用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 睇完e個由一班教師言論真係......
go

睇完e個由一班教師言論真係...... [複製鏈接]

我剛剛係網度搵緊宏信資料,點知搵到以下e個post,睇完我真係 .....大家點睇呀!
http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=1
   0    0    0    0
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11635561&extra=page%3D1&page=1
記得睇晒呀!

原帖由 老麥 於 10-3-29 22:14 發表
條link開唔到既mouth:" /> mouth:" />

宏信係新校,我有朋友都有去聽個seminar,我知佢地搞到好似考政府工咁。不過我估佢咁樣in法,一定係想請到d有d quali既人。其實唔洗咁mind forum d人講既野,因為好多時forum講既野係反映唔到現實既。但我個人就唔係太欣賞佢呢隻interview方法。

醒目開學勳章 王國長老

睇晒了

只想講句, 教師都係普通人一個, 我身邊D社工, 護士, 教師朋友, 無一個係"愛心模範"人版, 個個背住CLIENT/家長都另一個樣架啦

網上發言, 幾過分露骨既言論都有, BK算係一個好"乾淨"既論壇, 至令大家以為人人都係咁客氣

原帖由 竹葉青 於 10-3-29 06:01 PM 發表
我剛剛係網度搵緊宏信資料,點知搵到以下e個post,睇完我真係 .....大家點睇呀!
http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=1

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-30 16:02 發表
睇晒了

只想講句, 教師都係普通人一個, 我身邊D社工, 護士, 教師朋友, 無一個係"愛心模範"人版, 個個背住CLIENT/家長都另一個樣架啦

網上發言, 幾過分露骨既言論都有, BK算係一個好"乾淨"既論壇, 至令大家以為人人 ...

最慘係果句,『校長點樣對我地唔好,我地咪點樣對返 d 學生唔好 law』…

YES,就係E D咁既說話都講得出先至攞命呀!唔通暗示叫我地D家長都唔好同老師有咩怨言,最後都會係我地D仔女受晒....

原帖由 happyvalley 於 10-3-30 22:51 發表

最慘係果句,『校長點樣對我地唔好,我地咪點樣對返 d 學生唔好 law』…

醒目開學勳章

你話有D家長成日打比老師緊係唔啱啦,老師都有好多野做我完全明白,至少一30人每人一份功課,佢都要對30份啦,又要攪活動又要備課.....等.但如果要教自己仔女明知係老師問題都要硬食死貓都唔好得罪老師咁就好似有D"那"個喎,咁細個就要咁委屈,佢大D咪比人蝦都唔敢出聲囉.我覺咩事都要了解清楚先囉,家長又唔好一口咬定係老師問題,要知道係咪自己仔女有冇問題先,但真係攪清楚係老師問題都要出聲囉,但就唔洗下下投訴,大家傾下解決方法囉,其實我只係想講唔明點解有D教師唔可以專業D呢!好似醫生咁就算佢點唔LIKE你,你點鬧佢都好,佢都會醫好你咁.

原帖由 一一一 於 10-3-31 00:42 發表

其實呢個係事實來的,始終係人,我有朋友做教師的,有些家長好煩,咩都搵老師投訴,連唔關老師事的事都要幫佢理,一日兩個電話,重要理所當然

,講真個小朋友幾可愛都好,老師都怕左佢,人始終有私心的!

我朋友話反而有時 ...

版主

原帖由 竹葉青 於 10-3-31 01:56 發表
你話有D家長成日打比老師緊係唔啱啦,老師都有好多野做我完全明白,至少一30人每人一份功課,佢都要對30份啦,又要攪活動又要備課.....等.但如果要教自己仔女明知係老師問題都要硬食死貓都唔好得罪老師咁就好似有D"那"個 ...

講真真係好鬼怕個啲係又投訴唔係又投訴既家長,一面倒信哂自己小朋友,攪到個小朋友都學埋家長俾人撞一下又投訴,俾人話一句又投訴
我上次家長日都有同老師講話阿仔只係聽佢講,所以請佢幫忙多啲提點吓佢

醒目開學勳章 王國長老

哈, 所以話, 有時外人唸得D專業人士太完美了
我朋友做護士:
生仔期間: 有老公陪產咪客氣D打下氣, 無老公陪產個女人又大晒........真正叫破喉嚨都唔會有人理你呀
打針: 病人個阿媽唔識做, 單打個NURSE咁細個都唔知識唔識打針, 姑娘"撩"多兩野打痛D
我朋友做社工:
中心護士係上等人, 唔想陪D仔去輪街症, 叫D家人帶佢睇私家, 設計份餐單半年都係蘋果橙, 正氣WOR! 社工同護士拍檯鬧交你聽過未?
社工收到CLIENT電話問幾時有免費廸廸尼飛(當時快開張), 社工心唸, 我想俾錢買都未有得買.......當然背住CLIENT就勁鬧佢地貪心了
識人一家都係專業人士, O係屋企粗口爛舌, 用"八婆", "果條女人"黎形容細佬女朋友

所以都係果句: 個世界幾時都係現實的! 我唔相信每一個教育界既人都係溫文爾雅LOR! 總之o係學生家長面前做足就ok了
原帖由 竹葉青 於 10-3-31 01:56 AM 發表
點解有D教師唔可以專業D呢!好似醫生咁就算佢點唔LIKE你,你點鬧佢都好,佢都會醫好你咁.
‹ 上一主題|下一主題