用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山的媽咪入嚟交流下經驗呀!
樓主: Double_A
go

馬鞍山的媽咪入嚟交流下經驗呀! [複製鏈接]

返香港係想個女有多啲家人,同學好啲中文。所以都無考慮國際學校。

原帖由 cecichow 於 10-5-27 23:59 發表
nice to meet u.  as our family is christianity & we properly live at the same bldg (as i know, there're 2 estates providing shuttle to diamond hill) ^^
& our daughters are going to K1 next year.
maybe ...

原帖由 kerkermui 於 10-5-27 19:13 發表

我家大公子响九龍塘讀緊N班.. 都有報其他兩間熱門嘅K1

kerkermui,
我只唸住比佢係mos康傑讀n,夠近, 之後會interview 其他九龍塘k, 你報左兩間熱門嘅K1, 都收左仔仔??

我之前係留言睇到有家長話合一堂課程淺, 令到小朋友升上小學後要補習, 請問有無其他合一堂家長可以發表下? 謝謝!!!

醒目開學勳章

我住马鞍山颂安,囡囡08年8月中旬出世,亦谂紧报边几间幼稚园,大家分享下啦。

原帖由 Double_A 於 10-5-18 09:54 發表
我個小朋友今年就要報考幼稚園啦。我心目中諗好報3間,夠吾夠呢?要唔要報多幾間?

醒目開學勳章

原帖由 陳皮爸媽 於 10-5-28 11:51 發表

kerkermui,
我只唸住比佢係mos康傑讀n,夠近, 之後會interview 其他九龍塘k, 你報左兩間熱門嘅K1, 都收左仔仔??

其實當年都係報咗康傑同呢間only

係呀~ 兩間都收咗am

原帖由 jenniferzhu 於 10-5-30 15:11 發表
我住马鞍山颂安,囡囡08年8月中旬出世,亦谂紧报边几间幼稚园,大家分享下啦。

點解唔幫囡囡諗下大埔st paul, 近得黎學生質素又有保證

醒目開學勳章

幼稚园近屋企就得啦,我只考虑马鞍山中心附近咋,顶多报埋马鞍山线。
依架最想知咁多间幼稚园面试小朋友用咩招式,可以自己同囡囡玩下熟悉下都好。

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-5-30 19:30 發表

點解唔幫囡囡諗下大埔st paul, 近得黎學生質素又有保證

原帖由 kerkermui 於 10-5-30 17:32 發表

其實當年都係報咗康傑同呢間only

係呀~ 兩間都收咗am

kerkermui,
可不可以告訴我仔仔家下讀邊邊間?
仲有邊2間收左佢??
(其實我有少少後悔, 早知一早去kln tong報n, 唔駛而家咁煩來緊講邊間k)

yin_gho_18 & jenniferzhu,

We live close to 頌安邨/錦豐苑.  We just moved to 馬鞍山 also, and we pretty much settled for 2010-2011 Kindergarten for K2 for our daughter now.  We are not too familiar with Nursery (N class) here.. but for K1-K3 there are plenty of choices.  

There's a long list, depending on your location
香港浸信會聯會利安幼兒園
基督教宣道會頌安幼稚園
基督教小天使(錦豐)幼稚園
香港中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園
基督教香港信義會頌安幼兒學校
循理會白普理循理幼兒學校
恒安浸信會幼兒學校
**合一堂單家傳紀念幼稚園
**馬鞍山靈糧幼稚園
保良局馮梁結紀念幼稚園
香港神託會培真幼稚園
**崇真會美善幼稚園(馬鞍山)
東華三院南九龍獅子會幼兒園
耀榮中英文幼稚園
康傑中英文幼稚園(馬鞍山)
康傑幼稚園〈馬鞍山〉
威寶中英文幼稚園
博士山(香港)國際幼稚園
英基國際幼稚園(烏溪沙)
綠茵英文幼稚園(馬鞍山)
朗思國際幼稚園(馬鞍山)
威寶國際幼兒學校

The three that I put a "**" next to it has been discussed very often in these forum.  So I think there's a reason for that!

You can also refer to other threads, such as this one in
沙田區媽媽會 » 馬鞍山邊間幼兒園/幼稚園好呢?
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1095969

Hope this help~

醒目開學勳章

Kelvlam,好多谢你咁详细的讲解,THANK YOU!!!
原帖由 kelvlam 於 10-5-31 12:08 發表
yin_gho_18 & jenniferzhu,

We live close to 頌安邨/錦豐苑.  We just moved to 馬鞍山 also, and we pretty much settled for 2010-2011 Kindergarten for K2 for our daughter now.  We are not too familiar wi ...

Not a problem.  You are very welcome.  I am sure all parents on this forum are more than happy to share their information and experience =)

原帖由 jenniferzhu 於 10-5-31 15:39 發表
Kelvlam,好多谢你咁详细的讲解,THANK YOU!!!

原帖由 陳皮爸媽 於 10-5-28 11:51 發表

kerkermui,

陳皮爸媽,

我女女讀緊康傑n班, please check PM

原帖由 Double_A 於 10-5-24 23:57 發表
謝謝您的資料。請問馬鞍山還有哪些比較好的幼稚園?限於經濟原因,都只能夠考慮有學券的幼稚園。

Double_A,

sorry, 我呢排少上bk, 其他媽媽都應該答左你既問題!!

其實我女女n班係康傑讀, k班出九龍讀, 所以馬鞍山既幼稚園我都不太熟, 除左康傑.....Sorry, cannot help!

但如果有媽媽都會考出面既幼稚園, 我或者都可以幫下手!

原帖由 GHyiuma 於 10-6-2 13:52 發表

陳皮爸媽,

我女女讀緊康傑n班, please check PM

GHyiuma, 你好, 收到pm, thankyou, 但公司pm不到, 返屋企先reply你.

Hi, 我都係馬鞍山人, 仔仔係07年9月出世, 宜家讀緊康傑N班, 到9月會出九龍塘讀K1, 個人認為康傑真係一間好好既學校, 宜家真係有d唔捨得, 當初都有煩惱過讀康傑定出九龍塘讀 K1 (康傑近, 無學卷, 九龍塘出名, 有學卷, 但要搭校車), 但仔仔响康傑真係學到好多野, 仲好鐘意返學(我覺得呢樣最重要)~

大家好, 我係全職MAMI, 一家四口會7月搬入MOS, 細佬BB1209, 哥哥係1207, 原先火炭BOXHILL收左哥哥K1 AM, 因要搬家响4月先INTERVIEW康傑, 收左仔仔讀K1, 以為一切巳經安排好哂, 兩日前收到基督教匯豐幼兒學校(O海城HSBC BLDG)通知收仔仔, 依家有多個選擇個心15/16都唔知邊間好, 兩間都無學卷匯豐幼兒(全日班)$19XX全包, 康傑$23XX左右再加其他費, 因為C6想仔仔讀匯豐幼兒巳自動OFFER帶返學,  MAMI接放學,  但係要工人姐姐幚手睇住細佬, 如果姐姐唔生性, 我要帶埋BB去接放學, 我擔心匯豐幼兒課程比較淺上小學會好辛苦, 要响星期六要搵ENG學, 其實我比較鐘意康傑, WEEKDAY下午可以搵D興趣班比小朋友, 時間容易D控制, C6鐘意匯豐幼兒, 我鐘意康傑, 點好呢? 各位MAMI比D意見?

請問九龍塘有那所幼稚園又出名, 又可用學卷呢?

原帖由 karenkkl 於 10-6-2 17:19 發表
Hi, 我都係馬鞍山人, 仔仔係07年9月出世, 宜家讀緊康傑N班, 到9月會出九龍塘讀K1, 個人認為康傑真係一間好好既學校, 宜家真係有d唔捨得, 當初都有煩惱過讀康傑定出九龍塘讀 K1 (康傑近, 無學卷, 九龍塘出名, 有學卷, ...

醒目開學勳章

BOXHILL 定康傑好?THX。

醒目開學勳章

原帖由 陳皮爸媽 於 10-5-31 09:39 發表

kerkermui,
可不可以告訴我仔仔家下讀邊邊間?
仲有邊2間收左佢??
(其實我有少少後悔, 早知一早去kln tong報n, 唔駛而家咁煩來緊講邊間k)

阿仔讀緊劍鳴, 因為佢有N班, K1會好難入, 所以當初都考慮過一輪, 最後唯有辛苦多一年.. 另外收咗嘅係SC/KV
‹ 上一主題|下一主題