用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家知唔知道各 banding 平均分
樓主: lam110hk
go

其實大家知唔知道各 banding 平均分 [複製鏈接]

82 marks seems to be quite high, already a band 3 students???

原帖由 wi-wi 於 10-4-30 17:52 發表

THX.  如果選唐乃勤OK嗎?我囡平均分82左右.

原帖由 wi-wi 於 10-4-30 10:50 發表

咁其實先生既資料有冇出入既呢?先生話我囡係第一個BAND3生 有冇機會上BAND2?

WiWi,

其實無話考第幾就係BAND 1, 考第幾就係BAND 2, 因為學校都係根據歷年派位情況話你知大概嘅所屬別, 學校叫你揀低一個組別本來係好事(如果對BAND 1至同BAND 2嘅邊緣人嚟講), 但係佢唔記得你個女係BAND 2同BAND 3嘅邊緣人, 而又冇BAND 4。你應該揀BAND 2嘅學校,因為你個女有可能調整後升上BAND 2,咁你揀咗BAND 3嘅學校唔係好傻囉!如果囡囡真係入咗BAND 3嗰組,咁都係派BAND 3學校。
除非你睇死個女一定係BAND 3,又心儀一間BAND 3學校,咁就揀佢,如果囡囡最終係BAND  2,咁佢就多數如願,因為派完所BAND  2學生先派位俾BAND  3學生。

唔知你明唔明我意思呢?

原帖由 CCCHUNG 於 10-5-2 14:24 發表
Hi,
我囡平均分83- 84 左右 中(B) 英 (B)  數 (A)  常 (B)
88 - 90 for 音 視 ..
Is it means BAND 2 or Band 1 bottom.
THANKS

呢樣真係要視乎學校歷年派位情況而定,唔可以以分數定,例如:今年有100個學生,歷年派位情況係頭50名係BAND1學校,次30名係BAND 2,最後20個就係BAND 3,而同學大部份考90分,你個仔/女考80名,咁佢就係BAND 3學生,而如果大部份同學考得70幾分,你個仔/女排名30,咁佢就係BAND 1生。 

我唔知你講嘅平均係唔係將中英數常加埋然後除4呢?因為絕大部份小學都係中英數各X9,常識X6,視藝X3,音樂X2。

你最好問學校佢嘅排名同埋對應歷年派位嘅組別。

今年係跟過一年, 學校已很清楚大概小朋友的優勢.

原帖由 maglam1985 於 10-5-2 15:43 發表

WiWi,

其實無話考第幾就係BAND 1, 考第幾就係BAND 2, 因為學校都係根據歷年派位情況話你知大概嘅所屬別, 學校叫你揀低一個組別本來係好事(如果對BAND 1至同BAND 2嘅邊緣人嚟講), 但係佢唔記得你個女係BAND 2同BAND 3 ...

thx.  囡囡其實唔太差, 佢學校的分好CLOSE, 平均分88嗰個班名次都排20/30, 佢每次中英數都此起彼落, 全部衰大意, 中文上時數學落, 今次中文又做唔晒, 得77分,唉!

教育局會有TSA 試調節各校的學生成績水平, 例好油蔴地天主教有超過六成係 Band 1生, 又有中一分班試計與自已同名次嘅前兩屆師兄師姐平均分, 如果你學校水平高, 未必得三份一係 Band 1 生, 上述兩個機制令考生呈分試嘅隱藏分數, 定得公平D。

如果學校上年有公佈派位結果, 你也可以粗略計算有幾多人派 band 1 / 2 / 3 中學.

醒目開學勳章

我要說清楚TSA是宏觀上教高局利用週期性衡量各校整體學生成績水平之參考基準, 並唔係指某年的TSA試即時對同年的升中一生有影響, 那麽只單單用中一分班試個別學生及該校學生的整體學生水平 ?  唔通 La Salle 小學, 小拔 與一般學校只用分班試 衡量策校成績水平 ? 如果真係,依家仍然執行緊嘅TSA試要嚟做乜 ?

以外, 希望閣下唔好用'誤導'字眼來形我的post, 你言重嘞 !

我完全唔介意其他人的指正, 即使你可能係 100% 正確, 因為在這裹是大家分享經驗, 只要是以 ulmost good faith,( 自已最大信實)及為人設想而作出就OK, 我並無自已知道一套而說另一套來陰人, 如果係咁就真係誤導。 以你嘅嚴謹標準, 在升中派位這 column, 可能有2-3成係誤導, 即使在這裹最肯幫人嘅mami可有部份資料係山埃。 好多時資料有時効性, 有時經驗分享呢家嘢, 都係分享以前嘅經歴, 唔適重好似個仔升中一個時發癲咁抓料,然後再向大家滙佈咩!

原帖由 天瑜 於 10-5-2 23:35 發表
請不要再誤導!

早幾個月都已致電EBD,已確實(自行派位及統一派位所用的)調整後的呈分試是不包含TSA試。

原帖由 天瑜 於 10-5-2 23:35 發表
請不要再誤導!

早幾個月都已致電EBD,已確實(自行派位及統一派位所用的)調整後的呈分試是不包含TSA試。

咁, TSA考來做乜? 好奇。

醒目開學勳章

多謝天瑜的資料.老實講,我都幾震驚.一直以來從外界接收到的訊息,都是教局以TSA成績做為數據之一,來調整各小學既BANDING,從我小朋友學校來睇, 校方緊張TSA試多過校內大考好多,為什么學校會超乎尋常的重視TSA呢? 那么,現在教局只用中一分班試調整各校BANDING?

教處咁講"公眾可獲得宏觀的評估數據,以了解全港學生在中英數三個主要科目的整體學習表現。" 這句話說得很滑頭很不老實, 事實上,教處並不公開公佈TSA試成績,做為普通家長,無從得知.

咪怪我多事,根據目前最updated嘅資料,無錯,TSA只用作評估學校(教育局對學校的考核報告之類,你話學校點會唔緊張呀!啲校董仲緊張呀!),但絕不影響其小六學生升中Banding,換句說話,只有Pre-S1 HK Attainment Test才影響小六生升中Banding。

不過,個人覺得每一個人都難免有錯誤或無心之失,相信如果知道真相,大家都會樂意接受別人的糾正,我個人就絕對不會覺得「好瘀」或「無面」。但「誤導」一詞係相當有殺傷力,會令人聯想到別人的意圖和動機,我個人便不會以「誤導」指向我認為無心之失的人。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

醒目開學勳章

政府既野都好信晒,TSA吾影響banding,學校有甘緊張,大部份既補充練習都係同TSA有關,不過TSA既成績係吾會直接影響當屆的學生就係真既,而且政府不會只用一個數據來決定學校的banding,所以考親政府試就要少心了.

仲有,用'誤導'呢兩個字就真係重d,'誤導'係有存心欺騙既意思,真係吾好亂用.

我個仔小學時學校已經話咗TSA唔計分,不過都要學生努力,為學校而戰,因為教育局會俾番啲成績學校,等學校知道自己同全港小學嘅比較,而且會提出對學校改善意嘅意見。俾你做校長,唔通你見間間小學努力操卷,自己唔理咩,而且如果校長唔理,啲家長又會投訴,話做乜人哋間學校操哂卷,你哋唔理啲學生,況且仲有校董會呢關。 

老師話中一分班試就會有兩個作用,一係用作中學分班用,因為有啲中學會以此成績呢分班,尤其有精英班嘅學校,第二就係俾教育局呢調整派位嘅分數,會影響師弟師妹嘅派位,呢個試全港同做一份卷,可以分出高下,呢個試嘅結果只係會講俾中學聽,唔會話俾小學知,所以學校特別囑咐學生要考好啲。

我覺得用誤導呢個字眼係比較嚴重咗啲,我諗呢位家長都係聽人講,所以資料有誤。佢嘅出發點都係都想幫大家。

‹ 上一主題|下一主題