小孩, 給其剌激。
那麼您找了幼稚園味呀? 您的號碼是否在我之前呢!

could u pm me and leave your contact, we talk on the phone la...because my bk mail some promblem can't sent mail outside.

原帖由 waiwaiw 於 10-6-1 23:38 發表
FatCatCat,

其實我又不太明白, 您的小朋友已在I位讀緊, 又可需轉出來E位呢? 因我的小朋友問題在其言語表達方面仍未達到同齡的標準, 而在S位的小孩說話能力一般都 ...

Waiwaiw,

幼稚園已收了我的小朋友too.
編號: not this one P036xx2(yours is your kid ref.no.)...this is my no MAR/2008. and u???

醒目開學勳章

FatCatCat
你個number照計應該今次入到Watchdog喎!
佢地今次收到04/2009
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waiting%20EETC_042010.pdf

我05/2009所以都預咗唔得, 即刻轉排I位, 好彩啫!

醒目開學勳章

原帖由 waiwaiw 於 10-6-1 23:38 發表
FatCatCat,

其實我又不太明白, 您的小朋友已在I位讀緊, 又可需轉出來E位呢? 因我的小朋友問題在其言語表達方面仍未達到同齡的標準, 而在S位的小孩說話能力一般都 ...

其實FatCatCat同你嘅情况都差不多, 响E、I、S內嘅service係可以轉嘅, 大前提當然係經醫生果關。然後是首次轉到不同類嘅服務,咁就可以用番第一次登記時嘅日期排隊。

I miss 啱啱呢次4月社署大派位 wor....
How about u, do u have any I seat??? who school??

原帖由 Anpanmama 於 10-6-2 02:17 發表
FatCatCat
你個number照計應該今次入到Watchdog喎!
佢地今次收到04/2009
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waiting%20EETC_042010.pdf

我05/2009所以都預咗唔得, 即刻轉排I位, 好彩啫! ...

FatCatCat,

my no. is dec/2007

醒目開學勳章

waiwaiw
你小朋友入到Watchdog未呀?
佢地又更新咗個list喎!
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waiting%20IP_052010.pdf

有冇家長可share一下葵涌荃灣區既 e 位?另外用緊 e位又可唔可以轉 i 位呢?會唔會難d呢?

醒目開學勳章

e位可以轉 i 位, 最緊要有醫生(評估中心)寫紙同你自已寫番封信解釋原因。可以先聯絡社工,問吓程序。
‹ 上一主題|下一主題