用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 約克究竟攪咩鬼?咩叫免除考試報名入讀? ...
go

約克究竟攪咩鬼?咩叫免除考試報名入讀? [複製鏈接]

今日收到約克封信,以為係叫第3次註冊,叫我攞校服,點知係話俾我知......

貴子弟申請國際幼稚園,因學額有限及學位競爭激烈,暫未能取錄,我們仍會保留貴子弟輪候之候補名單內直至8月下旬,但我們不能保證一定能替貴子弟分配到國際班學位﹗

真係有d火,返到屋企睇番之前的信件,有一封係上次註冊時邀請我地讀國際班嘅信......
內容係凡已註冊入讀的學生,校方將給予方便,免除考試報名入讀凡有興趣的貴家長,誦填妥表格於第二次註冊時一併交回﹗

究竟係我誤會佢內容,咩叫免除考試報名入讀﹗

之前我地兩公婆都考慮好耐,國際班級$4200一個月,仲未計其他,都唔係平﹗諗住算啦俾多$600個月,想個女讀國際班可以學多d,無呢封邀請嘅信件根本唔需要考慮咁多嘢,到個心ready個女讀國際班喇﹗而家又話 waiting list,係咪我無報佢地嘅學前班有無關係?定係我誤解咗封信內容?
   0    0    0    0
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

米係啦, 上次封信係叫我哋選擇國際定本地課程, 講到你要揀一定有, 今日收到話waiting list 佢地係米玩緊我地D家長, 真係好嬲!

我今日收到信,又係以為第3次註冊喎,點知一開。
心情同你一樣,york真係好玩野,上次封信真係咁講架,你無誤解,佢話註冊就一定有得讀。但到個個國際班講座,又話唔一定報就有位,好矛盾。都唔知係咪先選大仔,因我個仔係細仔。

我有報佢個預備班喎,所以你無報,應該唔係呢個問題。

真係要去信問下個校長先得。

e家真係好唔開心。

其實我一收到國際班封信,已一心想報讀,點解竟然是waiting list..................

我都係一樣,之前好多話york好商業化,好扼錢,我都唔認同因為我知道佢一定要賺錢,佢唔係開善堂,但今次真係令我好失望同傷心,叫你轉果陣就咩都得,免咩免物,到宜家就話學位有限, 末能入讀,呀校長,你仲有咩把戲要玩d家長呢?唔該一次過show晒出黎啦!我唔想要唔開心咁多次,我地唔係免費黎讀架!我地要比錢架,我地唔應該要受氣,希望你檢討下啦!quote]原帖由 fafa_yim 於 10-4-26 19:49 發表
我今日收到信,又係以為第3次註冊喎,點知一開。
心情同你一樣,york真係好玩野,上次封信真係咁講架,你無誤解,佢話註冊就一定有得讀。但到個個國際班講座,又話唔一定報就有位,好矛盾。都唔知係咪先選大仔,因我個仔係細仔。

我有 ... [/quote]

Me too!  I was so frustrated when looking at the letter!  Just don't know what is their criteria to select the students.  If it was first come first serve, it was also unfair, as I am not the first lot to submit the fee.  If they cannot guarantee the seats, they should not send us the previous invitation in such tone, which implied that our children are likely to joint the international class.

大家有沒睇到,YORK話要等到8月底先知有沒結果,但系之前的信話如果要REFUND,7月前就要寫信去,0甘即系叫我地等到8月底,如果都系晤錄取的話,就硬吃我之前的註冊費. 因為我有第2D學校OFFER,見到YORK甘好開國際班所以先交錢,依家十五十六都晤知仲繼晤繼續等好...

你都好﹗有得十五十六,我個女之前間幼兒園派信詢問會否升讀K1,我就係選擇唔讀,一心諗約克都已經第二次註冊,點知而家咁樣,個女間學校又貼出告示話K1學位已滿﹗
都未讀間學校已經咁樣,早知如此俾個女留在原校升上K1,下年做大B好過,真係對呢學校好失望兼有一團火...................................
原帖由 smellycat 於 10-4-26 22:50 發表
大家有沒睇到,YORK話要等到8月底先知有沒結果,但系之前的信話如果要REFUND,7月前就要寫信去,0甘即系叫我地等到8月底,如果都系晤錄取的話,就硬吃我之前的註冊費. 因為我有第2D學校OFFER,見到YORK甘好開國際班所以先交 ...

其實真系晤知佢地國際班0既收生準則系點? 另一方面又晤知道國際班系未真系好?

醒目開學勳章

我仲未收到信...

聽你地咁講....york真係有點兒那個....即係點....

約克的行政安排好混亂, 一時又得一時又唔得, 本來安安樂樂而家攪到對佢真係好失望, 末比錢就話一定有國際班, 比哂錢突然又話無, 要waiting list 究竟想點?真係好鬼煩

原帖由 Jeco 於 10-4-27 00:43 發表
我囝囝被取錄國際班的! 我可以答吓你哋既疑問, 我係無報學前班..亦都係細b(0710)..interview無揀英文面試..但入到去老師知囝囝聽英文叻啲都轉用英文問答!

囝囝原先係取錄左a.m.班....雖然國際班係取錄左...但竟然 ...

攞番封信睇...佢寫(最尾個行)
註:貴子弟已註冊上/下午部之學位,維持不變...

咁即是國際班..再重新編排am/pm..........

我都收到通知...國際班收咗...a.m.
本身都收a.m

回覆 4# mena 的文章

o下... 我個女都係國際班 waiting list, 唔會冇o左普通班個位 ar ma, 我冇第2間做back-up ga...

原帖由 Grace1010 於 10-4-26 23:14 發表
你都好﹗有得十五十六,我個女之前間幼兒園派信詢問會否升讀K1,我就係選擇唔讀,一心諗約克都已經第二次註冊,點知而家咁樣,個女間學校又貼出告示話K1學位已滿﹗
都未讀間學校已經咁樣,早知如此俾個女留在原校升上K1,下年做大B好過 ...

佢哋實在太過份, 唔得就唔好講話得, 佢哋係講座話會重點發展國際班, 講到會點好過現有課程, 滿心歡喜諗住比小朋友講, 家下又話唔得, 佢哋行政甘混亂, 對我哋D家長好唔公平, 我決定唔比我小朋友讀, 唔想佢做被遺棄的一群!

算啦, 一心留返喺中英班lo; 到時大家團結d, 受對學校不合理嘅收費 or 安排, 一齊炮擊學校!!!:;pppp:

原帖由 mena 於 10-4-28 11:35 發表
佢哋實在太過份, 唔得就唔好講話得, 佢哋係講座話會重點發展國際班, 講到會點好過現有課程, 滿心歡喜諗住比小朋友講, 家下又話唔得, 佢哋行政甘混亂, 對我哋D家長好唔公平, 我決定唔比我小朋友讀, 唔想佢做被遺棄的 ...

我都系,決定晤俾小朋友讀喇,因為驚遲下落左搭,又晤知YORK又玩D咩花呻! 
‹ 上一主題|下一主題