用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我的決定是錯嗎?
樓主: 蘇蘇
go

我的決定是錯嗎? [複製鏈接]

蘇蘇,

你的BB是03年母乳BB嗎?  眨下眼大家的小朋友上小學啊.

我好讚同你的做法, 狠心D, 尤其你的小朋友是好勝的, 要磨滑佢地所謂小小心靈, 比佢失威一次, 小小心靈要經過風浪同沖擊, 先會強壯起來.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

Hello yuenwa,

係呀, 我係03年母乳BB. 我都記得你, 仲記得你個係囡囡嘛, (其實有沒有記錯呢..哈哈). 時間過得很快, 大家的小朋友都一年班了.

細仔的好勝心從小已很強, 如果他要參加一些比賽/遊戲, 事先我都要比點功夫做輔導, 希望不要把得失看得太重, 和減小他的壓力. 其實他現在己有點改善, 好像接受沒有次次勝利的事實, 有時輸了自己都說算啦, 但始終他的自我形象和要求太高了, 小小心靈還待風浪同沖擊去把他強壯起來(套用一下你的說話 ^^).

原帖由 yuenwa 於 10-5-27 21:52 發表
蘇蘇,

你的BB是03年母乳BB嗎?  眨下眼大家的小朋友上小學啊.

我好讚同你的做法, 狠心D, 尤其你的小朋友是好勝的, 要磨滑佢地所謂小小心靈, 比佢失威一次, 小小心靈要經過風浪同沖擊, 先會強壯起來. ...
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

醒目開學勳章

蘇蘇,既然細仔中意玩陀螺,就打蛇隨棍上,先協議,如果你放工回家他已完成功課,就陪他玩陀螺,我相信沒有小朋友不喜歡媽媽陪玩。

另外,心腸硬有時是必須,但適可而止。必須心平氣和解釋,該懲罰是該不合理行為的合理後果。

好勝心,輸不起,我明白。每次我仔輸象棋給我,先眼濕然後大哭怨點解次次都輸?我仔喊親都好耐,我都讓他去哭。這些很正常嘛,人生經歷一些挫折,就是人生經驗。最重要是,告訴他,很欣賞你,輸了比賽贏了經驗,下次再玩!尤其男孩子更需要有打不死精神。

小兒七歲,小二。

係呀!何況這亦不是對錯的問題,只是適合與否,如不適合,下次便改用其他方法囉!不過我很欣賞妳正視他的問題,我始終覺得很多小朋友的小問題,長大了便成大問題了!
原帖由 Sherryko9 於 10-5-27 14:51 發表
時代唔同,父母教仔女的方法亦唔同了!總之是各取其所,一個人吃起來是良葯 ,另一個可能是毒葯 ;不要太介懷別人看法,小朋友是你的,我相信你會為你小朋友作出最好的教導. ...

小女都係03既細女..今年都係小一.雖然佢無呢D問題,但我卻有經驗,因為大女3年班時,剛沒請姐姐,佢係學校上完功課班2小時回家,還未做完功課(功課班只是留校,有高年級看管),打電話給我說不懂做功課..當我回到家發現她有8成功課未做,又無溫默書..因此..我給好轉了校,找人幫忙.現在她在託管做功課溫習,還是最早完成的1個..
今次是罸得幾甘下,如果佢吾受就想過第2個方法啦...

醒目開學勳章

蘇蘇
我覺得你沒錯,你出發點喺為仔仔,看得出你對仔仔的愛和關心。我大仔都喺小一,欠功課問題在下學期差不多每天都發生,我已經將問題交給老師,不過我會定個時間,沖涼、食飯、做網上練習,9:30上床睡覺無論佢做完與否都要上床,做不完後果自己承擔,不過一定要和老師溝通好,但到昨天為止佢還是欠做 ,我只有等佢慢慢改善,都非常感謝學校老師的體諒!

原帖由 蘇蘇 於 10-5-27 12:11 發表
你張相都係爆璇陀螺..哈哈.

你跟我很相似呀 ~~ 我都是很小買一些時下的玩具給小兒, 但陀螺我都會讓他們多玩一些, 而且我也會和他們一起玩的. 我覺得玩陀螺可以圍在一起玩, 蠻不錯呀, 不像遊戲機自己有自己玩.
原來 ...

係咩係咩,有好多配件架咩﹖點解我買果d得兩舊野既﹖快d教下我陀螺知識,我兩個仔都係好鍾意,我想威比佢地睇下!

語歸正傳,我覺得嚴又好,慈又好,但要貫徹始終,否則小朋友無所適從,亦從此知道原來你一味靠嚇。所以,樓主如果一心要執返佢做功課速度,一係唔好講話要收起功課罰佢,但講左就要狠下心腸,先會收到效。樓主其實今次都捱左成晚,點解唔去埋佢呢,反正都同老師單左聲,老師會配合你,其實亦唔會影響佢響同學心中既自尊,因為老師都唔需要公開呢件事,私底下教訓你仔兩句,相信就收到預期既效果。用嚴法亦有一個守則,就係要有好既親子關係做根基,亦要清楚表明比小朋友知佢為咩受罰,佢知錯之後,你要接受返佢同hug返佢,咁樣小朋友就唔會諗埋一邊。

我自己教小朋友都係,我講得出既懲罰就會做得到,否則寧願唔講,唔可以比小朋友知道我係"流"既。唔好以為我講風涼話,我都試過樓主你既情況,仔有仔響廳喊,我有我響房喊,我都好心痛,但我明白,教仔就係咁,佢大個先會堅強,先會經得起挫折。

做功課,我就用獎既方法,只要我放工前佢完成功課,佢放學後係做咩都得,所以佢日日都功課堂猛做,老師叫佢地起一個字頭,佢就乘機寫兩個,呢個鼓勵,為佢每日帶黎個半鐘睇電視同玩既時間,佢開心我又開心!夜晚食完飯,我地仲有1.5hrs時間親子同溫習。

我都贊成讚賞/獎勵好過責罵/處罰, 我同仔仔約法三章, 放學後可以先玩半小時, 然後至做功課, 佢答應我時就當然咩都話得, 但第二日我放工返到屋企先發現佢一直玩到我入屋前15分鐘至開始做功課. 又試過同佢約定快D做好功課可以睡前俾佢上網或睇電視半小時, 好得一日, 之後咪又係死拖死唔願做功課, 好似唔唔著緊, 好唔恨睇電視, 但就成日出出入入, "射喱眼"偷睇電視.

呢D鬥智鬥力既工作我日日都做, 好攰呀!!! 我可以點???

原帖由 aryee 於 10-5-28 16:39 發表

係咩係咩,有好多配件架咩﹖點解我買果d得兩舊野既﹖快d教下我陀螺知識,我兩個仔都係好鍾意,我想威比佢地睇下!

語歸正傳,我覺得嚴又好,慈又好,但要貫徹始終,否則小朋友無所適從,亦從此知道原來你一味靠嚇。所以,樓主如果一心要執 ...

欠得多要寫缺點的

會否考慮讓小朋友大一些, 明白其嚴重性再咁做呢, 再說學校的老師都會反感的, 長期不交功課點體諒都說不過去的

原帖由 kittylam 於 10-5-28 11:59 發表
蘇蘇
我覺得你沒錯,你出發點喺為仔仔,看得出你對仔仔的愛和關心。我大仔都喺小一,欠功課問題在下學期差不多每天都發生,我已經將問題交給老師,不過我會定個時間,沖涼、食飯、做網上練習,9:30上床睡覺無論佢做完與否都要上床,做 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

原帖由 grace_xian 於 10-6-2 09:26 發表
欠得多要寫缺點的

會否考慮讓小朋友大一些, 明白其嚴重性再咁做呢, 再說學校的老師都會反感的, 長期不交功課點體諒都說不過去的

呢點我明白,如不是老師體諒他早早就記滿缺點,學校規定一個月欠交5次就記一個缺點,昨天是他人生第一次被罰留堂,留到5:30,看看呢次之後佢有冇改善,仔仔的情況喺遊魂嚴重,唔喺唔識做喺做漏,又不喜歡我檢查每次我想睇佢到好大脾氣,老師話由得佢,佢了解仔仔的情況等佢跟,就是想佢對自己負責。
好奇怪欠做問題是在下學期發生,上學期反而好小應該欠兩次,下學期開始到而家差不多每天都有1~2樣欠做,有時沒欠功課就帶漏書。

各位陀螺媽咪,

我又係為咗呢樣野大傷腦筋, 後來我想到一個方法, 都幾work, 睇下你地啱唔啱使 : 我去買咗三個陀螺, 把它拆開哂佢, 每一件零件用紙包住佢, 一個陀螺共有五件, 三個就有十五件, 包好後在上面編好number, 再造一些抽獎紙number, 如果他温書或做功課乖, 晚上就可玩抽獎遊戲, 抽一個number, 然後睇下抽到邊包零件, 他要乖好多日才可儲到一個完整的陀螺, 他覺得好刺激, 每晚都好期待抽獎時間, 但他知道一定要做好d野才有獎抽, 而我個女呢, 都有野啱, 就係sanrio新出咗個新產品, Jewelpet, 我個女好鐘意, 我就買咗一set'給'印仔, 內有印仔9個, 印台兩個, 連埋個盒共有十二件, 可抽十二日, 如果嗰日温書好乖好乖, 我准抽兩個, 他們每晚都會好積極完成功課和温習, 因為好想玩抽獎遊戲, 我個仔每次抽完陀螺零件後都會換去其他陀螺試下勁唔勁, 我就會選一個唔勁的陀螺和他鬥, 然後讚他抽到的零件好勁, 他會很開心, 好想明天又抽一個勁野, 咁佢就要努力做野啦!

陀螺真係有唔同零件呀﹖仲可以拆散再組件﹖我買左兩個,都係得兩件頭﹖可否告知係點呀﹖

你個方法好有創意,我都試下先。我小朋友都係比印仔,每晚因應表現給予1-3個不等(表現包括埋自理、食飯快慢、溫習表現等,飯飯都同佢計;而預定時間內完成功課係獎7pm前任睇電視),儲50個印可換冒險樂園10個conis,儲返咁上下,就可以去大玩一餐。

‹ 上一主題|下一主題