用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs sjc
go

學之園vs sjc [複製鏈接]

請俾意見
   0    0    0    0

pls... comment?!

If you go to see prevous conversation here, LH comments better than SJC.
原帖由 happy_cow 於 10-5-13 23:11 發表
請俾意見

Personally, I found 2 schools are deliver 2 different approaches. LH is mainly concern on focus on Bilingual and activity style of education. SJC is a tranditional English Local style. MOre focus on writing ...

LH students mainly will go on to the DSS or private primary.

Thanks Mami(s),
依家真係好難選擇, 各有各好!
LH 嘅雙語好吸引, 英粵班CONFIRM咗, 英普就WAITING中. 家校方面就唔在講; 而且環境出路方面都唔錯....
SJC近來的問題令我動搖... 而且寫字嘅成效就未知之數... 上BK睇COMMENT又唔可能盡信, 之前實在太神秘, 學校資料實在太少...

I love LH very much. The teachers are really caring and patient. Also, the children can speak very good English and they love to go to school very much.

yin725,can u tell me which LH??

我都煩惱緊好唔好讀SJC
如果唔係師變問題
SJC課程、校舍、上小學銜接、學費合理(全日班$4XXX)各方面都好好,真係好難取捨。
原帖由 happy_cow 於 10-5-17 22:26 發表
Thanks Mami(s),
依家真係好難選擇, 各有各好!
LH 嘅雙語好吸引, 英粵班CONFIRM咗, 英普就WAITING中. 家校方面就唔在講; 而且環境出路方面都唔錯....
SJC近來的問題令我動搖... 而且寫字嘅成效就未知之數... 上BK睇 ...

sjc 係邊間呀?

sjc is St. Johannes college 聖若望英文書院 in Kln Tong

其實我小朋友係依家SJC學生, 師變事件後, 學校的確改變不少, 不過我知道嘅係部份家長失咗信心, 亦有媽媽決定唔交留位費啦...

依家LH 收, 我1516轉定唔轉...

老實, 雖然一直有好多不利的傳聞, 作為家長嘅我都覺得部份制度怪怪地, 不過自己又覺得唔係真係咁差... 不過媽媽, 你唔好咁大希望可以升小學, 雖然佢好WILLING收, 不過你一定唔會俾佢讀... 都係部份家庭嘅大仔或大女試過, 依定同班嘅小朋友一定唔會升咁話....

所以至上黎想聽多嘅關於LH的資料, 希望可以自己參考一下...
‹ 上一主題|下一主題