用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩學校
go

救恩學校 [複製鏈接]

我想問下如果好好彩救恩收左的話﹐仲可唔可以大抽獎﹖因為我好喜歡救恩同另外一間津小﹐唔知報唔報好﹖
   0    0    0    0

可用「自行分配學位」申請,不獲取錄可申請「統一派位」 (大抽獎)。

呢度有一個2010年9月小一入學時間表可以參考和下載:

http://www.hkexam.com/modules/columns/index.php?pa=viewads&lid=120

原帖由 ivyscyip 於 10-4-21 11:52 發表
我想問下如果好好彩救恩收左的話﹐仲可唔可以大抽獎﹖因為我好喜歡救恩同另外一間津小﹐唔知報唔報好﹖

救恩係私小﹐所以我係問洗唔洗簽話會放棄「統一派位」(如果好好彩救恩收左)

原帖由 kangama 於 10-4-21 12:13 發表
可用「自行分配學位」申請,不獲取錄可申請「統一派位」 (大抽獎)。

呢度有一個2010年9月小一入學時間表可以參考和下載:

http://www.hkexam.com/modules/columns/index.php?pa=viewads&lid=120

...

唔使,可以繼續抽獎。

我都係聽我阿嫂話今年轉左話要放棄 (新校長之後)﹗希望真係唔洗放棄啦﹗

原帖由 preciousstone 於 10-4-21 14:03 發表
唔使,可以繼續抽獎。

醒目開學勳章

救恩封取錄信註明,如果繼續參加統一派位,就會放落後補名單。睇你搏唔搏啦。

原帖由 ivyscyip 於 10-4-21 13:32 發表
救恩係私小﹐所以我係問洗唔洗簽話會放棄「統一派位」(如果好好彩救恩收左)﹖

救恩可以准許參加第一輪「自行分配學位」, 但到申請「統一派位」 (大抽獎), 就會放落後補名單。
歡迎臨我的BLOG
http://hk.myblog.yahoo.com/judykmlau

根據救恩學校網站上的小一入學申請表第二項所寫(如下):

申請須知 Guidelines on Application
1. 本校小學部為私立學校,全港收生,不受任何校網限制。
2. 申請報讀本校小學部時,不會影響以「自行分配學位」辦法向其他小學遞交的申請。
3. 申請入學時,請呈交以下文件:
a. 已填妥及貼上申請者近照的報名表;
b. 出生證明書或香港身份證之副本(如申請者並非持有出生證明書或香港身份證,
則請附上護照副本);
c. 近照乙張(不包括報名表上的近照);
d. 過去兩年成績表或學生成長報告副本;
e. 課外活動、服務、獲獎記錄副本(如適用);
f. 推薦信(如適用);
g. 已填妥回郵地址及貼上郵票(HK$1.40)的信封兩個;
h. 報名費為六十元正。
4. 請將申請表格連同有關資料直接交回本校。
5. 開始報名日期為11/7/2009(六),截止報名日期為25/9/2009(五);學校將於2/10/2009(二)或
以前發信通知面試日期及時間。
[quote]原帖由 ivyscyip 於 10-4-21 14:09 發表
我都係聽我阿嫂話今年轉左話要放棄 (新校長之後)﹗希望真係唔洗放棄啦﹗

應該唔使放棄,我都想知係咪真嫁?

http://www.kauyan.edu.hk/primary/doc/P1app_10_11.pdf

醒目開學勳章

救恩網站話唔影響嘅,係自行分配學位。

小一派位,係分做兩階段,第一階段係自行分配學位,即係計分個round,九月入表,十一月尾有結果,大概派出一半學位;另一半就係統一派位,即係大抽獎,第二年一月入表,六月頭至知結果。詳情可以參考:http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

救恩一般十月左右有結果,唔影響第一階段自行分配學位,但係如果自行派唔到,你又想繼續大抽獎,咁救恩就會放你係候補名單。

原帖由 misshongkong 於 10-4-22 07:06 發表

申請須知 Guidelines on Application
2. 申請報讀本校小學部時,不會影響以「自行分配學位」辦法向其他小學 ...

2. 申請報讀本校小學部時,不會影響以「自行分配學位」辦法向其他小學 ...

但到「統一派位」 (大抽獎), 就會放落後補名單。

原帖由 misshongkong 於 10-4-22 07:06 發表

歡迎臨我的BLOG
http://hk.myblog.yahoo.com/judykmlau

那其實同不准無乜分別。

原帖由 blackgirl 於 10-4-22 10:59 發表

但到「統一派位」 (大抽獎), 就會放落後補名單。

我個仔讀救恩學校幼稚園K3的,今年升小學的講明如果小學部收了就唔可以參加統一派位,否則就會變為后備生處理,而後備生的收生是很微的。以前就可以參加統一派位,由今年開始就唔可以了。

明白了!謝謝!

原帖由 AthenaCheng 於 10-4-22 16:37 發表
我個仔讀救恩學校幼稚園K3的,今年升小學的講明如果小學部收了就唔可以參加統一派位,否則就會變為后備生處理,而後備生的收生是很微的。以前就可以參加統一派位,由今年開始就唔可以了。 ...

收到信救恩收左

今日收到信, 收左 ~
講到明... 如替子女向"自行"取錄的學校註冊或 參加統一派位, 學生被列為"備取生"
如有心讀就唔好再搞其他... 唔係到時又兩頭唔到岸 ~

I wonder how many parents treat this school as a backup (in anticipation of schools notifying 2nd interviews or even offers) and how many parents as their first choice?
原帖由 happyfu815 於 10-10-30 14:15 發表
今日收到信, 收左 ~
講到明... 如替子女向"自行"取錄的學校註冊或 參加統一派位, 學生被列為"備取生"
如有心讀就唔好再搞其他... 唔係到時又兩頭唔到岸 ~ ...

本人是小學部的家長,的而且確,若果救恩收了你,而你參加統一派位的話,你孩子的名便會放入waiting list。老實說,我覺得這很公平。因為,學校亦要做很多行政的工作的。若果家長清楚知道孩子的方向,而又明白學校合適自己的孩子。為何又另作他想?莫非要自尋煩惱?
Emily

我打去問黃小姐, 註冊直資會放落後補名單。

照計教統局係唔會將直資取錄名單通知私校,自行個位同參加大抽獎就會。
原帖由 tamzhuzhu 於 10-11-27 08:40 發表
我打去問黃小姐, 註冊直資會放落後補名單。

醒目開學勳章

但係教育局會有直資收生名單,直資同官津都收緊政府錢,我估教育局都會知有學生兩邊註冊,通知返救恩(好似註冊或申請官津第二輪派位咁)。

原帖由 thomasha 於 10-11-27 09:21 發表
照計教統局係唔會將直資取錄名單通知私校,自行個位同參加大抽獎就會。

如果咁樣係成立o既話,咁就唔可以去兩間直資或一直資一私小留位,但事實似乎並不係咁樣。
原帖由 traeh 於 10-11-27 10:00 發表
但係教育局會有直資收生名單,直資同官津都收緊政府錢,我估教育局都會知有學生兩邊註冊,通知返救恩(好似註冊或申請官津第二輪派位咁)。

‹ 上一主題|下一主題