用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~
go

日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~ [複製鏈接]

阿仔今年p3成績一直下落, 巳經找導師上門協肋做完8成功課, 但餘下的功課及溫默書(尤其中文)就要同佢力角. 叫佢埋位至少15分鐘, 做功課平均幾分鐘就停手發呆發夢攪東攪西,我就要不斷催促, 溫默書就最勞氣,極不合作,唔識又唔肯溫,一開始就話要默...ok,但到唔識或錯時就發爛話唔想抄寫改正字. 全部都要我多遍的氹下,駡下,甚至被氣得我大發脾氣下才能完成. 比佢碰下釘子啦,都係一樣!!! 巳有奬罰計劃,又常解釋我所要求的用意(只係基本要求),心情,後果等等. 但對他一切無效,有無功課交?默書考試合唔合格?無乜特別感覺喎...  我仲有乜方法可以施,係咪錯在我太緊張佢d野,令佢就一於少理呢? 一日半日就由佢比老師罰下,但長期都係咁的話又唔可以, 所以每日都不斷的吵吵駡駡(溫柔鼓勵的說話多數唔work,只係我唔想日駡夜駡好傷身又傷感情,才不斷的從柔開始),我錯係邊?我真係唔知可以頂到幾耐...
   0    0    0    0

我同你個case一樣,不過我無請私人導師上門,我要個仔去補習社做功課,未做完唔可以返企.有時間重可以温完默書先返.

Imouto,

最近這情況亦發生在我和我的小朋友身上。經觀察後我發覺她的問題出現於不願意克服困難。以中, 數為例, 我發現每次溫習她已掌握的項目時, 她就表示出自信和在愉快的情況下完成。但轉到困難或她未有掌握的課題時(如中文生字, 應用題), 她就會表現出煩躁不安。

最初我並沒有把她的問題發覺出來時, 亦與你一樣用吵鬧的方法, 希望把問題解決。但越鬧她的成績越差, 連帶其他的成績都受到牽連。

但當我察覺出問題後, 一天我要她平心靜氣地聽出我的
得出來的結論, 並舉出了實例給她, 例如問她:
--你有沒有發覺在溫書時, 有時我們會不歡而散?
--是什麼事令此事發生?(答案是在她溫習不熟識的題目時。)
--你希望溫書時可以開開心心嗎?

然後再解釋給她知道, 每個人在學習上一定會遇到困難, 困難的題目是需要較多的時間去理解和多加練習。然後給她說個例子。有次她學放風箏, 放了很久都不成功, 她很沮喪。但後來經過大人的指點加上她自已不放棄, 最後成功了。

我見她聽後自己思想了一會, 眼睛一轉然後給我一望, 我想大概她是明白了。之後的一天, 我們一起溫習中文生字時, 她已改掉了那抗拒的態度。而我亦改掉了那不切實際的要求, 不要求她在短時間內就能掌握新知識。

希望分享了一些經歷, 可以幫到你小朋友。
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

Michael Jackson

我的囝囝都有以上情况發生,每天幫他温習,他極不滿意,買了練習,叫他做,又極不願意、發脾氣,特別是中文。最後,爸爸又鬧又打情况下才做肯完成。我真的不想大家關係這麼惡劣,尤其是父子之間,我明白做父母當然想自己的子女能自覺地温習、做功課,我想現時设有孩子會這樣自覺。  唯有唗錢叫他去補習社。

我都係因為咁掟左佢去補習社,之後我學會了放手,功課默書一概不理.
希望考試都唔理就好喇.

原帖由 yingtsun 於 10-5-19 11:07 發表
我的囝囝都有以上情况發生,每天幫他温習,他極不滿意,買了練習,叫他做,又極不願意、發脾氣,特別是中文。最後,爸爸又鬧又打情况下才做肯完成。我真的不想大家關係這麼惡劣,尤其是父子之間,我明白做父母當然想自己的子女能自覺地 ...
無知是福

醒目開學勳章

其實小朋友響初小時又係點?會唔會係有d壞習慣入咗腦?

我個人少少溫中默既心得..

1)提早幾日開始溫...唔好臨默前一兩晚先開始... 大家都少D壓力..

2)唔好次次都整編課文默...., 例如:第一日默全編.... 第二日只默番之前錯既字, 第三日都係默錯字,到默前一晩再晚全編....

3)第二日AND第三日,我默之前唔識果D字時, 會用磁性畫板 (小朋友玩果D呢.拉一下會無晒D字), 因為LEE D 字 (大約十組生字+詞語), 第一,二次唔識.. 我會即時寫比佢睇.. 轉頭又再默, 唔識的話.我又寫比佢睇,叫佢跟住寫一次, 轉頭又再默..... 默到識...

4)响非默書既時候,(臨瞓前响張床無所事事時, 睇緊電視賣廣告時....) 問下佢唔識果D生字點寫.... 就算佢唔洗渣筆都可以知佢識唔識架..例如: 海- 三點水, 格黎一撇一橫, 下面母親個母字... 其實唔洗下下坐定定先溫到書...

5) (自創的)將生字故事化~ 雖然D故事未必合邏輯,但由於只係附助性, 又簡短, 都可以協助記憶..
例1:安--有一個女仔响一間屋(家)入面,
例2:船-- 舟即是較細既船,如龍舟,獨木舟.... 咁想表達一隻好大既船時, 就係一隻有八個出口既舟, 咪既係船。
例3: 窗-- (形象化)有一間屋, 有一個窗, 窗上面仲有一對窗簾布,..............
例4:捉--捉LEE個動作當然要用手,所以咪手部, 但無一樣野係坐定定比你捉,否則就只係"拿"OR"取"..所以"捉"就 一定要用埋對腳去行去搵去跑先叫做捉架喎..

原來你地都有呢個煩腦,我之前都有捉過佢去補習社做,不過一般要2個幾3小時先走得,功課係完成咗,但唔係跟得幾好,有時都有錯,又或者解釋不足做完都唔明.而溫默書亦用咗好多時間,我阿仔心散抄寫多次都可以唔識.  我同補習老師講過佢要拆字+解釋先會易d入腦, 就好似wendy..ied的拆寫法咁.(wendy..ied你好有創意^_^). 不過學生多,點會咁做呀. 另外又每日由早上返學至晚7點先返屋企食飯,真係好累. 兩重因數下我先轉為上門一對一針對有需要幫助的功課,自己handle到的就補習後自己做. 默書就由我幫他,所以暫時避免唔到要同佢力角. wisekid恭喜你,起碼你囡囡有善.我都有不斷地尋找他反抗的原因,找出很多因數.包括中文生字認識不多就越是不想看,越是不想看就對字的印象越淺. 另外亦相信是不想面對一樣接一樣的功課量. 我也有跟他靜靜地討論這個不愉快的過程,但他只好一會,好快又發炆放棄等等...真無上進心 ~

原帖由 Imouto 於 10-5-19 00:17 發表
阿仔今年p3成績一直下落, 巳經找導師上門協肋做完8成功課, 但餘下的功課及溫默書(尤其中文)就要同佢力角. 叫佢埋位至少15分鐘, 做功課平均幾分鐘就停手發呆發夢攪東攪西,我就要不斷催促, 溫默書就最勞氣,極不合作,唔 ...

Same as my son (P.4).

I yield before the last exmination of p5, employing a $180/ hour tutor to come for 5 days a week.

好多謝呢位媽咪分享

我個女黎緊將會升小一, 都好擔心佢唔適應
你知啦, 幼稚園好少功課同好hea.....

不過感恩係我係全職媽咪, 可以日日督住佢, 巧課溫習就儘量日日清,  唔係都好難追得上

原帖由 wendy_jed 於 10-5-19 13:22 發表
我個人少少溫中默既心得..

1)提早幾日開始溫...唔好臨默前一兩晚先開始... 大家都少D壓力..

2)唔好次次都整編課文默...., 例如:第一日默全編.... 第二日只默番之前錯既字, 第三日都係默錯字,到默前一晩再晚全編... ...

哈哈哈!我囡小二咪一樣,乜都唔明,教都唔適,功課都做唔切,考尾十,哈哈哈!我咪等等等,等佢長大 law。但我反而估勵佢,用她最好的科目令佢多 d 自信。

.

『教』導才是智者,要用有用的教導,呢個行唔通,就要想想另一個,想唔通就問問其他人,一定可以解決。

.

我同我個個小朋友都係咁..激死我喇

原帖由 bigfoothk 於 10-5-20 09:24 發表
家長提供的,試用讚美方法,好加大讚美,不好也要讚,如上次0分,今次20分,讚他比上次好,孩子都想給父母讚多過罵,起碼感情曾好些.

我都成日找籍口讚他, 如讚他比昨天好等. 有時眼看他開始不專心時,就立刻讚佢今日都幾專心喎..媽咪好開心你開始大個仔啦,..佢會立即專心返,不過好快又散...所以我要係不停咁讚下, 提醒下, 再唔work就要開始駡呀,罰呀.情緒起伏得令我自己好似精神有問題咁.  
我不斷講,佢就不斷回駁,講野多個做野,我唔回應佢d無關功課問題,(因為一答就有排,佢係想逃避功課),佢就話你唔答我,我自己去找答案! 就離開坐位去找書,....激到我爆炸!!! 我出第二d招數, 佢又見招拆招...做功課有咁好頭腦就好啦~~

原帖由 77777 於 10-5-20 13:38 發表
您試下回應佢, 不過要好快又返去功課, 我個仔都會咁, 初頭我又係好嬲唔答佢, 不過, 我c6就答佢, 佢聽我c6話多d, 叫佢做功課都易d.....以退為進.....等佢唔會作出鬥氣行為....
同埋平日陪下佢一齊睇下d課外書, 係引 ...

多問問題有好奇心係好,我之前都有答佢,但佢係一答不可收拾,停唔到咁將d問題係咁伸延......,做功課時間我覺得係要專心係功課上,課本上,有問題都應該係跟課文有關的,唔係討論天南北的時候. 因為佢唔係做功課時,又無咁多問題問架喎,所以我覺得佢係想逃避功課, 帶我去遊花園.
做完功課...2-3小時左右
收拾書包...咁少事都計?因為佢可以拾成30分鐘
食飯.....1.5小時(因為返媽咪屋企食),
洗澡.....20-30分鐘,
有時想每日溫dd默書都做唔到,因為每件事都三催四請先去做,巳經要成11點先訓到, 電視,電腦都巳經無好耐啦. 只會係週未先比佢睇下玩下.
我都有盡量爭取時間同佢一齊睇書,佢自己都會睇,多數係d空隙時間如坐車,訓前,時間唔夠架, 我都成日同佢講快d完成基本工作,就可以多d自由時間可以玩,睇書等自己鐘意做的事,不過佢都係無乜加速動力~
唉~ 仲有無計?

‹ 上一主題|下一主題