用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 祟真幼稚園 - 朋友慘痛經歷
go

祟真幼稚園 - 朋友慘痛經歷 [複製鏈接]

有一天, K2小朋友坐校車回家, 點之唔知點解上車時沒有人照顧, 而小朋友唔小心上車時跌到, 跟住流血. 校車打俾個位家長講 :你小朋友唔小心跌到,現在流血,不過你放心,已經止血了.當時朋友問:要不要入醫院呀?有沒想到大礙?同埋你地點解睇唔到我小朋友上車的情況嫁? 校車回:因我地要照顧比較細的學生(K1).你個小朋友沒有大礙,我地已經貼上膠布及止了血. 同埋佢係學校範圍以外發生意外,所以唔關學校事的......朋友心想 :   乜我個小朋友K2好大嗎?仲有咁快就講唔關學校事,咁校車係點解哦

這些都唔緊要.

當朋友回到家時,就發現個傷口還未止血,仲非常深.最後入了醫院繨了5針

仲有之前學校當小朋友唔返學時,就即刻打俾家長問.但今次小朋友沒有返學,竟然一個電話都冇人打來問家長.

跟住細問之下,朋友的朋友之前亦試過發生類似的問題哦

..個小朋友流晒血,跟住都沒有老師通知家長哦....

0    0    0    0

會唔會個司機楂車快得濟?? 停車嗰時小朋友撞親... 唉... 做家長真係會好心痛...

不如你同學校講下, 睇下使唔使換司機或者換左間校車公司... 佢地咁唔小心點得架??

原帖由 ck07hk 於 10-5-14 10:08 發表
會唔會個司機楂車快得濟?? 停車嗰時小朋友撞親... 唉... 做家長真係會好心痛...

小朋友係由學校門口上車時跌到的, 即係仲未開車哦. 情況係上校車時, 因車的梯級比較高, 所以校車會放一張小chair比小朋友駁腳的. 小朋友就係咁滑到, 跟住個下"爬"撞傷了 ...對哦, 個家長緊係心痛.

事發到現在都差不多一星期, 學校還沒有給我朋友電話, 所以我先上來同大家分享祟真的行政手法.

好過份!!!
個小朋友傷成咁. 當小事.

原帖由 Chris852 於 10-5-14 10:26 發表
好過份!!!
個小朋友傷成咁. 當小事.

我本來都唔想post上來的. 但真係見到學校的不聞不問的態度看不過眼.

原來昨天都攪錯野, 朋友的小朋友係坐校車的. 唔知點解, 昨天放學時, 老師叫 A同學的名, 但就叫了我朋友的小朋友B小朋友出去放學, 你話佢地係咪好求其.  小朋友的安全真係 . 如果有不良份子, 咁點算呢 ?

佢地的行政一向亂七八糟, 大家都知道, 但估唔到連照顧小朋友都係, 只不過係好多有不快樂的經驗都不敢在此post, 相信怕學校的老師對佢地的小朋友不好.

咁又真係太離譜... 如果真係咁不滿間學校, 不如諗下轉校啦...

原帖由 ck07hk 於 10-5-14 10:38 發表
咁又真係太離譜... 如果真係咁不滿間學校, 不如諗下轉校啦...

今年9月就上K3, 請問有邊間比較好的幼稚園仲收生哦

到時10月又要見小學, 又係好煩了

我絕對同意佢地的行政亂七八糟, 系interview個日的安排己經領教過. 未in時仲有期望, in後火嚟埋.

不用煩.
1) 可唔可以唔座校車?
2) 可唔可以找人接送?
3) 是否真的想轉校?
如真的想轉校就馬上行動! 首先上網又好, 買本幼稚園天書又好, 找齊電話號碼, 逐間問...九龍區咁多幼稚園應該有位呀. 花半天時間就夠.

最後, 妳是否想直上崇小?? 一轉校就無機會了.

Anyway, 三思而後行!!!

原帖由 jackie_lau2000 於 10-5-14 10:43 發表
今年9月就上K3, 請問有邊間比較好的幼稚園仲收生哦
到時10月又要見小學, 又係好煩了

試下 York 或者方方啦..

創價 ~ Tel 23366090
St Cat ~ Tel 23377344
民生 ~ Tel 36553500
迦南 ~ Tel 23383262
聖三一 ~ Tel 27600189
York ~ Tel 23382544
九龍靈糧堂 ~ Tel 2338 8344
浸大 ~ Tel 34112837
基督教中心 ~ Tel 23370072
培正 ~ 2714 2563
劍嗚 ~ 23380832
地利亜 ~ 27422027
佳寶 ~ 2743 2800
又一邨 ~ 2381 2949
....照打去問...

原帖由 Chris852 於 10-5-14 11:01 發表
不用煩.
1) 可唔可以唔座校車?
2) 可唔可以找人接送?
3) 是否真的想轉校?
如真的想轉校就馬上行動! 首先上網又好, 買本幼稚園天書又好, 找齊電話號碼, 逐間問...九龍區咁多幼稚園應該有位呀. 花半天時間就夠.

最 ...

多謝你的建議. 這就要我朋友自己考慮吧.

樓主你說那小朋友是回家出事, 請問之後老師知唔知? 因放左學老師就唔太清楚校車既野架啦! 家長有冇打去話比老師知呀?

你朋友既小朋友K2咩班? 我女都讀緊K2喎! 坐邊架校車?

上年我都係校車監察委員, 校車成日有事都唔出聲, 比我地PTA D人收到COMPLAIN後鬧到佢飛起。大佬呀! 好影響學校架麻! 學校老師校長都唔夠參與太多校車監察, 免得瓜田李下, 所以就搵家長出聲。PTA係有份選校車服務供應商, 同埋非委員既家長可於每月既校車會議上出席, 可當面質詢校車總司機。

你可以請小朋友既媽咪/DADDY聯絡今年既PTA主席 OR 副主席, 因佢地兩個今年咁橋都係校車服務監察組既人。如果你有咩需要, 都可以PM我, 話哂小朋友受傷真係做家長既會勁嬲架!

鬧到佢飛起都無改善

原帖由 Chris852 於 10-5-14 11:17 發表
創價 ~ Tel 23366090
St Cat ~ Tel 23377344
民生 ~ Tel 36553500
迦南 ~ Tel 23383262
聖三一 ~ Tel 27600189
York ~ Tel 23382544
九龍靈糧堂 ~ Tel 2338 8344
浸大 ~ Tel 34112837
基督教中心 ~ Tel 23370072
培 ...

原帖由 silvia_ng 於 10-5-14 15:46 發表
樓主你說那小朋友是回家出事, 請問之後老師知唔知? 因放左學老師就唔太清楚校車既野架啦! 家長有冇打去話比老師知呀?

你朋友既小朋友K2咩班? 我女都讀緊K2喎! 坐邊架校車?

上年我都係校車監察委員, 校車成日有事都 ...

家長已經通知老師 (因要小朋友請假), 但沒有人再跟進事情, 之後朋友寫了信到校長要求解釋事故, 但仲未收到任何消息. (已經過了1星期了).

另外上星期的放學安排都非常混亂. 竟然叫了一個坐校車的小朋友當作為家長接送, 請問此情況係老師還是其他的安排不當.

朋友反應他們實在太多課外活動, 而人力亦不足夠去應付.

他們應好好檢討一下. 不是只為了學校的表面的包裝. 而忽略小朋友的安全. 出了事就係出了事. 真係錢都不能夠補償的.

以當時情況是屬於學校時間及老師照顧範圍,該家長要向乎校索取保險賠償,還有校車亦有第三者保險,若校長沒有回覆,就要打去分區的教統局尋求協助。
原帖由 jackie_lau2000 於 10-5-17 09:26 發表

家長已經通知老師 (因要小朋友請假), 但沒有人再跟進事情, 之後朋友寫了信到校長要求解釋事故, 但仲未收到任何消息. (已經過了1星期了).

另外上星期的放學安排都非常混亂. 竟然叫了一個坐校車的小朋友當作為家長 ...

原帖由 lilyhung18 於 10-5-18 20:00 發表
以當時情況是屬於學校時間及老師照顧範圍,該家長要向乎校索取保險賠償,還有校車亦有第三者保險,若校長沒有回覆,就要打去分區的教統局尋求協助。
...

多謝建議.
‹ 上一主題|下一主題