用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蘇淅 VS 培英 VS 沙循 急!!!
go

蘇淅 VS 培英 VS 沙循 急!!! [複製鏈接]

每年培英比KCC 報讀人數比較多, 我自己是欣賞KCC 的普通話教學, 仔仔是 考1X/160, 是否應博呂中, 但又怕他辛苦, 沙循又是否谷學生? 多功課?
我最想知是培英有什麼比KCC優勝之處, 請賜教!!
   1    0    0    0

我喜歡kcc用普通話教中文,又是 EMI學校,NET比其它學校多.
沙循是全港第一間開通識科.

真開心, 有回應! 多謝你20091, 但唔好意思EMI學校是什麼? SORRY, 我好OUT
請問知不知培英如何? 培英和呂中有否精英班.....謝謝賜教!!

原帖由 正能量 於 10-5-1 23:02 發表

每年培英比KCC 報讀人數比較多, 我自己是欣賞KCC 的普通話教學, 仔仔是 考1X/160, 是否應博呂中, 但又怕他辛苦, 沙循又是否谷學生? 多功課?
我最想知是培英有什麼比KCC優勝之處, 請賜教!!

真開心, 有回應! 多謝你20091, 但唔好意思EMI學校是什麼? SORRY, 我好OUT
請問知不知培英如何? 培英和呂中有否精英班.....謝謝賜教!!

第九屆《基本法》多面體——全港中學生辯論賽(基本法盃)

全港4強 — 協恩中學  對  沙田培英中學
    比賽時間:2010年1月9日
    辯題:港府應全面推行中小學中文科以普通話授課
    賽果:沙田培英中學勝出,晉級決賽
全港總決賽  -  沙田培英中學  對  筲箕灣官立中學
    比賽時間:2010年1月30日
    辯題︰立法會功能組別議席應予以取消
    賽果:沙田培英中學勝出總冠軍   最佳辯論員︰ 沙田培英中學 莫匡賢

此外,培英話每2年用30萬元,製作大型英語音樂劇,希望能藉此增強學生英語能力、團隊合作精神、如何克服困難等。

不要介意,聽慣咗「英中」咪聽唔慣EMI,好平常,不代表「好OUT」(負能量!)。沙田培英係好學校,果啲好學校都各有所長,很難說實甲校比乙校優勝甚麽。不過,學校和老師對學生活動付出的一些心機和工餘時間,家長及同學無可能感受唔到。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 正能量 於 10-5-1 23:02 發表

補充小小"綠點點",EMI全寫係English Media Instruction,意思即係"用英文作為教學媒界"嘅學校,咪即係"英文學校囉。唔止中學,小學都有用英文教學架。咁CMI你識點解啦?
係沙田,只係沙田遮,用英文教學嘅都被認為係 Band1 學校;但係其它區,有D中中都 Band1架。
你講嘅咁多間Band1,我覺得培英比較好,個校長(邱校長)比我印象好深。所以,我覺得:培英>KCC>STMC。沙呂係好,但壓力亦大,同埋佢收番唔少呂記兩間小學嘅學生(即一呂同沙呂)。

非常多謝greendotdot & pineapple 0983的詳盡解釋和資料!
你們對培英都很了解,是否有小朋友or 識人在裹面就讀??Anyway, 再次多謝你們的寶貴意見!
明天便要交表,我問仔仔他說較喜歡kcc, 我兩公婆就覺得培英給我們的感覺很好,呂中的校長更給我很深的印象,真的十五十六,不知如何是好?! 

培英比較谷, D老師好博日日係學校磨爛"席",讀書風氣好. 近年BK家長評價高, 把第二機會都無以前甘容易. 佢係我母校, 我投佢一票啦.
仲有係堅持全BAND1生, EVEN有關係人士都免問喎!

蘇係比較自由, 無分精0班, 唔多谷學生, 有同事畢業此校(佢2X才), 國語很好, 不過佢係新疆人, 6歲來HK.  他說都不是每個SO同學都能說流利國語, 有些同學講得好NUT CUT, 講天份同個人努力, 但聽能力一定好過其他一般中學出來既學生.

沙循唔清楚.

原帖由 正能量 於 10-5-2 16:13 發表
非常多謝greendotdot & pineapple 0983的詳盡解釋和資料!
你們對培英都很了解,是否有小朋友or 識人在裹面就讀??Anyway, 再次多謝你們的寶貴意見!
明天便要交表,我問仔仔他說較喜歡kcc, 我兩公婆就覺得培英給我們的感覺很好 ...

如果你選LMC第一,咁第二就唔好選D咁熱嘅。如果唔係,隨時中第四、五選擇。

如選呂中, 培英第二,分分鐘去左郭得勝.
呂中要比位自己小學, 沙呂宜考不宜抽

多謝新加入的Catcatmom意見, 我想這樣排

1) KCC
2) LMC
3) PYC
4) STMC
5) TTC
6) LHK
7) CWG
8) KTS
9) S GOV'T
10) Heart of Mary

請問是否太博, 編排是否不妥??

原帖由 正能量 於 10-5-2 21:05 發表
多謝新加入的Catcatmom意見, 我想這樣排

1) KCC
2) LMC
3) PYC
4) STMC
5) TTC
6) LHK
7) CWG
8) KTS
9) S GOV'T
10) Heart of Mary

請問是否太博, 編排是否不妥??

點解你會將LMC排第二架?
你排KCC第一冇錯,如果你好想入KCC;但擺LMC係第二只會浪費左個機會。
要明白,TST/LMC/STG是但一間如果唔擺第一,入嘅機會都好細。TTS/PYC今年都好熱門。
你擺佢哋係第二、第三,甚至第四,都好大機會會唔中。
所以我建議你一係將LMC擺第一,一係將佢擺第8,或者更後(其實即係放棄佢)。留番D機會比有希望中嘅學校仲好。

lLast night等不到各位回覆, 今天終於交表了,Last night 真的很難落筆,雖然我好like PYC & LMC, 但始終要顧及孩子的意願, 他一聽見 catcatmom 話PYC 谷, kCC 則較自由, 就更加決定放KCC 第一, 之前我想放LMC第二, 因為我不想放棄它, 我喜歡它not
因為它出名和叻, 而是欣賞鄭校長對學校和學生的關愛, 這是我在簡介會裹深深感受到的, 奈何要考慮孩子承受的壓力, 所以我終於放棄了, 改放 PYC 第二!
其實有一點我一直想問, 不是說沙田的BAND 1 位過剩, 所有的BAND 1 生一定入到英中, 那不是說最壞的都只是被派到BAND 1 尾, 全沙田有14間英中, 即是說我把BAND 1 尾排到11至14, 我都一定能入到, 那為何要那麼快放它們在4,5 位置?????
有無人可以指教吓?

原帖由 正能量 於 10-5-3 21:16 發表
lLast night等不到各位回覆, 今天終於交表了,Last night 真的很難落筆,雖然我好like PYC & LMC, 但始終要顧及孩子的意願, 他一聽見 catcatmom 話PYC 谷, kCC 則較自由, 就更加決定放KCC 第一, 之前我想放LMC第二, 因 ...

其實我都係有此疑問,學校老師回覆我亦唔清唔楚 ,之前學校要我們Band 1的子女第4,5個志願就要填Band 1尾,我問老師沙田區英中學位足夠比Band 1學生,就算隨機編號後都入得到英中?老師只是說我囝囝頭5個志頭都可揀Band 1頭及中,但交初稿時又話頭10志願只可填一間Band 1頭,我心諗點解唔比我填多一間呢,況且沙田區Band 1頭及Band 1中的中學受歡迎程度都相差不遠,如沙循,培英,祟真,林裘謀的公開試成績不斷進步,所以相信亦不少家長放為首選,我起初亦放沙祟在首位,但老師勸不如首位放(沙官),本來沙官放第2位,所以我選了沙官後,沙呂,増記就勸喻頭10志願唔好揀了,所以那份統一派位表比我擦到爛晒,學校彈返回來叫我填過幾次,但最後我都忠於自己的選擇,雖然最後我第四志願開始都填了Band 1尾學校(林漢光),但我覺得萬一派入去這間學校都ok嘅,而且交通都方面上學,所以我覺得選學校最重要是學生及自己意願,反正334學制下很多傳統中學老師對中學文憑試亦相當陌生,所以我覺得所以Band 1學校差距不會太大,而且中學生活很忙(多嘢讀又很多課外活動),所以如果為了一間排名高少少而要六年時間每日山長水遠去上學,我就覺得不值得了,(此純屬個人意見)

我很大胆地1至5 排了BAND 1 中至頭中學, 第六才排LHK, CWG,KTS, 就是因為個個都話沙田NET 無有怕一定入到英中, 但如果派到6,7,8 , 我一樣會嘗試叩門, 試咗得就得, 唔得就算數, 我去沙祟的簡介會, 校長都話BAND 1 生一定夠位入到英中, 叫我地唔駛担心.....我信晒佢 LA,
事實上很多人都這樣說!!

如果孩子係活躍型,KCC一定係最佳選擇。該校非常積極為學生安排不同類型的興趣或交流活動,讓學生有更多exposure。公開試成績方面,該校已攀上沙田區上游位置。據聞今年更有兩位學生考入北京大學。
原帖由 正能量 於 10-5-3 21:16 發表
lLast night等不到各位回覆, 今天終於交表了,Last night 真的很難落筆,雖然我好like PYC & LMC, 但始終要顧及孩子的意願, 他一聽見 catcatmom 話PYC 谷, kCC 則較自由, 就更加決定放KCC 第一, 之前我想放LMC第二, 因 ...

原帖由 正能量 於 10-5-3 23:24 發表
我很大胆地1至5 排了BAND 1 中至頭中學, 第六才排LHK, CWG,KTS, 就是因為個個都話沙田NET 無有怕一定入到英中, 但如果派到6,7,8 , 我一樣會嘗試叩門, 試咗得就得, 唔得就算數, 我去沙祟的簡介會, 校長都話BAND 1 生 ...

你個理解冇錯,沙田Band1位的確比沙田Band1學生多D,理論上每一個沙田Band1生都"應該"分配到Band1位。
事實係,喱樣嘢你知我知,其它區亦知。沙田區Band1位夠遮,但其它區好多唔夠呀嘛;所以,好多人跨區,甚至用沙田地址黎報,搞到區內Band1學校舊年收左唔少他區學生。你知唔知嗰度有幾多人?
如果個沙田Band1學生嘅隨機冧把唔靚,同埋佢填晒啲Band1頭係頭3志願,咁佢就可能會中好後嘅冷門中學。
仲有,唔好以為LHK好冷,佢甚至比LKM仲熱門;佢舊年出左個高考狀元,地點又好,係唔少Band1中、尾嘅第一選擇。你就算Band1頭,係大抽獎同啲Band1尾其實機會均等架,CWG同KTS就冷啦。

回覆 16# pineapple0983 的文章

如果係咁,我的排序咪好危險,但亞仔叫我不用担心,佢好有信心自行時已經收咗, 但願如此!!

至於你講”搞到區內Band1學校舊年收左唔少他區學生。你知唔知嗰度有幾多人?”
乜誇區在甲部不只是得10%學位,咁應該對我地影響唔會好大掛

另其實CWG前幾年都出過一個十優生,會唔會因為咁而更加受歡迎。

原帖由 正能量 於 10-5-4 21:47 發表
如果係咁,我的排序咪好危險,但亞仔叫我不用担心,佢好有信心自行時已經收咗, 但願如此!!

至於你講”搞到區內Band1學校舊年收左唔少他區學生。你知唔知嗰度有幾多人?”
乜誇區在甲部不只是得10%學位,咁應該對我地影響唔會好大掛 ...

你要明白一樣嘢,D他區(包括用沙田地址嗰班)過得黎沙田嘅都唔少嘢;佢哋唔會報CWG、IHMC、KTS 呀嗰啲,佢哋揀嘅都係Top嗰幾間;所以,做成熱門嘅更熱門,如果你頭幾位都填晒D熱門,你唔淨止同沙田Band1爭,仲會同其他爭。反而冷門學校分別就唔太大。
不過,抽獎始終運氣大於一切;你唔駛耽心咁多,如果驚ge,就做好準備,一到放榜見到唔好,就按計劃叩門;盡左力,得唔得都對自已有交待。其實唔得個機會好細,一般學校都起碼6、70%派到頭3志願架。

但我剛剛看完沙田區的他區選擇, 每間學校只得2個學位供他區學生choice,乜佢地有咁大影響力? 唉....講來講去, 我真係唔係好明呢個遊戲點玩????But anyway, 我都已經選擇咗, 冇得返轉頭,既然阿仔咁有信心,我都一定會百分百支持同信任佢,我成日都同佢講:[凡事都要作最好的準備,最壞的打算。]一切就依命運的安排,到7月6日先至再想吧!到時如果真係不幸派得唔好,我都會同阿仔盡最後努力去叩門。Anytime只要阿仔唔嫌棄,我都會同佢並肩作戰到底。
‹ 上一主題|下一主題