用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09年大B 入學問題(1-8月出世)
go

09年大B 入學問題(1-8月出世) [複製鏈接]

請問各位媽媽,09大B應何時報Pre-nursery? 是否今年9月報,下年9月入學呢? 若BB一月出世,到第一次返學便是2歲8個月了!這有問題嗎?

因為我好多朋友的BB都是2歲開始返Pre-nursery的,大B便要遲些返學。

係2歲至2.8歲之間無得返學既時間,大家會點安排BB學習,以免影響第時interview幼稚園嘅表現?

唔知我既pre-nursery/ kindergarten concept有無錯,請指教及分享心得...
   0    0    0    0

有d nursery 可以比bb足2yrs時插班, 你最好打去你想報個間問下sin
原帖由 QQcow 於 10-4-26 12:03 發表
請問各位媽媽,09大B應何時報Pre-nursery? 是否今年9月報,下年9月入學呢? 若BB一月出世,到第一次返學便是2歲8個月了!這有問題嗎?

因為我好多朋友的BB都是2歲開始返Pre-nursery的,大B便要遲些返學。

係2歲至2.8歲之間無得 ...

經驗分享

全部09年出世的小朋友都你係在於今年年尾和明年初開始報幼兒園,而至於考試日期就視乎個別學校,同埋係大B定還是細B,而有所不同。但最重要是如何選擇合適的幼兒園及幼稚園才是最重要,大B同細B的部署亦有所不同。
其實您地不要太懊惱,介紹一個家長講座給你地,肯定令你們清楚知道,怎樣準備,怎樣選擇幼兒園及幼稚園,不是坊間的講座只是紙上談兵,真是有一些實用的資訊給家長的,所以同大家分享,有興趣可以pm給你們。

最怕因為自己唔清唔楚而誤左阿B嘅最佳入學時間......

原帖由 kiukiu2006 於 10-4-26 15:10 發表
全部09年出世的小朋友都你係在於今年年尾和明年初開始報幼兒園,而至於考試日期就視乎個別學校,同埋係大B定還是細B,而有所不同。但最重要是如何選擇合適的幼兒園及幼稚園才是最重要,大B同細B的部署亦有所不同。
其實您地 ...

原帖由 QQcow 於 10-4-26 15:49 發表

我都想知請pm比我,謝謝!

can you pm me as well? thanks in advance.

Please pm me too.  thanks!

醒目開學勳章

回覆 5# kiukiu2006 的文章

Pls pm me also.

原帖由 QQcow 於 10-4-26 15:49 發表

pls pm me! thanks

Yes, some schools allow插班, that means 1.5 year of pre-nursery, you can also bring bb to playgroup instead.
原帖由 ShinTeresa 於 10-4-26 14:36 發表
有d nursery 可以比bb足2yrs時插班, 你最好打去你想報個間問下sin  

please pm the talk info to me,
thanks.

回覆 1# yaulinda 的文章

Pls pm me too.

醒目開學勳章

please pm me as well. Many thanks.

原帖由 kiukiu2006 於 10-4-26 15:10 發表
其實您地 ...

Yes pls PM me too

Pls PM me, thanks.

please pm me too. thanks a lot.

please pm me, thank you.

醒目開學勳章

pls pm me, thanks a lot.

pls pm me, thanks!
‹ 上一主題|下一主題