用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 約克究竟攪咩鬼?咩叫免除考試報名入讀? ...
樓主: Grace1010
go

約克究竟攪咩鬼?咩叫免除考試報名入讀? [複製鏈接]

回覆 3# totobi 的文章

Hi totobi,

YES, I do totally support & agree your opinion.

Miuccia224

原帖由 totobi 於 10-4-28 13:10 發表
算啦, 一心留返喺中英班lo; 到時大家團結d, 受對學校不合理嘅收費 or 安排, 一齊炮擊學校!!!:;pppp:

原帖由 totobi 於 10-4-28 13:10 發表
算啦, 一心留返喺中英班lo; 到時大家團結d, 受對學校不合理嘅收費 or 安排, 一齊炮擊學校!!!:;pppp:

我本來諗住約克會係一間好好的學校, 但佢一次又一次咁作弄我哋D家長, 突然又話有國際班, 但要加錢, 仲話免除考試報名入讀, 校長話約克會重點發展國際班, 會好過中英文班,一心比哂錢可以讀啦, 而家又話無.甘係咪呃緊我先, 我係因為有得讀國際班先交哂費用架, 我仲reject 哂其他學校, 我真係好鬼嬲, 我放棄再同佢哋, 真係唔想再比佢哋玩!

I am agreed with you!

咁有無家長打過去問校長,係根據d咩原則去選學生入國際班?ohhj

咁有無家長打過去學校問根據咩準則黎選學生入國際班?俾佢知道家長既疑惑同不滿都好啊。

我已經打咗去問馮老師佢話係校長續張form睇完先至揀學生入國際班,我問佢收生標準佢話係校長審批佢唔知,因我個b兩歲班都讀緊國際學校,我問wait第幾個佢又話唔知話全部文件喺校長度,咁我話不如你叫校長覆電話佢話校長唔會個別覆電話,咁即係有佢講冇你講,我地家長乜都問唔倒乜都唔知,淨係話7月1号前可以退錢,咁係咪即係叫你唔好讀呀

我係 current York 學生的媽咪, 坦白講, 如果俾得起 $4,200 學費 (未計其他茶點費+活動費 & 雜費, 加埋大約 $5/6 千一個月), 係九龍塘大把選擇,York 可以係 last option, 當年因為小女之幼稚園因遷校問題,才臨急轉去 York。
York 既學生俾上不足,俾下有餘,就算真係好叻既學生大都在外有很多補助活動, 唯一好處係 York 有standard 功課量, 默書 &考試,小朋友上傳統小學容易pick up.

家長表現最重要,乜表現至得嫁?講得咁含糊。
CTWCHOW:你既bb臨急轉去york,咁bb係york讀得開唔開心啊?

其實我都知大家好唔開心, 不過我識個朋友佢個仔, 收咗讀國際班am. 佢都幾開心, 因為佢都好順其自然, 諗住收就讀, 唔收就讀番主流班, 因為佢覺得主流班都無咩問題.佢都無諗過收佢個仔讀, 我聽佢講封信內容, 係有三百幾人申請讀國際班, 佢地會由校長親自睇番小朋友當初面試時既表現(評分?) 而決定收唔收, 再排am/ pm班. 咁佢地都只係一個好普通打工仔家庭, 唔高人工, 又唔係政府工, 唔係專業人士, 不過佢自己都話個仔面試時表現真係好好, 我知既就係咁多~

或者咁諗la, york 本身教小朋友都幾好, 佢之前都無英普班la, 小朋友既程度都唔係差, 大家同學仔出去考, 都考到好多好好DSS/ PRIVATE SCH. 咁當然, 自於, 父母額外比D咩小朋友學... 我相信每個父母如果有心要考DSS,PS咁, 佢地無論讀咩幼稚園都一定有好多安排^^無人會單靠幼稚園個三年, 父母既栽培都不少呀...

希望你地唔好唔開心LA, 有興趣, 就試下寫信佢LA, 相信有D人可能最尾唔讀國際班LEI~

醒目開學勳章

原帖由 shirleymatt 於 10-4-30 17:01 發表
其實我都知大家好唔開心, 不過我識個朋友佢個仔, 收咗讀國際班am. 佢都幾開心, 因為佢都好順其自然, 諗住收就讀, 唔收就讀番主流班, 因為佢覺得主流班都無咩問題.佢都無諗過收佢個仔讀, 我聽佢講封信內容, 係有三百 ...
我b都係waiting, 細b, 當日inteview全英文。 講真, 我都覺得順其自然, 開始冇預佢有國際班, 又唔知第1年係咪白老鼠, 加上校長後補果個talk講得都幾令一d家長唔滿意, 既然係咁, 主流班就主流班, 比少6百蚊, 可以用黎同小朋友出去參加多樣課外活動!

反而見到有mami, 明明小朋友收am. 國際班又變pm..玩咩 ? 唔係宜家先要家長再consider am 同 pm問題下嘛....

回覆 3# fion_yinyin 的文章

我個女個性比較活潑好動,easy to adapt different environment, 所以係 York 都好開心。

其實報左但入唔到國際班既家長一定會有d唔開心啦,報親就實想入,咪報黎做咩喎。但大家初初報york都唔知佢有國際班嫁啦,係york其他野吸引到各位,所以唔好唔開心啦

fion_yinyin 條link又番返嚟﹗

成件事最唔開心﹑最鬼慶係收到嗰張免除考試報名入讀張通告﹗
原帖由 fion_yinyin 於 10-5-4 11:36 發表
其實報左但入唔到國際班既家長一定會有d唔開心啦,報親就實想入,咪報黎做咩喎。但大家初初報york都唔知佢有國際班嫁啦,係york其他野吸引到各位,所以唔好唔開心啦 ...
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

咩 o野事咁開心....

I Just received the letter for 3rd stage registration, but how can I know the offer is Local class or international class? What's school fee for local class ?? Is it payable to "YORK INTERNALTIONAL KINDERGARTEN"?

Hi,

其實你可以看到通告中告知你要付的8月學費餘額便知道。

例如我囡囡是國際班;所以我要付餘額的學費為hkd 3540 (4200-660)

有緣的話,7月17日見啦!

Miuccia224

原帖由 tongsukman 於 10-6-24 00:10 發表
I Just received the letter for 3rd stage registration, but how can I know the offer is Local class or international class? What's school fee for local class ?? Is it payable to "YORK INTERNALTIONAL KI ...
‹ 上一主題|下一主題