用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb讀n1好唔好呢
go

bb讀n1好唔好呢 [複製鏈接]

我想請問大家覺得係咪應該俾BB咁快去番學吖 ?阿 B九月就2歲3個月,本想俾佢去番學,但身邊的朋友都話自己有時間就自己湊好過咁快俾佢去番學 .所以想聽下大家的意見 !THX~
   0    0    0    0

我都有同樣問題 , 因為62年紀大 , 如果小朋友在家的話 , 怕睇佢唔住 , 但是如果有時間的話就梗係自己湊最好 , 可以陪小朋友一齊返下 playgroup , 小朋友由父母陪伴係最好同最安全的 。但是比小朋友早 d 返學都有好處 , 因為兩歲左右小朋友開始學野的黃金時間 , 佢返學時可以學到在家學唔到的野 , 比佢學得獨立一 d , 都係好事 。

其實好看小朋友的, 有d小朋友喜歡返學有的不喜歡, 好似我的小朋友, 返學頭兩個月都喊 (2歲即同她插班), 現在返左3個月多些, 她唔會成日喊, 但都話唔返學, 她返去都學到野, 但唔喜歡返, 唔鐘意同學仔, 唔同其他小朋友玩, 上課時有d活動都唔參與的, 只看. 有說一般要到3歲小朋友先會同其他小朋友玩的.

聽過一個個案是兩歲時返學喊, 最後唔返等3歲再返過, 初初媽媽都怕小朋友又再減, 怎知無事, 好順利.

以上只是談一些例子作參考.

我見我姪仔番左n之后成個明顯唔同晒, 英文講得好左 同冇甘易發皮4, so我細b出年都會比佢讀nursery
原帖由 美幸子 於 10-5-6 12:26 發表
我想請問大家覺得係咪應該俾BB咁快去番學吖 ?阿 B九月就2歲3個月,本想俾佢去番學,但身邊的朋友都話自己有時間就自己湊好過咁快俾佢去番學 .所以想聽下大家的意見 !THX~ ...

醒目開學勳章

其實依家先諗呢個問題係咪遲咗啲呢? 好多學校都收晒生啦!!

我自己會俾小朋友讀n1, 家長點教都好, 都無可能做到一班小朋友一齊的環境俾佢學習同人相處, 而且學校教的相信有系統啲.

再講, 報咗讀咗先算, 真係唔好的話再quit都得!

我都係 full-time mammy 自己湊, 個女返咗 nursery 好開心, 佢返學無喊, 因為我成日同佢講返學好多野玩, 好開心.....

不過頭 2 個月預咗會多咗病... 不過都唔係壞事, 遲早都要架啦....

仲有, 如果唔讀 nursery, 考 k1 果時會好輸蝕.

我想請問大家覺得係咪應該俾BB咁快去番學吖 ?阿 B九月就2歲3個月,本想俾佢去番學,但身邊的朋友都話自己有時間就自己湊好過咁快俾佢去番學 .所以想聽下大家的意見 !THX~ ...

返學可以訓練小朋友禮貌及訓練他們過群體生活. 不過, 就一定預左容易病...我發覺老師教他們的就好容易記得...家長教就......好快唔記得...而且學校有一個好少少的學習環境...讓他們早一點去適應都是好一點...

我兩個小朋友都有返n班...明顯地返學之後會講多左說話...返n班可以從少訓練他們要遵守規則及秩序...所以我是讚成返n班...

如果係mama自己湊而mama又会有時間教下自己個b,同埋間吾時Join下不同Playgroup,其実N1 可以返吾返都得既(我覚得)。其実我都係為lee個問題煩悩過...不過e+都想通了。你同你老公的想法係点?? 有無心儀k1?? 是一般的還是超人気的?? 如果想k1 interview高分D 我D朋友話返左N1会好D In K1的時候成功機会高DD。
我E+都Wait緊近家的N1 的AM班,有就讀無就算,不過会係未來一年返下不同的PG。我都覚得適量的学習係好的,我都認同E+係小朋友的学習上手期,小朋友好似不停的想学新事物,所以如不上N1 可以考慮報下D 興趣班及PG等。

我身邊都有一班賛成要返N1同一班覚得返吾返N1都得既朋友意見。初頭都幾煩悩,不過現在想通了一点。
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

我有婆婆幫我揍, 不過我都有比亞女讀 n1.  老師講一句真係好過家長講百句, 好似我女初初上 n1 有啲音發唔到, 我可以用的方法都用晒, 後來家長日同老師講過, 點知過完 weekend 返學後, 我就發現呢啲音亞女全部發到晒.  幾日後咁啱老師打比我, 我問老師點樣教亞囡, 點知老師用的方法我之前都用過, 我就唔成功, 老師一試就搞掂.

其實我覺得小朋友在一群人一齊學嘢係比單對單學得好啲的.

Totally Agree!!!! 老師一句好過我地講10句...而且做學校個個都在聽老師講課, 效果係唔同d....

原帖由 chanwendy 於 10-5-10 11:35 發表
我有婆婆幫我揍, 不過我都有比亞女讀 n1.  老師講一句真係好過家長講百句, 好似我女初初上 n1 有啲音發唔到, 我可以用的方法都用晒, 後來家長日同老師講過, 點知過完 weekend 返學後, 我就發現呢啲音亞女全部發到晒. ...

如果你純粹為應付k1 interview而讀n班...你就要睇一睇...如果你心儀的k1是在9月interview, 你小朋友還在適應中便要interview...其實幫助不大....

原帖由 jo@pong 於 10-5-10 11:34 發表

如果係mama自己湊而mama又会有時間教下自己個b,同埋間吾時Join下不同Playgroup,其実N1 可以返吾返都得既(我覚得)。其実我都係為lee個問題煩悩過...不過e+都想通了。你同你老公的想法係点?? 有無心儀k1?? 是一般的 ...

原帖由 七點半 於 10-5-10 14:37 發表
如果你純粹為應付k1 interview而讀n班...你就要睇一睇...如果你心儀的k1是在9月interview, 你小朋友還在適應中便要interview...其實幫助不大....

ok~~thanks!!
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

原帖由 chowhui97 於 10-5-7 12:32 發表
其實依家先諗呢個問題係咪遲咗啲呢? 好多學校都收晒生啦!!

我自己會俾小朋友讀n1, 家長點教都好, 都無可能做到一班小朋友一齊的環境俾佢學習同人相處, 而且學校教的相信有系統啲.

再講, 報咗讀咗先算, 真係唔好的 ...

我個人贊成比小朋友返N班, 半天 或 全日都可以.
如果家人可以安排時間照顧, 比小朋友返半天:
反之則全日.

我個囝囝2歲插班返全日N班, 差不多喊左一個月,
依家已經無喊. 起初唔多說話, 家中都只說單詞 及
幾個詞語, 現在已開始講句子.

囝囝係學校跟其他小朋友講說話, 老師教他自理.
我希望佢早D返學, 可以同其他小朋友一齊玩,
學唔到知識暫時不重要, 想他接觸群體生活及
定時生活 對他將來讀K1 很重要.

原帖由 PallasChu 於 10-5-7 18:51 發表
我都係 full-time mammy 自己湊, 個女返咗 nursery 好開心, 佢返學無喊, 因為我成日同佢講返學好多野玩, 好開心.....

不過頭 2 個月預咗會多咗病... 不過都唔係壞事, 遲早都要架啦....

仲有, 如果唔讀 nursery, 考 ...

Yes! Agree
‹ 上一主題|下一主題