用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家知唔知道各 banding 平均分
go

其實大家知唔知道各 banding 平均分 [複製鏈接]

如題, 小囡今年升中一, 三次呈分試後平均分為 88,其實我都唔肯定佢係 band 1 or 2, 請問有冇人知道
各 banding 既平均分 ??
   0    0    0    0

Banding 唔可以用平均分來定,應該係睇番學校大概有幾多band1, 2, 3位, 再看你囡在同級的排名便可估計。

原帖由 lam110hk 於 10-4-29 15:55 發表
如題, 小囡今年升中一, 三次呈分試後平均分為 88,其實我都唔肯定佢係 band 1 or 2, 請問有冇人知道
各 banding 既平均分 ??

原帖由 88muimui 於 10-4-29 16:28 發表
Banding 唔可以用平均分來定,應該係睇番學校大概有幾多band1, 2, 3位, 再看你囡在同級的排名便可估計。

但係, 區內派位 唔係應該睇番成個區既平均分黎排 banding 先岩咩 ??

教署對每間學校呈上分的都有個調整factor, 所以在校的平均分作用不大。而且有的科是不計算在程分內,在校的平均分未必等於呈報的分。

原帖由 lam110hk 於 10-4-29 16:35 發表

但係, 區內派位 唔係應該睇番成個區既平均分黎排 banding 先岩咩 ??

原帖由 lam110hk 於 10-4-29 16:35 發表

唔係只睇成績, 其實係睇對手!
如果只係計分, 咁間間學校都出份好易的試卷, 等個個學生都取滿分, 咁全校都係band1生???
要知係band幾生, 一定要問返學校, 只是學校最清楚

原帖由 HappyEE 於 10-4-29 17:27 發表

唔係只睇成績, 其實係睇對手!
如果只係計分, 咁間間學校都出份好易的試卷, 等個個學生都取滿分, 咁全校都係band1生???
要知係band幾生, 一定要問返學校, 只是學校最清楚 ...

吓 !!....我一直以為份考卷係由考評局出.....

我都以為係
原帖由 lam110hk 於 10-4-29 17:51 發表

[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

中一分班果份就係同一份,學校考果D全部係學校自己出 。D考卷好似係要呈上比教署, 所以教署會知學校程度。

原帖由 lam110hk 於 10-4-29 17:51 發表

啲師兄/姐考呢個分班試成績, 將會直接影響師弟/妹日後被教育局調整分數既因素.(我都叫阿囡要努力考呢個分班試, 唔好影响啲師弟/妹跌band.)
原帖由 88muimui 於 10-4-29 18:54 發表
中一分班果份就係同一份,學校考果D全部係學校自己出 。D考卷好似係要呈上比教署, 所以教署會知學校程度。
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

係睇你同一名次, 你前兩屆師兄師姊在中一分班試嘅分數(2年平均分), 加TSA嘅校評水準調整。  呈分試只係令學生分到全級名次, 真正個分係之前兩屆同名次師兄師姊嘅平均分, 如果你之前同名次師兄師姐中一分班試考得差, 自已校內考得幾高分都無用。

原帖由 ricetaster 於 10-4-30 10:17 發表
係睇你同一名次, 你前兩屆師兄師姊在中一分班試嘅分數(2年平均分), 加TSA嘅校評水準調整。  呈分試只係令學生分到全級名次, 真正個分係之前兩屆同名次師兄師姊嘅平均分, 如果你之前同名次師兄師姐中一分班試考得差,  ...

咁其實先生既資料有冇出入既呢?先生話我囡係第一個BAND3生 有冇機會上BAND2?

學校通常偏向保守,希望入頭3志願的比率高。 不過既然話得band3,你都唔好咁進取,第一志願揀一間band2,其餘揀番band3比較安全。

原帖由 wi-wi 於 10-4-30 10:50 發表

咁其實先生既資料有冇出入既呢?先生話我囡係第一個BAND3生 有冇機會上BAND2?

各小學考試日期都不同, 怎可能同一份卷??????

原帖由 HappyEE 於 10-4-30 13:54 發表

各小學考試日期都不同, 怎可能同一份卷??????

咁諗住呈分試, 應該係用同一份試卷去做評測先叫岩,
冇諗過原來會學校自己出返試卷.........

原帖由 88muimui 於 10-4-30 11:10 發表
學校通常偏向保守,希望入頭3志願的比率高。 不過既然話得band3,你都唔好咁進取,第一志願揀一間band2,其餘揀番band3比較安全。

THX.  如果選唐乃勤OK嗎?我囡平均分82左右.

老師說兒子的學校在呈分試只計 中、英、數、常四科而已,請問跟其他小學比較,是否較異常?謝謝!

醒目開學勳章

回覆 1# 天瑜 的文章

Hi,

我囡平均分83- 84 左右 中(B) 英 (B)  數 (A)  常 (B)

88 - 90 for 音 視 ..

Is it means BAND 2 or Band 1 bottom.

THANKS

原帖由 ricetaster 於 10-4-30 10:17 發表
係睇你同一名次, 你前兩屆師兄師姊在中一分班試嘅分數(2年平均分), 加TSA嘅校評水準調整。  呈分試只係令學生分到全級名次, 真正個分係之前兩屆同名次師兄師姊嘅平均分, 如果你之前同名次師兄師姐中一分班試考得差,  ...

據我所知TSA係唔計。

原帖由 lam110hk 於 10-4-30 16:59 發表

咁諗住呈分試, 應該係用同一份試卷去做評測先叫岩,
冇諗過原來會學校自己出返試卷.........

如果出同一份卷咁就不如走番以前嘅路, 考一次升中試就得喇! 況且每間學校嘅課程進度不一, 又唔係同時間考呈分試, 點可能呀?

佢係將三次呈分試再加上前兩年師兄/姐考嘅中一分班試作為分數調整, 再喺甲部全港分三個組別, 派完甲部, 再喺未有學位嘅學生以本區再分三個組別而派位。
‹ 上一主題|下一主題