用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 都唔知個校長有無腦
樓主: newyear
go

都唔知個校長有無腦 [複製鏈接]

我個女間學校都係會安排運動會後放假一天, 然後考試. 目的是有多一天時間溫習.

醒目開學勳章

唔怪得有D學校,申請小一入學,要in 埋D家長啦!果然有道理。

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 10-3-28 13:48 發表
放假仲好啦, 小朋友可以留在家裡溫習. 點解考試前一日都要老師溫? 呢個都應該係小朋友自己或者家長責任, 讀書/溫書點解要推晒去老師身上?

學校久不久都會放假, 做工既媽咪都應該有預早對策, 好多嘢雖然"身不由己", 但唔等於"理所當然"呢, 如緊張小朋友成績, 一係自己唔好番工, 一係教懂小朋友專心聽書, 自己自律溫書, 如果唔得, 唯有降低要求囉!

仲大條道理  

原帖由 Fatty 於 10-3-28 17:47 發表
唔怪得有D學校,申請小一入學,要in 埋D家長啦!果然有道理。

原帖由 brian61950 於 10-3-28 16:47 發表
一面倒
捉蟲

哦,咁樓主開個新account來鬧學校,已算厚道。

真的假不了!

樓主令我想起我仔仔同校唔同班嘅一位家長,係開家長教師會時候問d老師,點解教佢個孫女d成績教得咁差. 唔通有d家長真係認為教小朋友讀書同成績只係老師同學校嘅責任?

王國長老

見到主題我都打個突.

作為家長實在唔應該咁樣去批評校長.

隨著時代的轉變,現在 "in 埋D家長" 會好些。

原帖由 Fatty 於 10-3-28 17:47 發表
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

請問你 小朋友讀那間小學?

樓主真係好野,考試都唔預早同自已個小朋友溫習,重要靠老師二日前幫你溫,考梗第一啦你.......個小朋友。(由尾數上 )

原帖由 newyear 於 10-3-28 00:43 發表
好多家長都要返工架,唔係你話想俾足一日小朋友在家溫習就有得溫架,反而仲要安排找人幫手照顧一天呀,d小朋友記憶好短暫,幾天前溫習,好快就唔記得晒,你知唔知乜叫做身不由己呀. ...

AGREED!!

唔好一開口就話人唔知有無腦, 好多人做d決定前, 在背後要考慮好多嘢. 何況係一個校長. 而你可能有很多苦衷, 但可能其他人要兼顧的和苦衷比你更多.
最重要的不要給小朋友這樣的負面處事態度. 要先了解事情, 處處先為人想想.
其他家長都說得很對, 如你也不尊重老師、校長、學校 和 自己學生身份, 第日想小朋友在她們身上學到d什麼學養?! 我睇都好難咯, 如果連你唔尊重小朋友的師長, 你小朋友點會覺得佢地講既野係啱嘅呢. 點會聽佢哋教呢?! 如果小朋友抱住輕視師長的態度, 佢又點會唔受教呢?! 你小朋友的成績, 操行又點會好呢?!

王國長老

呢位家長,我諗你要好好想一想,
點樣可以養成孩子正確學習模式,
如果如你所言,恐怕讀完六年小學,
你既小朋友到底學左d 咩野呢?
小朋友既記憶唔一定短暫架,
睇吓佢想記d 咩野,又唔想記d 咩野架咋。

原帖由 newyear 於 10-3-28 00:43 發表

小朋友記憶好短暫,幾天前溫習,好快就唔記得晒,你知唔知乜叫做身不由己呀. ...

‹ 上一主題|下一主題