用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無康盛比華利的正在就讀的家長及8月將入讀歲半班之家 ...
go

有無康盛比華利的正在就讀的家長及8月將入讀歲半班之家長? [複製鏈接]

各位媽媽,

急問, 因為我囡囡是將會8月入讀歲半班的媽媽, 但正想交學費之時, 我看到一個朋友轉寄給我的有關學校歲半班的webpage如下, 我的心情立即跌入了谷底.  想問問, 你們讀過歲半班或N.1的, 內情是不是如此? 我想多聽一點意見, 才決定是否入讀.

https://www.haomama.com/forum/posts/list/9347.page

因為, 我愛我的女兒, 如果是事實, 我絕對不會讓女兒入讀此校...

唉... 以為一切都已經settle, 點解會咁, 好想喊, 好唔開心.

希望快啲收到你地的回覆, 因為學校要交學費了...
   0    0    0    0

榛子果仁 :

我阿女而家係比華利讀緊N.1班, 無果個先生講到咁, 上年這個時候有一日我專登走去學校交錢,亦要求老師帶我去行學校一個圈,睇吓佢地上課情況, 那時,歲半班正食茶點(青瓜壽司),個個都好乖坐係到食,我又行過一間房,見到另一班歲半既小朋友係到玩,有個嬸嬸睇住幫緊佢地換片, 之不過到k1班房就比較嘈,小朋友上堂比較活躍, so far , 我覺得ok就去交錢...

我阿女而家讀了差不多一年, 佢返得好開心喎,成日都話要返學,有時星期六仲喊要返學搵佢班主任, 佢返了一個月左右, 佢開始成日唱歌比我地聽, 有好多中文詩,英文歌...等, 佢有時突然走離同我講英文, 這些英文我係無教過佢, 佢個音好準, 我問佢邊個教你, 佢話 miss xxx(外藉先生), 佢成日都我講佢好鐘意miss xxx(外藉先生), 有時佢又會唱普通話歌, 佢話係x老師(普通話專科老師) 教, 佢自從返學後,阿女進步了好多...而且又返得好開心學到野, 佢地有好多中文字都識, e.g.門, 狗,天,人,花,車...等, 而且我同佢溫書,佢上堂既課本老師教過都記得, 有時佢放學返離扮老師派書, 教書, 一模一樣,成個小老師咁....係阿女方面我覺得女兒在這所學校返得幾好!!

阿女個班主任間唔中就打離比我,阿女開始病(有傷風流鼻涕)個班主任就會打離同我講叫我留意, 總之有D咩事個班主任都會打離同我傾吓,講吓阿女情況, 什至連佢玩滑梯有無守秩序都同我講,而且從我女口中成日提住她, 又話要搵她, 個個小朋友叫佢做"Miss Hx Mami"......

有一日早上,下住大雨送阿女返學, 見到有成4-5個先生企係門口, 當時我唔知咩事, 原來佢地等架校巴離,當校巴離到個個先生立即開遮形成一條小路等小朋友行入學校唔駛被雨濕親, 個個小朋友入到學校就排好隊入課室,有個小朋友係到喊,個校長立即走出離抱起他又氹他, 我見到D先生很盡責又有愛心....

老師方面 : 佢地有兩個外籍老師(一男一女), 個男係華藉講英文既先生, 個女就係我阿女成日口中所提外籍老師, 不是果個先生所講(上英文課時,只播錄影帶而已); 而且有一個普通話老師, 只懂說普通話(因我見其他老師都係同佢用普通話溝通)而且每朝都企係門口同家長小朋友打招呼, 都好nice...至於只做了3日果位老師所講我有些地方都不是咁認同, 因我地這班家長所看見都不是這樣...

我相信小朋友返到屋企表現,佢地模仿老師所教所講都唔會講大話, 而且我亦識到同校k1 & K3既家長同小朋友, 佢地都好鐘意這所學校, 程度亦很深, 當初,我都係朋友介紹入讀此校, 我朋友既仔女都係到讀全日班,都話這間學校不錯, 到現在來說我都很喜歡比華利!!

唔好唔開心啦,希望我既分享幫到你, 有咩疑問你都可以問我嫁  

原帖由 榛子果仁 於 10-5-13 09:28 發表
各位媽媽,

急問, 因為我囡囡是將會8月入讀歲半班的媽媽, 但正想交學費之時, 我看到一個朋友轉寄給我的有關學校歲半班的webpage如下, 我的心情立即跌入了谷底.  想問問, 你們讀過歲半班或N.1的, 內情是不是如此? 我 ...

thanks candykiki,

聽完你的描述, 我都放心咗好多.  亞囡係我地屋企之寶... 公公婆婆睇到個描述... 嚇傻咗... 我都嚇傻咗...
點解會咁有人咁講架? 不過, 我都打算交咗學費先, 用心去觀察實況, 如果有乜唔妥都隨時走!

好多謝你, 咁我地仔女同校囉!

同埋10年有媽咪話有學券, 係咪真架?

原帖由 candykiki123 於 10-5-13 12:07 發表
榛子果仁 :

我阿女而家係比華利讀緊N.1班, 無果個先生講到咁, 上年這個時候有一日我專登走去學校交錢,亦要求老師帶我去行學校一個圈,睇吓佢地上課情況, 那時,歲半班正食茶點(青瓜壽司),個個都好乖坐係到食,我又行 ...

好明白你既擔憂, 我阿女都係獨女,亦係屋企之寶,所以為阿女所選擇學校, 教育,品格我地都好著緊, 我想個個家長都希望自己仔女有一個健康開心既校園生活,所以你放心啦~~你女兒一定讀得好開心而且會好喜歡這間學校嫁

我個女今年8月升K1, 不過可能會轉去讀綠茵或翠茵, 因我先生想佢讀國際班,都未知,仲考慮緊....但如果真係要轉我會好唔捨得比華利, anyway , 只希望阿女讀得開開心心又無壓力啦  

係呀, 佢今年8月k1-k3開始有學卷,(歲半和兩歲班沒有) 我問過何主任佢話所有課程不變(包括:教英文同普通話既時間), 而且佢話仲多左好多課外活動, 今年K1佢地每星期有一日下午要返學校補英文, 由果位Miss xxx (外籍先生)補兩小時英文,好似話唔駛錢(唔肯定)....你女女讀半日定全日呀 ???

原帖由 榛子果仁 於 10-5-13 12:42 發表
thanks candykiki,

聽完你的描述, 我都放心咗好多.  亞囡係我地屋企之寶... 公公婆婆睇到個描述... 嚇傻咗... 我都嚇傻咗...
點解會咁有人咁講架? 不過, 我都打算交咗學費先, 用心去觀察實況, 如果有乜唔妥都隨時 ...

我暫時報咗半日, 睇定啲就俾佢返半日.

嘻, 其實我已經報定翠茵2歲下午插班, 已經收咗. 因為其實想翠茵讀全日, 但因為未足歲, 所以只有下午插班位.  in case比華利有險失, 女女都有另一間學校.  其實, 睇情況, 多數2歲我會去翠茵local stream, 2歲8個月返全日, 睇女女廣東話進度, 好的就轉去國際班.  因為3歲8個月k.1我諗住出去讀. 讀歲半班同n.1的目的, 是一心準備孩子的各方面去表現於k.1的面試上。

諗就係咁諗, 好似好多planning, 但到時點, 真係要睇間學校同睇個女, 佢的資質係點就俾最好既佢... 我係一個緊張的媽咪, 對教育尤其著緊, 好的教育將影響其一生.

多謝你的分享啊!

Hi 榛子果仁 and Candykiki,

Actually I also want to take my son to the Kindergarten when he is 1.5 years old, but i m afraid whether it will be too early for him to study, will it be too hard for him cos he will have a long long time for learning in future.  Another concern is the location is not convenient, no MTR, can only go by bus.  

As this is not my target N1/K1, so i have to change another and he need to adapt himself again to the new school.

That's why i think whether i should take him to the playschool for only 2 hours per week.

Can you share your opinions.

Thanks

原帖由 榛子果仁 於 10-5-13 16:17 發表
我暫時報咗半日, 睇定啲就俾佢返半日.

嘻, 其實我已經報定翠茵2歲下午插班, 已經收咗. 因為其實想翠茵讀全日, 但因為未足歲, 所以只有下午插班位.  in case比華利有險失, 女女都有另一間學校.  其實, 睇情況, 多數2 ...

hi tzekiumama

因為本身我係兒科人, 我唔怕小朋友歲半就返學, 同埋因為囡囡個性格ok, 所以我就如此決定. (但係, 我最怕是女兒遇到唔好的老師, 因為, 一個咁細個的孩子, 好最決於佢身邊的人點樣栽培佢)

同埋, 可攻可守, 如果發覺唔對路, 咪唔讀囉.

其實, 我同囡囡安排了歲半返英文playgroup, 所以, 就算唔入學, 佢可以讀呢間playgroup, 我最想梗係平日 日日咁返, 但因為我要返工, 只可以返星期六.  

我的心水幼稚園係一條龍, k.1要同人爭, N.1我一定要搵雙語的, 因為囡囡依家歲多都開始講嘢, 語言發展暫時ok, 俾多種語言佢睇下佢可以學成點. 所以, 我地只得翠茵.比華利同得寶可以係區內選擇. 因為n.1我要近返住址. 小朋友會無咁吃力.

諗好中學,再諗小學,再諗幼稚園啦, 呢個方向就啱架啦.

其實歲半返學都無咩問題, 因多數都係返去玩, 又可以同其他小朋友過吓群體生活,無咩壓力, 同埋我見好多小朋友返左學之後講野清晰左好多, 所以你都不用擔心, 不過,你仔仔而家係學講野階段,其實可以比吓佢去playgroup 玩吓, 佢地可以玩得開心之餘又可以學到一些英文發音, 而2歲班其實可以比佢讀吓d國際班, 因這個歲數佢地係學語言既時候, 而家又學得快,我阿女歲半島就同佢去上英文playgroup,一星期一兩堂島, 之後就去左讀而家既N1班啦...

不過有個問題想問,點解好多人都選翠茵而唔去綠茵呢 ??

原帖由 tzekiumama 於 10-5-13 17:02 發表
Hi 榛子果仁 and Candykiki,

Actually I also want to take my son to the Kindergarten when he is 1.5 years old, but i m afraid whether it will be too early for him to study, will it be too hard for him  ...

原帖由 candykiki123 於 10-5-13 18:02 發表
....不過有個問題想問,點解好多人都選翠茵而唔去綠茵呢 ?? ...

我都想問究竟翠茵係咪真係好過綠茵好多?我報咗綠茵而冇報翠茵, 因為綠茵近我屋企d. 而綠茵已收咗我個女(0812)出年2月插班讀N1, 仲要係全日班-->啱我心水.

因為睇返呢度啲家長講, 覺得翠茵好似好啲. 同埋上次interview搞得好有系統, 個感覺唔錯, 所以放心. 翠茵插班得下午班咋, 因為上午已經full哂...

我都幫女女報左歲半班﹐不過佢十月先入讀﹐下星期去interview。你遲D女女番左之後可交流下嗎﹖

我自己半身都係幼兒園做教師﹐我覺得個班主任好重要﹐我見到有D先生真係成日播DVD比學生睇又有D成日大聲喝D學生﹐但係有D先生又好有耐性﹐功夫做得好足﹐所以雖然同一間學校﹐同一樣既課程﹐都要看看小朋友好唔好彩遇到個點樣既先生。

各位媽媽,

急問, 因為我囡囡是將會8月入讀歲半班的媽媽, 但正想交學費之時, 我看到一個朋友轉寄給我的有關學校歲半班的webpage如下, 我的心情立即跌入了谷底.  想問問, 你們讀過歲半班或N.1的, 內情是不是如此? 我 ...

My son is a 08 Feb baby. I've joined Beverly whole day class since Feb this year. Cause i am a part-time mum, i always pick up my kids by myself. Sometimes, i pick him up after lunch or after the nap. I usually request to go into the corridor and look into the classroom. It is ok. Nothing happens like what has stated.

Besides, the class teacher is very nice. She always talk with me in person or by phone. If my son got sick more than 2 days, she will call me. She will call me if my son gets hurt in school. ( Actually, just a minor minor hurt).

For my son, he can sing many songs. He knows more Chinese words. The biggest improvement is that he can take care himself. He uses chopsticks to eat at home. He goes to wee wee by himself.  

I love this kinder very much. But as my c6 wants my kid to study in kowloon tong, my son will leave it in this coming Aug. But i have already applied 1.5 yrs old class for my little girl who is now only 7 months old. Besides, i also ask for the K1 info as i am planning to let my son to study 2 kinder in K1.
Don't worry and hope that this can help all of u.

Sorry, i forget to mention that the ee are very good ! My son loves them very much also!

我想多口講幾句個人感受,呢件係發生喺08年,當時我仔想報n班,果時去到,感覺就有d亂,然後到我仔in時,我仔極不合作,老師問佢東,佢就去做西,一係好馬虎咁做比老師就算,但因為實在太多野玩,所以in都唔舒得走,為免影响人,我就拖個仔出去,點知個位in架老師同我講,等我黎,當時覺得老師好型,以為佢教開,應該識點引導佢,點知,佢一樣咁硬拖我仔走,我同老公喺後面,真係睇到o晒嘴,心諗,你咪又係不停拉佢出去,咁洗咩你黎吖!攪到我仔cry到暈,出左課室,d老師見到當無見到,無人理下.當時我同老公都諗住,呢次衰緊.但點知都收佢,本黎我就唔多想讀,因為in時個感覺,真係覺得唔係幾得.但老公怕後面果d,個仔都係咁表現,所以係都要我交定錢先(因為呢間係第一間in.架學校),到去交留位費時,真係自己攞黎衰,覺得自己攞錢倒海咁.點解,咪就係交錢後,果位miss去印收據時比我睇到d不知所謂架事囉!當時真係好想問,可唔可以攞番d錢,我依家就算無學校收,都唔會交個仔比你地架啦!

交完錢,我見到有位小朋友,我諗依佢個高度,應該只係k1架啫,佢好乖咁幫miss抬堆簿定唔知功課或者書吧!老師其實理應讚佢先啱,點知,果位老師不但沒讚,重要對住隔離果位miss (我估佢應該係校長吧!) 講,笑小朋友動作慢,個勢似鴨,當時我睇完,都覺係小事,但問題咁小事,就比我睇出佢地一d愛心都無,重要好假,我睇完,呆左,跟住收錢果位miss攞收據比我時,呢二位先知有外人喺度,可能因為我矮吧!佢地又坐喺度,加上二位都掛住喺度笑,所以無留意到有外人,點知一抬頭見到我,個疑校長果位即好假咁攬住個小朋友讚乖,然後叫佢入番課室,跟住二個即時低頭扮做野,當時我真係好想問佢攞番錢,依家張收據重喺我度,我重keep住,返到屋企,即同我老公講,佢話唔會掛咁架師長都有架,真係交個仔比佢,都比佢教到無品啦!後來我地傾好,就算後面in.架間間都唔收,我都唔會比個仔讀呢間.

後來有次同以前做pt架補習社同事傾開,佢先講話,呢間學校唔係太好,成日轉老師,跟住話佢識架一位朋友喺入面教,佢話果個朋友教書無heat同無耐性(因為佢以前都同一間中心做補習老師,因為佢咁,比中心fire左),我都見過呢位老師,不過唔識佢,亦唔多清楚佢為人,所以呢則,只係純听,無實在証據.

但因我眼睇到咁,再加人地口咁講,有d吻合,所以都幾庆幸無比個仔入呢間...

各位媽媽,

榛子果仁
我兒子也將會在9月入讀2歲班,看完這麼多位媽媽的評價,其實也是心大心細,我已經交了9月份的學費,之所以選擇這間學校是翠茵只有下午班,上午班沒曬位.而我想兒仔習慣上午學習的時間為以後入讀全日制學校做準備.我也是只有這個兒子,希望這間學校不會令我倆失望,我抱的心態是兒子讀得開心就繼續,若出現問題就即時轉校.同你差不多,9月見分曉

回覆 1# marco33 的文章

唉! 我最後都報了名﹐因為好想BB歲半返學可以學下守規矩同埋同其他小朋友相處下﹐不過我interview時都覺得學校的員工唔係好nice好中意小朋友個種﹐同埋interview都無問過或者睇下BB識做meh,淨係成日叫佢GUM野﹐同問我佢識唔識gum野﹐我覺得好奇怪﹐跟住就叫我交錢喇﹐我都係睇下10月佢返左學點先﹐因為得呢間受歲半小朋友自己返學。

Samantha Mum and Marco33, I've gathered 4 moms of playgroup class in 9/2010 here (including me).  Check PM and let's keep in touch through email.

Hazelnut
‹ 上一主題|下一主題