用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今年會考考埋貼Label
go

今年會考考埋貼Label [複製鏈接]

今年又有嘢改,响考試時間之內貼Label(用考試時間),年年都係响考試之前做好,時間對任何人都好重要何況考生呢,做Passpaper時間係無要計埋貼Label,考生已經緊張重要响考試時間貼野,整到佢地貼到.........唉

*有人話見到有考生收埋一個Label,等第二個考生見到人哋只餘二個以為自己貼少咗,狂揾又驚,攪到做卷時緊張曬 "膠筒局"你玩夠未呀,不過你出年無得玩啦,玩"223"個班啦
"223"小心你哋到時要加D咩考
   0    0    0    0

原帖由 hinhinseto 於 10-4-21 10:50 發表
今年又有嘢改,响考試時間之內貼Label(用考試時間),年年都係响考試之前做好,時間對任何人都好重要何況考生呢,做Passpaper時間係無要計埋貼Label,考生已經緊張重要响考試時間貼野,整到佢地貼到.........唉

*有人 ...

如果全部考生都一樣就冇問題啦, 一齊少時間.

又唔係甘講,考試規則話有兩個鐘做卷就係兩個鐘,這個是原則問題,你不能夠突然話變做一個鐘,然後話全世界都得一個鐘所以叫公平。

原帖由 LittleKidult 於 10-4-22 13:00 發表

回覆 1# LittleKidult 的文章

time is tight for the students
why don't stick the label after examination?

考試時間,一向包埋寫上姓名、編號等資料。貼label,佔用時間極其有限,千祈別讓他影响心情。

你講得好好,教細路都會話咁就咁啦!
原帖由 BillyM 於 10-4-22 13:22 發表
又唔係甘講,考試規則話有兩個鐘做卷就係兩個鐘,這個是原則問題,你不能夠突然話變做一個鐘,然後話全世界都得一個鐘所以叫公平。

貼label佔用時間極其有限????????
時間對任何人都好重要,何況係考生,我都明,針唔'桔'到肉唔知痛
原帖由 judy 於 10-4-22 14:30 發表
考試時間,一向包埋寫上姓名、編號等資料。貼label,佔用時間極其有限,千祈別讓他影响心情。

一齊做錯的事,不等於對的。
原帖由 LittleKidult 於 10-4-22 13:00 發表

公 開 試 時 間 貼 條 碼 惹 爭 議
  (星島日報報道)會考及高考的考生今年起須在考試時間內,在答題簿、補充答題紙等的指定位置貼上電腦條碼,引起不少考生反彈,在社交網站facebook發起抗議群組,吸引近九千人參加支持,更呼籲會考生明天穿着黑衣應考作無聲抗議。考試及評核局解釋,在考試時間內貼上電腦條碼的做法,是確保考試公平公正,強調對作答時間影響不大。
  參與群組的網民,大部分是應屆高考生及末代會考生。有考生指,過往在開考前貼上條碼及填寫考生編號,不影響考試時間,但考評局今年起修改有關規定,要求考生須在考試時間內貼上電腦條碼,根據《考生手冊》,若考生不遵守有關規則會被扣分。考生留言指,有關做法變相削減答題時間,影響考生表現

,更呼籲考生明天應考會考中文科卷一及卷二時,穿着黑衣抗議,已有超過一千人表態參加。
  考評局回應指,以往曾發現有考生在開考前張貼電腦條碼時窺看試題內容,又有考生在考試結束後才要求補貼條碼,對其他考生造成不公平,因此今年起改為要求考生在考試時間內填寫考生編號及貼條碼,以確保考試程序一致。當局強調張貼條碼只需十五至六十秒時間,對作答時間不會構成實質影響;忘記填寫題號或考生編號並不會被扣分,而忘記張貼電腦條碼的考生,亦毋須就此提交考試異常事件報告。

原帖由 hinhinseto 於 10-4-22 14:57 發表
貼label佔用時間極其有限????????
時間對任何人都好重要,何況係考生,我都明,針唔'桔'到肉唔知痛  

我仔都係今年會考, 佢有講過呢樣野, 我都係照咁講. 而家已經開始左, 如果而家先轉會唔會又會混亂呢?
重有佢考左3科都話今年癡線既, 又要投訴嗎?

我女都有講 我叫佢平常心啦!卷一已經出AL程度ge"自嘲" 擺明玩殘未代考生mouth:" /> 可能傳统名校生會考得好

今年中文???

我亞仔話今次中文會考,好運的: 成績最好都是僅僅合格,而且大有可能會"肥佬".我真是不敢出聲表示意見,怕影響他之後的考試表現.

唉!中文FAIL即是會考FAIL.真是要罵教統局,竟然是最後一屆會考才玩嘢,D題目我都不識,肥左,明年想考多次都無.我們家長又要提心吊膽直到放榜為止.

癡到暈

原帖由 LittleKidult 於 10-4-23 19:11 發表

我仔都係今年會考, 佢有講過呢樣野, 我都係照咁講. 而家已經開始左, 如果而家先轉會唔會又會混亂呢?
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Label 對佢黎講ok....佢冇出聲......

但第一日考geog...巳經話有d癡.....好多人罵罵聲

到中文反而佢睇得開.....佢話反正個個都唔識就算la.....
其他paper 考好d就ok...

原帖由 701003 於 10-4-24 12:36 發表
我女都有講 我叫佢平常心啦!卷一已經出AL程度ge"自嘲" 擺明玩殘未代考生mouth:" />mouth:" /> 可能傳统名校生會考得好

必既......人人都唔識....咁咪當冇出過囉!最怕人地識佢唔識.......

加油 la....Mon 考 Maths

原帖由 KWT 於 10-4-24 17:55 發表
我亞仔話今次中文會考,好運的: 成績最好都是僅僅合格,而且大有可能會"肥佬".我真是不敢出聲表示意見,怕影響他之後的考試表現.

唉!中文FAIL即是會考FAIL.真是要罵教統局,竟然是最後一屆會考才玩嘢,D題目我都不識,肥 ...

我陪你la....

原帖由 KWT 於 10-4-24 17:55 發表

唉!中文FAIL即是會考FAIL.真是要罵教統局,竟然是最後一屆會考才玩嘢,D題目我都不識,肥左,明年想考多次都無.我們家長又要提心吊膽直到放榜為止.

幾十年都係咁轉啦!又唔怕混亂?如果唔反對一吓咁中七又要考埋貼 label咩(雖然我個女未必有中七讀,但係我都要同D未代考生爭取吓.....)
未係囉,你個仔都話今年癡線,都算係投訴的一種表達,不過投訴對象係你
原帖由 LittleKidult 於 10-4-23 19:11 發表

原帖由 hinhinseto 於 10-4-25 17:02 發表
幾十年都係咁轉啦!又唔怕混亂?如果唔反對一吓咁中七又要考埋貼 label咩(雖然我個女未必有中七讀,但係我都要同D未代考生爭取吓.....)
未係囉,你個仔都話今年癡線,都算係投訴的一種表達,不過投訴對象係你 ...

貼label 我唔知有冇幾十年, 我印象中我果陣係自已寫number...不過唔肯定!
唔知算唔算當向我地投訴, 不過果日開始, 佢一考完, 返到屋企就即刻上網, 搵其他人對今次會考既投訴(facebook, forum...), 然後講翻比我地知, 我覺得佢地(d考生)想係網上搵到其他人既認同, 講下講下而家好打擊佢既自信心, 覺得今年既卷專登出深d黎凸顯到時334成果會好d等. 所以今日開始我地唔比佢再開電腦及電話, 以免受他人影響.
我仔學校要求原校升中六唔難, 一般14分就得, phy/chem/bio中英數全pass就升到, 佢估計自已係至少有20分, phy/bio/maths 預有A添, 不過考左幾科而家開始覺得考評局想玩人所以有d失信心, 我地叫佢拼除一齊, 考完所有科先慢慢回顧, 否則只會越考越差.

我以小人之心度”君子”之腹,末代考生考高考,會考成績佔50%,如果佢地會考成績唔理想,高考便難與334首批考生競爭了.

到底教統局想點呢?想末代考生會考成績偏低?但如果真係低到唔合理,係咪教統局想得到的結果!?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

末代考生應該跟334首批考生唔同queue。

原帖由 Zen 於 10-4-26 09:22 發表
我以小人之心度”君子”之腹,末代考生考高考,會考成績佔50%,如果佢地會考成績唔理想,高考便難與334首批考生競爭了.

到底教統局想點呢?想末代考生會考成績偏低?但如果真係低到唔合理,係咪教統局想得到的結果!? ...
‹ 上一主題|下一主題