用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~
樓主: Imouto
go

日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~ [複製鏈接]

原帖由 77777 於 10-5-27 20:43 發表
暑假就快到, 其實可以抽下d時間同佢煮下野食.....甚至您煮野的時間, 叫佢來睇下....我個仔有上oral堂, 有時我會推左一堂, 同c6同佢一齊去睇下戲, 間唔中都會一齊鬆下.....

我個仔都係好黑板架, 佢除左做功課, 其實 ...

我都鐘意同佢一齊分享下生活點滴,explore下思維,不過最基本學校成績都未要ok,做功課,溫默書,作業又超級慢,時間真係浪費不少. 有好多野編排好都做唔到.
佢一對著中文功課,就站著腳唔想面對,多數都係唔投入之下完成.所以轉頭會完完全全忘記得一乾二淨.
我找到'冒險小虎隊'啦,佢以前p2有借過睇,可能字多d,又無乜圖畫,對小兒來說都不算容易.
課外書,因為都圍繞著他的興趣為主, 所以主動去睇.但一做課,就會覺得悶到好似受刑咁,點用心教佢都讀唔入腦, +上專注不好,教到氣餒.

hi 77777,

很欣賞妳,妳真是個很有heart 及耐性的Mom.
我和c6都是無耐性及大脾氣的人,不幸個囝就有這個遺傳,正正得"正", 比我們更加恐怖.

從小也和他看圖書, 幼稚園時每天都看,小學就少了,因功課+溫習+週日活動/出去玩, 時間不夠用. 但我要自己維持最少一個月到圖書館借書一次(每次12本).希望考完試,可以每天都和他看書.他也很喜歡看書,不過大了(P.2),他就喜歡看漫畫, 如老夫子/Carfield等. 他只喜歡看圖畫, 就算其他圖書都是看圖來估故事. 少圖畫的, 就很快看完.(我想不是看完,因他根本沒耐性及興趣,加上識字不多,很快就說看完,但如果我讀給他聽,他又很有興趣聽.) 因他是讀英小,加上討厭中文,更不願意看中文圖書(中文字識得少),一定要我讀的.

到他這個年齡,9月升小三,看圖書總不肯自己讀/看(漫畫除外),我試過放手,但效果不好. 他寧願放棄不看書;但他又主動叫我讀圖書給他聽.最後, 我不想連這個很好的habit也失去,所以到現在我都是讀給他聽. 我應該點做?

2)我個囝做功課/Quiz/Exam永遠都made lot of minor mistakes, i.e. he/she/it 後面d verb 10次有9次都忘記+s...但比較難的問題,他又不會錯, 可以handle. 已經解釋了無數次, 說他不可以事事這樣careless, 很是不值, 明明是懂,但每次就給人扣很多分, 我應該點, 他幾時才會不那麼"大頭蝦"?

原帖由 77777 於 10-5-25 01:16 發表
其實您有比佢試已經好好架啦, 比個叻您      有邊個一開始會識枉, 就算初初做得唔好又有mud所謂呢, 小朋友係要不停咁學習架....就算做媽咪都係啦.....

無人係完美架, 我係一個行動不便的人, 佢 ...
‹ 上一主題|下一主題