用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
樓主: 9284
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

原帖由 9284 於 10-5-20 14:55 發表
講真, 我唔係好知我個囡究竟係suit活動教學or傳統教學, 我本身都可以afford佢12年私立/宜資, 所以咩小學/幼稚園budget都唔係我要考慮的因素, 我知活動教學係buy開心, 傳統故學係buy academic, 當然我想每一個家長都 ...

其實你小心弄口反拙. 小朋友in得多知咩事..開頭幾間同你合作就好地地 (最先in既通常唔係咩名校. 如好既學校多數最遲先in) 如果到後來果d佢玩野唔合作 就..........

我就係驚有你呢一d的suitation (報30間都係得3間收, sorry, 唔係有惡意的), 所以先同佢報咁多間, 都好彩, 原來我都有知音人的

原帖由 heidi0653 於 10-5-20 14:45 發表
我囡囡係06年12月尾既超細b,我前年都交左近30間幼稚園既form,當中有九龍塘熱選名校(搏佢位多),港島學校(因熱心既親戚既囡囡就讀中),近家(屯門)既幼稚園。面試日,有好幾間麵相撞,要從中選其一去見,最後都見左大約20間,最後只 ...

原帖由 9284 於 10-5-20 15:04 發表
我就係驚有你呢一d的suitation (報30間都係得3間收, sorry, 唔係有惡意的), 所以先同佢報咁多間, 都好彩, 原來我都有知音人的

其實有d係一定會收既 唔會無間收
我可以講 york 只要你早d報 99%會收

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 15:08 發表

其實有d係一定會收既 唔會無間收
我可以講 york 只要你早d報 99%會收

啓思都幾乎係

好多kinders睇中大家驚死冇位都即刻開新校加新班

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 14:58 發表

其實你小心弄口反拙. 小朋友in得多知咩事..開頭幾間同你合作就好地地 (最先in既通常唔係咩名校. 如好既學校多數最遲先in) 如果到後來果d佢玩野唔合作 就.......... ...

無錯, 我有個朋友同我講佢個仔in第一間in得唔好, 之後隔成個禮拜再in第2間, 個小朋友到學校門口都已經知咩事, 話唔入去, 點氹都唔得, 最終喊住走收場!

我都覺得報30幾間又有何不可呢?
返正一定有頭暈身慶,
遲到扭計,
大人不在港,
撞期...等等...不明因素,
最終還是最多見到10間8間罷了,
只是如果你到時有很多offer的話,
可不要hold住d位,
一定要好心盡快放返D位出來啊!

agreed with iantsang.

原帖由 lyhv 於 10-5-20 15:13 發表

無錯, 我有個朋友同我講佢個仔in第一間in得唔好, 之後隔成個禮拜再in第2間, 個小朋友到學校門口都已經知咩事, 話唔入去, 點氹都唔得, 最終喊住走收場! ...

好彩我仔係相反
佢in完一間知咩事
之後間間都in得好好
最後只失手左km

醒目開學勳章 王國長老

在interview 上能安排 一日最多兩間已好夠.

好多時係一日內會有好幾間幼稚園一齊去見既. 咁真係要衡量下, 睇下邊間自己好想入, 盡量比 pirority 個d 先.

不過都係個句. 30間太多. 10間已好夠.

原帖由 9284 於 10-5-20 14:44 發表
如果安排得到的話, am一轉, pm一轉, 我估都仲acceptable掛 ?!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

york & 啟思小學附幼 , 呢2間都在我的list內, 2間都係3千幾學費o者, 又唔係好貴o丫, 讀得kln tong 都係呢個價錢架啦, york有錢就入得我就一早知, 不過反而收過風, 啟思小學附幼都唔係咁易入 wor

假設Sat、Sun 2日可in4間,1個月就可in16間,3個月就48間,計埋weekdays其實最少可報50間:idea:

反而我最想知以我所講的situation, 我個女究竟arm讀咩類型的學校呢?

原帖由 9284 於 10-5-20 15:18 發表
york & 啟思小學附幼 , 呢2間都在我的list內, 2間都係3千幾學費o者, 又唔係好貴o丫, 讀得kln tong 都係呢個價錢架啦, york有錢就入得我就一早知, 不過反而收過風, 啟思小學附幼都唔係咁易入 wor ...

無人講過錢既問題.無人質疑你

你講果間有十幾間分校的啟思幼稚園, 同我講果間啟思小學附幼, 好似好大分別wor

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 15:12 發表

啓思都幾乎係

好多kinders睇中大家驚死冇位都即刻開新校加新班

原帖由 9284 於 10-5-20 15:18 發表
york & 啟思小學附幼 , 呢2間都在我的list內, 2間都係3千幾學費o者, 又唔係好貴o丫, 讀得kln tong 都係呢個價錢架啦, york有錢就入得我就一早知, 不過反而收過風, 啟思小學附幼都唔係咁易入 wor ...

你有錢不如讀IS啦,唔使爭唔使in,Kingston、TT果類都係8000蚊到,教得都唔錯架

醒目開學勳章

原帖由 JoJo 於 10-5-20 15:17 發表
在interview 上能安排 一日最多兩間已好夠.

好多時係一日內會有好幾間幼稚園一齊去見既. 咁真係要衡量下, 睇下邊間自己好想入, 盡量比 pirority 個d 先.

不過都係個句. 30間太多. 10間已好夠.

...

有時喺時間上真係唔到你話事架, 事前打電話佢問左整個interview流程會係幾耐, 去到又係另一回事!  好彩如果同日跟住落黎嗰幾個interview有一兩間係你好鍾意嘅學校的話, 哈哈, 咁就真係恭喜你!

原帖由 9284 於 10-5-20 15:27 發表
你講果間有十幾間分校的啟思幼稚園, 同我講果間啟思小學附幼, 好似好大分別wor

你講驚無一間收 你既小朋友

如果你同意york 99%會收
即係話點都唔會無囉
咁果d你心目中比york低一線既就唔需要報啦 岩唔岩 ?

原帖由 9284 於 10-5-20 15:27 發表

呢間冇o甘多分店難少少而已,in吓in吓你就知呢d學校相對竟爭唔大

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 15:29 發表

你有錢不如讀IS啦,唔使爭唔使in,Kingston、TT果類都係8000蚊到,教得都唔錯架

同意!如果錢唔係一個考慮因素 我都會考慮kingston

咁我又未至於有錢到可以比佢讀8000幾蚊果d, 就算真係有, 我又唔甘心要比levy & deb , 更何況 kingston 都唔係有錢就唔洗in唔洗爭的

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 15:29 發表

‹ 上一主題|下一主題