用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?
go

如何鋪路入讀男拔, 英華小學? [複製鏈接]

想問揀入讀某類幼稚園有關碼?
讀什麼課外COURSE有幫助?
   4    0    0    0

男拔多選資優生.

英華多選關係生.

(以上是純個人意見)
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原帖由 Uncle-DOS 於 10-4-24 23:18 發表
男拔多選資優生.

英華多選關係生.

(以上是純個人意見)
你…調轉左喎~~

agree ...

英華 多選聰明仔,但不着重家底是否豐厚!

教育不應與父母$$掛....

both are top one school !

原帖由 cysw312 於 10-4-23 12:11 發表

Boys good at creativity, critical thinking, concentration, teamwork = superboys

VKwan, Totally agree with you. Everybody, please search how many son of famous people in Dxx. Are they really all have brilliant son?

原帖由 VKwan 於 10-4-25 10:34 發表
你…調轉左喎~~

It is not really which kinder. It quite depend on how you plan to teach your kid to behave. However, if the character of your kid is not match with these schools, you need to give up.

原帖由 cysw312 於 10-4-23 12:11 發表

我又覺得, 如果dxx只喜歡講關係, 剛剛過去一年就唔駛將old boys 加分改到2nd in 至加啦~  只係個人意見, 不喜勿插!!  
原帖由 VKwan 於 10-4-25 10:34 發表
你…調轉左喎~~

原帖由 meowmeow 於 10-4-25 23:34 發表
我又覺得, 如果dxx只喜歡講關係, 剛剛過去一年就唔駛將old boys 加分改到2nd in 至加啦~  只係個人意見, 不喜勿插!!    
咁又會唔會有人終於覺今是而昨非呢? 個人意見, 不喜勿插!!

醒目開學勳章

原帖由 BenKeung 於 10-4-25 22:47 發表
VKwan, Totally agree with you. Everybody, please search how many son of famous people in Dxx. Are they really all have brilliant son?

呢個問題 Are they really all have brilliant son?
我都這樣想, 果班 famous ppl 既仔女, 係咪一定十分出眾既呢吓 ???

補充少少,免大家誤會.

個人指的關係生, 不是財勢或人事關係, 而是父親是舊生/宗教/世襲.

DBS從上年收生已改制, 有意淡化舊生關係收生, 而且該校越來越多資優生傑出表現新聞見報.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原帖由 Uncle-DOS 於 10-4-26 01:25 PM 發表
補充少少,免大家誤會.

個人指的關係生, 不是財勢或人事關係, 而是父親是舊生/宗教/世襲.

DBS從上年收生已改制, 有意淡化舊生關係收生, 而且該校越來越多資優生傑出表現新聞見報. ...

冇錯, DBS 好注重面試表現, 答題技巧, 創意......校長曾經講過一些事例 , 我都幾認同.....    佢話有學生面試時拉小提琴, 點知個小朋友拉完首歌, 校長覺得佢冇感情, 只係一首歌而巳, 就知個位小朋友係不懂音樂, 只為學而學, 又或者係家長強迫要學, 所以最終冇收。

原帖由 bb78 於 10-4-26 13:45 發表

冇錯, DBS 好注重面試表現, 答題技巧, 創意......校長曾經講過一些事例 , 我都幾認同.....    佢話有學生面試時拉小提琴, 點知個小朋友拉完首歌, 校長覺得佢冇感情, 只係一首歌而巳, 就知個位小朋友係不懂音樂, 只 ...

乜面試時有才藝表演呢個環節咩

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 bb78 於 10-4-26 13:45 發表

冇錯, DBS 好注重面試表現, 答題技巧, 創意......校長曾經講過一些事例 , 我都幾認同.....    佢話有學生面試時拉小提琴, 點知個小朋友拉完首歌, 校長覺得佢冇感情, 只係一首歌而巳, 就知個位小朋友係不懂音樂, 只 ...

相信你所指的是中學部的interview.

我都覺得不可能 6 歲小朋友有能力用小提琴拉到一首哥  !!  如可以,應算是萬中無一的音樂天才。

原帖由 fsforth 於 10-4-26 16:38 發表

相信你所指的是中學部的interview.

相反啦

原帖由 Uncle-DOS 於 10-4-24 23:18 發表
男拔多選資優生.

英華多選關係生.

(以上是純個人意見)

我相信六歲拉到~
我都有朋友個仔拉到

但唔信考DB要拉琴

原帖由 yypapa 於 10-4-26 17:07 發表
我都覺得不可能 6 歲小朋友有能力用小提琴拉到一首哥  !!  如可以,應算是萬中無一的音樂天才。

醒目開學勳章

拉到一首歌有幾難?如果首歌比較簡單,又唔要求小朋友有技巧有感情,練多D就得。有D五六歲小朋友,仲可以拉到四五級程度D歌。

有少數父母細細個就安排小朋友學琴,日日上堂練琴,K3已經考五級。唔係話好多,但一定唔係萬中無一。

原帖由 yypapa 於 10-4-26 17:07 發表

醒目開學勳章

原帖由 traeh 於 10-4-27 10:02 發表
拉到一首歌有幾難?如果首歌比較簡單,又唔要求小朋友有技巧有感情,練多D就得。有D五六歲小朋友,仲可以拉到四五級程度D歌。

有少數父母細細個就安排小朋友學琴,日日上堂練琴,K3已經考五級。唔係話好多,但一定唔係萬中無一。
...

講開又講, 都幾唔鐘意呢類父母.  k3 考到gr. 5又如何, 叫做好叻嗎 ?  = 比你 10 歲入大學又點, 咪又係要等成年後先可以出來工作.  仲要早d 比人出來捱.  有咩好 ?
‹ 上一主題|下一主題