用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最後選擇, 你會點揀 - 維記 / 蘇浙 / 靈糧堂? ...
go

最後選擇, 你會點揀 - 維記 / 蘇浙 / 靈糧堂? [複製鏈接]

各位媽咪:
本人不是很熟悉幼稚園根小學的制度.
我想個仔讀傳統小學, 可否幫我排排這三間, 根據
1)   升讀小學的優畧
2)   根傳統小學的接軌

心急萬分. 多謝!!!!!
   0    0    0    0

我會揀蘇浙,因為語文根基會好D

維記同靈糧堂都係happy schools,如果接傳統小學會追得辛苦D...尤其是名校...如果入到的話,要知道各小學都會好清楚唔同幼稚園大概嘅程度,如果要叩門的話,學校當然會要根底好D嘅學生啦。

蘇浙for sure la

蘇浙 la, their PTH is excellent

多谢各位妈妈提供意見. 還有其他不同的選法嗎??? 請求你們儘快給予寶貴意見, 感謝!!!

蘇浙, as me too; I have chosen 蘇浙 instead of Victoria and Think

回覆 5# ic07 的文章

we choose KCS instead of LLT as well

多謝晒!! 太好了, 同我心目中的選擇差不多.

我個女收左讀藍田靈糧及蘇浙上午, 最後, 決定讀藍田靈糧, 因為我希望佢有一個開心的SCHOOL LIFE. 雖然蘇浙PTH好, 但師生比例大, 校舍殘舊, 小朋友沒有戶外玩耍的地方(做左停車場), 仲有我唔想佢甘細就要甘早坐校車, 都係近D好D. 而家間間學校都必教PTH, 仲有排學, 不用甘早擔心.

回覆 1# bikehk 的文章

其實, 很少很少學校的老師會打小朋友,所以佢地的school lives應該都好happy,只係有時佢地對學校及老師的感覺會影響佢地的心情. 有空時, 可以帶小朋友到將會讀的幼稚園走幾趟, 等佢熟識地方, 有點歸屬感, 到開學時, 會比較易識應, 容易接受新環境, 增加喜歡該學校的感覺.
我地大人同佢地選擇, 並非選擇學校可以比到幾多開心小朋友,因為開心係無分層次,開心就係開心, 很簡單. 我地應該選擇邊一間小朋友可以學得多一點, 讓他們發揮小宇宙, 及對將來升學較有優勢的學校.
抱歉愚見分享:loveliness: :loveliness: :loveliness:

蘇浙

如果小一會考私立直資, PTH 會有機會考的.

thx for sharing
‹ 上一主題|下一主題