用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今年會考考埋貼Label
樓主: hinhinseto
go

今年會考考埋貼Label [複製鏈接]

真的嗎?

原帖由 88muimui 於 10-4-26 09:45 發表
末代考生應該跟334首批考生唔同queue。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大學課程都唔同, 一個讀3 年, 一個讀4 年。
原帖由 Zen 於 10-4-26 10:22 發表
真的嗎?

原帖由 LittleKidult 於 10-4-26 01:14 發表

貼label 我唔知有冇幾十年, 我印象中我果陣係自已寫number...不過唔肯定!
唔知算唔算當向我地投訴, 不過果日開始, 佢一考完, 返到屋企就即刻上網, 搵其他人對今次會考既投訴(facebook, forum...), 然後講翻比我地知 ...

我都"鄧"我個女驚 ,佢一向中文都比較弱雞。佢要在原校升中六最少要24分,平均中六生係27分
教統局話兩年後A-Level同334係分開queue(死頂),其實各大大學不論硬件或學位都無可能有促夠供應,所以咪係今年CE出得難要你哋班F.5自然死亡唔駛到時噪佢班高官囉!!

唉~我地屋企樓上今日開始裝修 , 噪到拆天咁.....唔通連個天都唔幫佢? (自修室/ 圖書館暑期工又抽唔到)

原帖由 KWT 於 10-4-24 17:55 發表
我亞仔話今次中文會考,好運的: 成績最好都是僅僅合格,而且大有可能會"肥佬".我真是不敢出聲表示意見,怕影響他之後的考試表現.

唉!中文FAIL即是會考FAIL.真是要罵教統局,竟然是最後一屆會考才玩嘢,D題目我都不識,肥 ...

中文卷一真係深到補習天王蕭源都話有ALevel程度, 亞囡話完全唔識做, 但係呢科係中文主科, 死咗真係唔知點算.

就算重考都只得一次機會, 對末代會考生太唔公平喇, 要寫信比考評局及教育局要求和爭取不少於有5年重考機會, 中英數三科都要如此.

點解以往的會考生有多次機會重考而得到滿意的成績, 而末代考生就冇呢個權利, 要知道中學會考五科合格包括中英數(full certificate)係好多公司嘅基本要求, 呢D都係基本對會考生的尊重, 等佢地都有多D其他機會和出路.

唔該教育局唔好成日游說佢地轉讀334學制, 呢個建議只係想簡化行政, 以求集中運作新高中學制, 對末代考生絕對唔公道. 自2007年起,香港中學會考中國語文科及英國語文科實施新的水平參照成績匯報方法,成績會以五個表現等級(1至5)標示, 取代過住的拉curve方法.  既然明知將會取消會考制度, 點解仲要改變評核方法, 令到咁混亂呀.

希望各位媽咪都出一分力, 表達自己嘅意見, 可以寫信去考評局[email protected]及教育局, 副本最好送一份給曾蔭權先生, 因為佢時時話關心末代會考生, 不可以忽視他們, 把佢地成為334教育改革下的犠牲品》. 請為末代會考生爭取合理的權益.

其實你個仔都好叻,叫佢唔使担心,努力
原帖由 LittleKidult 於 10-4-26 01:14 發表

貼label 我唔知有冇幾十年, 我印象中我果陣係自已寫number...不過唔肯定!
唔知算唔算當向我地投訴, 不過果日開始, 佢一考完, 返到屋企就即刻上網, 搵其他人對今次會考既投訴(facebook, forum...), 然後講翻比我地知 ...

原帖由 LittleKidult 於 10-4-26 12:37 發表
唉~我地屋企樓上今日開始裝修 , 噪到拆天咁.....唔通連個天都唔幫佢? (自修室/ 圖書館暑期工又抽唔到)

可唔可以返學校圄書館呀?

我仔學校好多會考生返去架.

入大學係唔同隊.........因為大學加左學位.....
但其他專上課程冇加,如 AD,HD等,既係入唔到U,你就要一大班三三四升唔到U既人爭專上課程.....咁算唔算煩呀!!

原帖由 88muimui 於 10-4-26 10:32 發表
大學課程都唔同, 一個讀3 年, 一個讀4 年。
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

巧難哦!!

希望你女女有驚冇險順利過關.........

我呀女好D,佢文科,15-16分就應該上到...

但都唔易囉

原帖由 dummymom 於 10-4-26 11:32 發表

我都"鄧"我個女驚 ,佢一向中文都比較弱雞。佢要在原校升中六最少要24分,平均中六生係27分
教統局話兩年後A-Level同334係分開queue(死頂),其實各大大學不論硬件或學位都無可能有促 ...

去圖書館溫啦......

唔好咁灰......
原帖由 LittleKidult 於 10-4-26 12:37 發表

都幾正架!!

原帖由 wunma 於 10-4-26 14:07 發表

我仔兩次大試都是附近有人裝修, 會考時更是隔離大裝修, 要三個月完成, 簡直有天亡我也的感覺.

不要信命運, 信自己. 如住在九龍區, 去城大有好多地方可以溫書, 因為高考大部分已完成, 少了很多人. ...

原帖由 motherlau 於 10-4-27 08:49 發表
都幾正架!!

今日好d, 冇晒聲, 我地住南區的......
星期四重要係考佢最唔掂既 chem 添, 只求 pass
‹ 上一主題|下一主題