用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?
樓主: cysw312
go

如何鋪路入讀男拔, 英華小學? [複製鏈接]

原帖由 yypapa 於 10-5-3 16:57 發表
小小的更改, 好似係三贏喔............

學校 ---- 就算係關係生, 也是較好表現的一群
關係生 ----  入到 2nd In, 差不多已是直入
非關係生 ----  2nd round 少了關係生, 自然多了位給非關係生。
讚 !!! :good ...

分析得好好呀 比我就講到一舊雲

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 nofrills 於 10-5-3 17:14 發表
我只是不值 DBSPD 現在可能是聯繫分作用最少的一間老牌學校, 卻換來一句 "終於覺今是而昨非"

但點解要用 "不值" 呢個咁負面既評語呢

Of course you are entitled to your own views.

原帖由 jediknight 於 10-5-3 16:55 發表
Although YM primay is an energetic new schools, it doesn't mean DBSPS is not energetic and it also doesn't mean YM primay is good enough to compare with DBSPS. ...

When I state that YW is an energetic school, it DOES NOT IMPLY DBSPD is a NON-energetic school. Simple logic.

In fact I am proud to be a DBS old boy and I love and thank my school. But that doesn't mean I have to start bashing other schools or say that they don't belong to this and that league.

Their results will speak for themselves.

Making someone looks inferior does not make one any stronger. Maybe that's how I was taught.

Hi ladykin,  

你仔仔面試時係中或英呀?

原帖由 ladykin 於 10-5-1 07:53 發表

chingchingb.ma,

我估我同您朋友差唔多.  好幸運仔仔今年 9 月會入讀 dbs 小一, 我哋同 dbs 冇關係, 小康之家, 兩公婆要返工, 唔係專業人士, 屋企有工人姐姐, 仔仔課外活動唔多, 亦冇攞過奬.  我都覺得運氣同面試 ...

I admire your frankness and I totally agree that all parents should choose a school carefully for their kid.

Please don't say I put words in your mouth because this is what you said:

原帖由 jediknight 於 10-5-3 16:55 發表
... I am not the one who initiated the comparison. I just said that they are totally not in the same league for reasonable comparison ...

If you dare to say "YW is not in the same league", at least back yourself up and admit that you think YW is 'inferior', because that's exactly what "not in the same league" means - out classed.

Maybe there are too many posters who like to start irresponsible "A compare to B" post. If you found yourself offended, here is my apology.

負面的 應該是說 "終於覺今是而昨非" 的人.

我不值的不是 DBSPD 現在可能是聯繫分作用最少的學校

我不值的是:

SPCC 分 applicant 為 4 類
YM application form 分為不同顏色
只有DBSPD 除消了1st round  關係分, 讓所有人起馬在1st round 公平比較,我所認識的 old boy 也有很多孩子考不上,我卻沒有聽過任何一個說學校的不是

卻換來這一句... 不值

你的孩子也考入了DBSPD, 假若日後你孩子的孩子是男孫, 你和你的孩子希望他能入讀 DBSPD 嗎?

Old boy 希望孩子也能考上是正常不過的事.

原帖由 ladykin 於 10-5-3 17:30 發表

但點解要用 "不值" 呢個咁負面既評語呢

原帖由 calbee6 於 10-5-3 17:54 發表
Hi ladykin,  

你仔仔面試時係中或英呀?

廣東話  

Aiya, 您哋講 d 嘢實在太深奧, 我祇係一個 c9 仔, 睇完都唔係好明

原帖由 nofrills 於 10-5-3 18:17 發表
負面的 應該是說 "終於覺今是而昨非" 的人.

我不值的不是 DBSPD 現在可能是聯繫分作用最少的學校

我不值的是:

SPCC 分 applicant 為 4 類
YM application form 分為不同顏色
只有DBSPD 除消了1st round  關係分, ...
有咩咁負面呢?當其他學校仲未識得"終於覺今是而昨非",繼續循固有路線做事,而你母校行出第一步,乜你唔自豪母校總有一點點不一樣咩?一件事既睇法,視乎心態與角度姐!

Uncle DOS 提出 "男拔多選資優生.英華多選關係生"
VKwan 你提出 "你…調轉左喎"

meowmeow
提出 "如果dxx只喜歡講關係, 剛剛過去一年就唔駛將old boys 加分改到2nd in 至加啦"
VKwan 你提出 "會唔會有人終於覺今是而昨非"

可能你不知道,所以我現在再提出 "目前 YW 的application form 還是分為不同顏色的"

請問
VKwan  你現在覺得誰多看重選關係啦?
誰覺今是? 誰覺昨非? 誰固步自封啦?

原帖由 Uncle-DOS 於 10-4-24 23:18 發表
男拔多選資優生.
英華多選關係生.
(以上是純個人意見)

原帖由 VKwan 於 10-4-25 10:34 發表
你…調轉左喎~~

原帖由 meowmeow 於 10-4-25 23:34 發表
我又覺得, 如果dxx只喜歡講關係, 剛剛過去一年就唔駛將old boys 加分改到2nd in 至加啦~  只係個人意見, 不喜勿插!!    

原帖由 VKwan 於 10-4-26 00:25 發表
咁又會唔會有人終於覺今是而昨非呢? 個人意見, 不喜勿插!!

sorry, 睇到我都要講...

but your COMMENTS before is meant to criticize 'dbs' did wrong before by giving old boys more priviledges, AS IF 'ying wa' doesn't!!!!  nofrills only wants to point out that dbs has changed that to a more fair scheme WHILE alot of the other schools haven't including YING WA which definitely gives special treatment to old boys and with other relations (different colors of forms).

視乎心態與角度姐!does not mean one should ignore the facts and 歪曲事實,是非不分!!

原帖由 VKwan 於 10-5-4 07:54 發表
有咩咁負面呢?當其他學校仲未識得"終於覺今是而昨非",繼續循固有路線做事,而你母校行出第一步,乜你唔自豪母校總有一點點不一樣咩?一件事既睇法,視乎心態與角度姐! ...

我覺得英華小學唔難入喎, 相比dbs, 仲有一些距離. 不喜勿插.

原帖由 VKwan 於 10-5-4 07:54 發表
有咩咁負面呢?當其他學校仲未識得"終於覺今是而昨非",繼續循固有路線做事,而你母校行出第一步,乜你唔自豪母校總有一點點不一樣咩?一件事既睇法,視乎心態與角度姐! ...

請讓我告訴你有咩咁負面.

"DBSPD 除消了1st round  關係分", 你說"覺今是而昨非", 那就是說學校有關係分為 "非"

全港約480 所津貼加官立小學
有兄姊在讀必入
有舊生分, 可能有宗教分, 有老師家長分

約60 所私立加直資小學
有舊生分, 可能有宗教分, 可能有老師家長分

全港500多所小學
500多都有關係分
那豈不是全港500多所小學都"昨非今非, 是非不分"!!

這不叫負面,  請問什麼叫負面呢?

沒有想過會一口氣回了這麼多遍
心裡想說的我已說了 不想說的可能也已說了
同意我所說的會在心裡點頭 ,不同意我所說的還是會不同意

回到主題 "如何鋪路"
沒有資格談YW
但考 DBSPD 最重要是 interview 會看見小朋友的 maturity, character and confidence (and luck, of course)
什麼cert, 什麼ECA, 什麼kinder 都不大重要

原帖由 nofrills 於 10-5-4 10:58 發表

"DBSPD 除消了1st round  關係分", 你說"覺今是而昨非", 那就是說學校有關係分為 "非"

有兄姊在讀必入

約60 所私立 ...
我一入黎就見你好慶咁樣喎。sorry,我冇意辣慶你,亦唔想同任何人爭辯。不過我覺得我有權有自己既睇法。

無錯,我覺得收生根本唔應該設有關係分/地區分等,我既觀念係教育既地方,應該選擇適合既學生而唔需附加任何附加條件,有關係分/地區分/宗教分就會令件事變質,有幾多人為入心儀學校就去搬家、虛報地址、入教……等等,唔通全港幾百間學校咁做就一定要叫"是",唔可以叫"非"咩?

d學校喜歡收咩生,點收生係佢地既事!其他人讚又好彈又好,根本改變唔到制度。

醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-4 11:49 發表
我一入黎就見你好慶咁樣喎。sorry,我冇意辣慶你,亦唔想同任何人爭辯。不過我覺得我有權有自己既睇法。

無錯,我覺得收生根本唔應該設有關係分/地區分等,我既觀念係教育既地方,應該選擇適合既學生而唔需附加任何附加條件,有 ...

為入心儀學校去搬家, 我覺得可接受!

如果為入心儀學校就虛報地址/入教, 我就很鄙視這些人.

原帖由 hsbmama 於 10-5-4 10:06 發表
sorry, 睇到我都要講...

but your COMMENTS before is meant to criticize 'dbs' did wrong before by giving old boys more priviledges, AS IF 'ying wa' doesn't!!!!  nofrills only wants to point out that db ...
我唔知ying wa有冇計分,亦唔知張form分顏色,亦冇講過ying wa唔計分,我最唔喜歡呢度d人經常非a即b,當別人批評一間學校就=讚緊另一間,當別人讚美一間學校就=踩緊另一間?!

講真,當我發第一個言話uncle-dos調轉左既時候,根本我個心就唔係諗緊舊生計分制,而係諗緊人脈、金錢、名譽、社會地位等因素,如果從呢個角度,我諗唔只我一個會話調轉左啦,下話?!

nofrills,

雖然覺得你有點激,  但又覺得你好有 point.  

有關加分/必收等安排, 其實有冇違反香港的反歧視法 ?  為何一直無人以法律角度挑戰政府或學校 ?    有冇法律介朋友發表吓意見 ?

原帖由 nofrills 於 10-5-4 10:58 發表

有兄姊在讀必入

約60 所私立 ...
‹ 上一主題|下一主題