用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 都唔知個校長有無腦
go

都唔知個校長有無腦 [複製鏈接]

0    0    0    0

運動場好難book架.

原帖由 newyear 於 10-3-26 23:47 發表
話說前幾天因為空氣差,學校取消了運動會,咁就要改期,竟然改左係考試前兩天,因運動會後又放假一天,咁即係考試前兩天都不用返學,咁d老師點幫d小朋友溫書呀,點解唔係考試後才運動會,考試後又可以開心d玩,然後第二日又放 ...
無知是福

點解家長都咁唔尊師重道!
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

brian61950 發表於 10-3-27 10:24
運動場好難book架.

我都同意運動場真的很難book,同區所有學校,無論中,小學都是book同一個運動場,還有其他function,比賽,校長都是不想小朋友在這學期沒有運動會.有時候,都要體諒學校的難處.

身教啊!!!要尊師重道啊!!!
就算科科100分都無用架!!!

原帖由 newyear 於 10-3-26 23:47 發表
咁d老師點幫d小朋友溫書呀

I think children should study by themselves, or parent can make an afford to assist such like asking them questions, spelling or explain something that they don't understand, but why teacher need to study with them?

我同意.身教啊!!!要尊師重道啊!!!

測驗/考試...應該唔係兩日前先溫掛....而且, 考試前比小朋友玩下, 都係一件好事, 等佢地唔好咁大壓力。

我仔仲未測完驗, 但家下就已經玩緊啦....

愉快學習, 要教佢自動自覺, 自己分配時間呀!

我覺得冇咩問題呀~ 溫書係小朋友自己責任,唔係老師責任呀~

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-3-27 10:24 發表
運動場好難book架.

agree

醒目開學勳章

原帖由 miss321 於 10-3-27 23:38 發表
我覺得冇咩問題呀~ 溫書係小朋友自己責任,唔係老師責任呀~

agree , 老師冇責任同小朋友溫書

原帖由 peggy 於 10-3-28 01:44 發表

agree , 老師冇責任同小朋友溫書

好多家長都要返工係真既,但全香港都係咁架喎, 放工後都要照樣要同小朋友溫習、做功課等等,雖然係辛苦D,但係溫習真係要家長同小朋友一齊努力架,唔係靠學校老師~

原帖由 newyear 於 10-3-28 00:43 發表
好多家長都要返工架,唔係你話想俾足一日小朋友在家溫習就有得溫架,反而仲要安排找人幫手照顧一天呀,d小朋友記憶好短暫,幾天前溫習,好快就唔記得晒,你知唔知乜叫做身不由己呀. ...

放假仲好啦, 小朋友可以留在家裡溫習. 點解考試前一日都要老師溫? 呢個都應該係小朋友自己或者家長責任, 讀書/溫書點解要推晒去老師身上?

學校久不久都會放假, 做工既媽咪都應該有預早對策, 好多嘢雖然"身不由己", 但唔等於"理所當然"呢, 如緊張小朋友成績, 一係自己唔好番工, 一係教懂小朋友專心聽書, 自己自律溫書, 如果唔得, 唯有降低要求囉!

話說前幾天因為空氣差,學校取消了運動會,咁就要改期,竟然改左係考試前兩天,因運動會後又放假一天,咁即係考試前兩天都不用返學,咁d老師點幫d小朋友溫書呀,點解唔係考試後才運動會,考試後又可以開心d玩,然後第二日又放 ...

樓主: 你估個運動場係你私人嘅咩???鍾意幾時開就幾時開?? 最簡單嘅解決方法就係你唔好比你個小朋友去運動會, 留番係屋企溫書, 咁咪得law, 使mud 咁勞氣, 鬧人無腦???

醒目開學勳章 王國長老

成間學校d學生都返少2日學, 咁學少左都係一齊學少架啦, 真係對考試咁有影響?
另外, agree運動場好難book的, 你估你想邊日就邊日?

有時d家長唸野真係好自我中心的..........(我聽過有家長嘈話點解要同飯商簽一年約, 縛死自己, 點解唔倒轉要供應商擺低deposit, 有咩不滿就扣錢wor )

一面倒
捉蟲
無知是福
‹ 上一主題|下一主題