用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?
樓主: cysw312
go

如何鋪路入讀男拔, 英華小學? [複製鏈接]

真係辛苦小朋友時既又辛苦大人。假如我小朋友是資優,我會傾向讓她多方面發展 --- 周身刀,好多張都利

原帖由 monkey05 於 10-4-27 11:05 發表

講開又講, 都幾唔鐘意呢類父母.  k3 考到gr. 5又如何, 叫做好叻嗎 ?  = 比你 10 歲入大學又點, 咪又係要等成年後先可以出來工作.  仲要早d 比人出來捱.  有咩好 ? ...

通常这些父母都会话自己没有逼小朋友,是他们自己喜欢,日练夜练,考这样,考那样,到处参加比赛,都是小朋友自己的兴趣,父母只是扶他一把,至于考小学,都只是平常心,不一定是名校,但想不到居然给他考到...

原帖由 yypapa 於 10-4-27 12:42 發表
真係辛苦小朋友時既又辛苦大人。假如我小朋友是資優,我會傾向讓她多方面發展 --- 周身刀,好多張都利

醒目開學勳章 王國長老

我又覺得如果小朋友有天份, 唔好side左佢, 你估個個細路都迫得到架咩? 如果明見到小朋友有特別才能但唔俾support, 我會覺得浪費lor
原帖由 monkey05 於 10-4-27 11:05 AM 發表
講開又講, 都幾唔鐘意呢類父母.  k3 考到gr. 5又如何, 叫做好叻嗎 ?  = 比你 10 歲入大學又點, 咪又係要等成年後先可以出來工作.  仲要早d 比人出來捱.  有咩好 ? ...

醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 10-4-25 10:34 發表
你…調轉左喎~~

agree... 有些關係可以用 $ 買的呢  

原帖由 DD仔 於 10-4-27 13:17 發表
通常这些父母都会话自己没有逼小朋友,是他们自己喜欢,日练夜练,考这样,考那样,到处参加比赛,都是小朋友自己的兴趣,父母只是扶他一把,至于考小学,都只是平常心,不一定是名校,但想不到居然给他考到...

...

同意, 同意
我有個朋友, 佢為左個仔要考dbs, k2開始就要讀面試班,去tom lee 學音樂, 國語班, $400 英文班, 法文班, 泳班, 數學, 朗誦班.........最近就學埋鋼琴
呀, 佢個仔又迫得喎, 又真係得左喎, 入左dbs. 真係恭喜佢.

現在不少小朋友也有參加這些. 有些甚至更多. 其實也很普通. 而這位小朋友能考入男拔. 不要抹煞他面試時的表現.

若名校之路真的能計算地舖出來. 每年又不會有那麼多人考不入. 有考男拔如此名校的家長. 不多不少也曾舖過路. 不能考入一定比能考入的多. 就是跟著考了入的學生曾行的路. 不一定也可考入.

原帖由 芝麻街 於 10-4-28 10:38 發表

同意, 同意
我有個朋友, 佢為左個仔要考dbs, k2開始就要讀面試班,去tom lee 學音樂, 國語班, $400 英文班, 法文班, 泳班, 數學, 朗誦班.........最近就學埋鋼琴
呀, 佢個仔又迫得喎, 又真係得左喎 ...

就算你學十幾廿樣興趣都係冇用o架, 冇獎(第一或第二名)/冇認可o既成績都係唔會睇你的, 如果唔係靠關係又入到的話就肯定係面試時表現好好加上有其中某種特異功能 ...

原帖由 ysnmama 於 10-4-28 13:37 發表
現在不少小朋友也有參加這些. 有些甚至更多. 其實也很普通. 而這位小朋友能考入男拔. 不要抹煞他面試時的表現.

若名校之路真的能計算地舖出來. 每年又不會有那麼多人考不入. 有考男拔如此名校的家長. 不多不少也曾 ...

呀! sorry, 我只是回應樓主嘅問題 <  如何鋪路入讀男拔, 英華小學?>
我絶對沒有抹煞/貶義這類家長或者小朋友.

(我唸我絶對係講多左!)
另外, 我祝願樓主嘅小朋友入到佢心儀嘅小學

我反而想知有冇d冇學野,冇家底又成積普通的入了男拔?
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-4-28 16:22 發表
我反而想知有冇d冇學野,冇家底又成積普通的入了男拔?

我都想知有無哩啲人喎!

Luck and relationship are very important.

agree! 另,心智發展更重要

原帖由 yypapa 於 10-4-27 12:42 發表

*********************************************************************************************************************************************

原帖由 fsforth 於 10-4-26 04:38 PM 發表

相信你所指的是中學部的interview.

Yes; 6 歲小朋友識拉小提琴, 音樂神童啦。 只不過想 quote 個 case 出黎, 討論下 DBS 想收邊類學生多 :)

原帖由 monkey05 於 10-4-27 11:05 AM 發表

都唔係既, 如果個小朋友真係音樂天份高, 考5級對個小朋友來說都唔係一件苦事。 只係唔鐘意有些家長明明知道自己小朋友冇興趣又冇天份, 都要迫佢地學, 為張 cert 而學, 先至悲哀

原帖由 bb78 於 10-4-29 13:44 發表

都唔係既, 如果個小朋友真係音樂天份高, 考5級對個小朋友來說都唔係一件苦事。 只係唔鐘意有些家長明明知道自己小朋友冇興趣又冇天份, 都要迫佢地學, 為張 cert 而學, 先至悲哀 ...

同意。其實E+好多小朋友3歲學琴,到6歲都已彈得不錯了。如果有贏過HK Music Festival,就真係好有 Advantage 的(我有朋友囝囝因此考到 SPCC,佢讀街坊幼稚園架)。市面好多其他比賽,始終就冇咁大認受性,因為實在太多,有D又巧立名目,自己參加過有D真是好是旦,學校只是從個名好難知個比賽有幾嚴謹,所以唔係咁大幫助囉。

deleted deleted

如果父母是医生律師.男拔多數会收

唔知暴發戶(超超超超超超超超超有錢地址)又得唔得呢?
無知是福

醒目開學勳章

原帖由 hello0419 於 10-4-29 18:04 發表
如果父母是医生律師.男拔多數会收

工程師又得唔得呢?
‹ 上一主題|下一主題