用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我的如意算盤------打得響嗎????
go

我的如意算盤------打得響嗎???? [複製鏈接]

今年仔仔會讀K1,我希望佢一直讀國際學校,日後可以出外升學,以下有兩手準備.

1.讀 BOXHLL 如果K2時考不倒 任何IS既P1,可以升讀原校既K3,到時或者考本地私校或直資.起碼有地方落腳.

2.讀 WOODLAND 如果K2時考不倒 任何IS既P1,先再轉其他學校既K3.

另外都有申請一些一條龍既IS-打了底,當然條隊應該幾長,到時有位才打算.
大家比些意見,1 OR 2 比較好,還是有更好既提意,好與壞都不妨發表下你,或者兩者都唔好,大家多些發言,我做左好多功課知道IS-既P1,唔係有錢就可以讀,好多人都無得讀,迫住轉回傳統學校.
   0    0    0    0

原帖由 pollybell 於 10-4-26 21:43 發表
今年仔仔會讀K1,我希望佢一直讀國際學校,日後可以出外升學,以下有兩手準備.

1.讀 BOXHLL 如果K2時考不倒 任何IS既P1,可以升讀原校既K3,到時或者考本地私校或直資.起碼有地方落腳.

2.讀 WOODLAND 如果K2時考不倒 任 ...

I personally prefers Woodlands rather than Boxhill.  But of course, your best bet is to apply to IS at reception / Kindy/ petit and start from the beginning.  Then you are securely staying there for a while.

ottieclee :
照你既回覆,我係咪對國際幼稚園既認知有錯誤???BOXHILL唔係一間真正既國際幼稚園???請賜教,因為我都係諗住一開始就博,但覺得BOXHILL有K3,所以有保險,原來我攪錯晒是嗎???WOODLAND 就一定係真既IS啦.

Woodland Harbourside campus (in Aberdeen) 有 Year 1 and Year 2。若小朋友未能成功升讀其他 IS 小學,也可暫時留在 Woodland。

原帖由 pollybell 於 10-4-26 21:43 發表

個人認為:
只要$$$唔係大問題,找一間真正IS Kinder,加上屋企配合,然後大包圍俾多d application fee apply多幾間P1;唔係咁難。
退一萬步,香港地有出世紙就有書讀,政府包底,"落腳"唔成問題;個人愚見讀兩年IS再讀K3,又唔見對考本地私校或直資有優勢(中文多數水皮d,天資聰穎例外)。

原帖由 pollybell 於 10-4-27 11:17 發表
ottieclee :
照你既回覆,我係咪對國際幼稚園既認知有錯誤???BOXHILL唔係一間真正既國際幼稚園???請賜教,因為我都係諗住一開始就博,但覺得BOXHILL有K3,所以有保險,原來我攪錯晒是嗎???WOODLAND 就一定係真既IS啦. ...

Well... I would say schedule a school visit and you will get the feel of the school.  You'll know what I mean. In expat world, Woodland is rather famous.  But personally, I would go to IS since kindy if you want to go to IS... less competitive.

多謝 : lottieclee,Yau_Cheung and oooray.

咁其實BOXHILL 係咪真正既 IS 呢?????真是有點亂......我都有VISIT 過 BOXHILL 我真係唔識分,大家可否直接講我知.如不方便可以PM我.

原帖由 pollybell 於 10-4-27 20:57 發表
多謝 : lottieclee,Yau_Cheung and oooray.

咁其實BOXHILL 係咪真正既 IS 呢?????真是有點亂......我都有VISIT 過 BOXHILL 我真係唔識分,大家可否直接講我知.如不方便可以PM我. ...

I don't know. Maybe some Boxhill parents can share.

我不是Boxhill的家長,但真係有少少野想分享一下
我的兒子今年是入讀N1的年紀,聽聞Boxhill係一間幾好的幼稚園,而我又係住將軍澳區,咁梗係選擇於將軍澳boxhill的新校喇!
第一,間學校在商場入面,好難搵到,門口細鬼鬼祟,仲有响間百x超級巿場隔離,超迫勁人多!(感覺不太好)
第二,我入到去,學校睇落好細,有個接待處,有個miss响度,咁我老公就用英文問下有關學校報名的詳情(因為我老公唔識講中文),佢擘大個口望住我地,咁我老公再重覆多次,佢都係呆左,咁我就用中文問佢,OIC,原來聽唔明英文(在這一刻,我就知道呢間係無外國人的國際學校,咁你地間國際學校會有幾國際呢??)
第三,就咁睇,我只見到d學生全都是中國人(一d都唔國際化囉)
第四,當我問問下野,有個講唔咸唔淡廣東話的大陸女人好無禮貎地插咀打尖問問題,而最低死係個miss竟然答左佢問題先喎!(這一點令我印象好差,個大陸女人無禮貎啫,你做miss都咁無禮貎地應對!!)
第五,我問佢有關課程的安排,佢唔係太清楚,我再問佢有關用咩語言教學,佢話主要係中文加英文,再用普通話(但講真,我真係無乜信心佢地d英文,再加上我見d小朋友與小朋友之間係講中文,咁即係堂上講英文而非全英文)

我本人的target係國際學校,bb跟我地一齊生活上也是用英文做溝通,所以boxhill一定不是我杯茶

以下是我個人少少的想法: 
我唔介意間幼稚園是否有名,是否名校,或平貴學費。。。
但我最睇唔起d掛羊頭賣狗肉的學校,國際學校一點也不國際化。。。

謝謝 iamsiuming :你既分享,我都幾同意你既講法,但第二點有大好分別,我見接待處既女士無論用英文定中文問佢,佢只會答英文,感覺好怪,所以我決定俾小朋友讀WOODLAND,需然學費貴些少,但勝在真係95%係外國小朋友.

my son is studying in ma on shan boxhill. i found most of his classmates communicate in english. after studying for about 1 years, his english and mandarin speaking ability improves a lot, and we can appreciate his sprogress.
‹ 上一主題|下一主題