用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山的媽咪入嚟交流下經驗呀!
go

馬鞍山的媽咪入嚟交流下經驗呀! [複製鏈接]

我個小朋友今年就要報考幼稚園啦。我心目中諗好報3間,夠吾夠呢?要唔要報多幾間?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

3間可以.. 問題係邊3間

打算係合一堂、靈糧&張煊昌。

呢三間難入嗎?要揾多幾間做後備嗎?

原帖由 kerkermui 於 10-5-18 14:25 發表
3間可以.. 問題係邊3間

請問有媽咪的小朋友讀緊馬鞍山耀榮中英文幼稚園嗎? 這學校好嗎? 老師質素如何? 謝謝分亨.

醒目開學勳章

原帖由 Double_A 於 10-5-18 09:54 發表
我個小朋友今年就要報考幼稚園啦。我心目中諗好報3間,夠吾夠呢?要唔要報多幾間?

睇吓你小朋友係 大仔定係細仔, 如大仔, 報3間都ok, 細仔的話就報多幾間穩陣, 我自己的朋友個女 11月細女, 心儀的, 一個offer 都無.  佢都好心灰.

原帖由 Double_A 於 10-5-18 16:26 發表
打算係合一堂、靈糧&張煊昌。

呢三間難入嗎?要揾多幾間做後備嗎?

合一堂有N班~所以k班競爭都幾大~

醒目開學勳章

邊間有直屬小學?THX。

8月底出世, 咁係未屬於細仔呀?

原帖由 monkey05 於 10-5-24 09:36 發表

睇吓你小朋友係 大仔定係細仔, 如大仔, 報3間都ok, 細仔的話就報多幾間穩陣, 我自己的朋友個女 11月細女, 心儀的, 一個offer 都無.  佢都好心灰.

謝謝您的資料。請問馬鞍山還有哪些比較好的幼稚園?限於經濟原因,都只能夠考慮有學券的幼稚園。

原帖由 GHyiuma 於 10-5-24 12:39 發表

合一堂有N班~所以k班競爭都幾大~

回覆 1# Double_A 的文章

馬鞍山較好的有學券幼稚園:
1. 香港中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園有相關小學於大圍顯徑邨
2. 合一堂單家傳紀念幼稚園
3. 馬鞍山靈糧幼稚園
4. 崇真會美善幼稚園(馬鞍山)
poison
poison

醒目開學勳章

原帖由 lsftsang 於 10-5-24 15:16 發表
邊間有直屬小學?THX。

mos 係無一間幼稚園有直屬小學的.

醒目開學勳章

原帖由 Double_A 於 10-5-24 23:56 發表
8月底出世, 咁係未屬於細仔呀?

8月底就處於尷尬位, 最細又未到佢, 如係外向型, 都不用擔心既. 有d 學校都收8月仔番上午班.

如有學劵的,
馬鞍山靈糧幼稚園
崇真會美善幼稚園
都可考慮.  合一堂就真係因為有自己n 班, 會競爭大, 實係收番自己學生先.

多謝大家的資料。看來馬鞍山的幼稚園競爭都幾大喎。雖然我個小朋友都算外向,但係好有性格,你問佢野佢鐘意就答你,唔鐘意就唔鬼理你。所以對於佢考幼稚園都幾頭痛。

原帖由 monkey05 於 10-5-25 09:28 發表

8月底就處於尷尬位, 最細又未到佢, 如係外向型, 都不用擔心既. 有d 學校都收8月仔番上午班.

如有學劵的,
馬鞍山靈糧幼稚園
崇真會美善幼稚園
都可考慮.  合一堂就真係因為有自己n 班, 會競爭大, 實係收番自己學 ...

馬鞍山靈糧面試比較特別,分兩部份:首先一個老師睇你小朋友自己玩玩具,跟住就集體到音樂室聽主任講故事及唱遊,老師及校長觀察小朋友的反應及表現。所以都有一部份係靠運氣!

有無媽咪係會報九龍塘d幼稚園??

My daughter was born in 2006 July.  She was fortunately enough got accepted by both 靈糧堂 and 合一堂.

In fact, we were accepted by the 鑽石山靈糧堂.  We think that campus is better than the 馬鞍山 one.  But the down side is all 靈糧堂 is 半日班 only.  Location is ok, because we have shuttle that drop off right downstairs of the school (Plaza Hollywood).

In comparison, 合一堂 is very local, and there is a chance that my daughter can get in K3's 全日班.  We have not done a full study and review of 合一堂 yet...

So if there is any parent's children is current studying in 合一堂, we would greatly appreciate you share some insight, some pros-and-cons of the school =)

thank you!!!

Cecichow, we relocated back to Hong Kong just recently, so I guess we do live in the same place in MOS.

Like we pointed out, Christian value is the most important factor to us, and we want our daughter be a happy baby.  To us 德育 is more important than 學術!  That's why we picked 鑽石山靈糧!

原帖由 cecichow 於 10-5-27 13:48 發表
我諗我地會住得好近,因為我屋企又係有SHUTTLE去DIAMOND HILL的,依家都諗去馬鞍山定鑽石山靈糧呀!除左校舍,DIAMOND HILL仲有乜野好D呢?

醒目開學勳章

原帖由 陳皮爸媽 於 10-5-27 10:43 發表
有無媽咪係會報九龍塘d幼稚園??

我家大公子响九龍塘讀緊N班.. 都有報其他兩間熱門嘅K1

‹ 上一主題|下一主題