用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果囝囝2個月內試過3次氣管炎,你地仲會唔會比佢返學 ...
go

如果囝囝2個月內試過3次氣管炎,你地仲會唔會比佢返學

醒目開學勳章

如果囝囝2個月內試過3次氣管炎,仲有2次入過E院,你地仲會唔會比佢返學?但見囝囝係幼兒園學到好多野,仲有佢好鐘意返學,呢排係屋企休養,佢就成日羅住個書包扮返學,究竟其它mami有乜野?

返,避唔到咁多,病到咁上下有抗体就冇咁易病。

我囝囝既情況同你差不多, 佢試過咳左成2個幾星期, 而且一咳就嘔, 我地去睇私家醫生, 醫生都說囝囝有氣管炎, 還有很輕微的哮喘, 不過醫生說小朋友很多都有呢個情況, 因為他們年紀小, 支氣管未完全發育, 如果好彩的話, 小朋友3-4歲就會沒事, 要不, 10歲前大部份小朋友都會自動好番, 就算我去公立醫院睇 (明愛醫院), 醫生也說這是正常現象, 而且那個公立醫院醫生還說, 今年病了, 明年便不會病, 因小朋友已有抗體, 所以我現在都照樣給囝囝返n班!
最後, 希望大家的小朋友都健健康康啦!!!

原帖由 sheffield 於 10-3-26 17:18 發表

回覆 3# Tamama527 的文章

Agree!!!

原帖由 sheffield 於 10-3-26 17:18 發表

雖然要儲抗体啫,但都唔使鼓勵病都返學吖嘛!邊間學校呀?咁你就要真的考慮返唔返啦…
原帖由 JodisMama 於 10-3-26 22:14 發表
My daughter started to go to school this . But each month only attend few days due to sickness.  I m also thinking to quit or not.  See her every day drink medicine & the school fee is expensive. I m  ...

原帖由 Tamama527 於 10-3-26 16:53 發表
如果囝囝2個月內試過3次氣管炎,仲有2次入過E院,你地仲會唔會比佢返學?但見囝囝係幼兒園學到好多野,仲有佢好鐘意返學,呢排係屋企休養,佢就成日羅住個書包扮返學,究竟其它mami有乜野? ...

佢好番我都比佢番
不過我一定要佢帶口罩. 自己做預防工作
仲要提下老師叫佢地留意下
我屋企都即時買左架空氣清新機
其實小朋友係屋企既時間多過學校
問題唔一定出係學校身上

醒目開學勳章

我返個間幼稚園d家長都好似好自律架,因為我地有好多個家長住埋付近,d小朋友有病,都會請假唔返住,費事傳染人。不過最近又係1個個小朋友輪住病咁呀,我個仔就最誇張羅。

醒目開學勳章

請問你買左邊隻空氣清新機?我都想買左好耐,唔知邊隻好。
其實我唸住等佢休息下,復活節後返學,因為個囝又真係幾鐘意返學。
原帖由 NICOLE123 於 10-3-26 23:55 發表

佢好番我都比佢番
不過我一定要佢帶口罩. 自己做預防工作
仲要提下老師叫佢地留意下
我屋企都即時買左架空氣清新機
其實小朋友係屋企既時間多過學校
問題唔一定出係學校身上 ...

我都有買空氣清新機呀, 我買既係whirlpool, 係百老匯買的, 那時有買大送細優惠, 大約2千多元啦!!!

原帖由 Tamama527 於 10-3-27 00:01 發表
請問你買左邊隻空氣清新機?我都想買左好耐,唔知邊隻好。
其實我唸住等佢休息下,復活節後返學,因為個囝又真係幾鐘意返學。

我買左SHARP 搵朋友係教協幫手買平好多(出面買26XX 佢賣20XX 不過自取)

如果屋企有寵物或有人吸煙, 那就一定要隔離.
我老豆食煙, (最後有肺癌), 而我的哮喘由細3歲到初中都有. 經常入院. 後來去游水, 才好返好多.

到現在, 一但有寵物系附近, 小則流濞水, 大則個肺"那住", "抖"唔到氣.

返學末必有事. (雖然都有機會)

記住....哮喘/支氣管炎到老在, 很大機會復發. (問醫生最請楚)

一定唔可以比個小孩中招. 屋企一定唔可養寵物或有人吸煙!!! 緊記

原帖由 Daniel-Florence 於 10-3-27 14:24 發表
如果屋企有寵物或有人吸煙, 那就一定要隔離.
我細老豆食煙, (最後有肺癌), 而我的哮喘由細3歲到初中學都有. 經常入院. 後來去游水, 才好返好多.

到現在, 一但有寵物系附近, 小則流濞水, 大則個肺"那住", "抖"唔到 ...

我屋企有狗. 自細囝囝都同狗一齊.我唔覺得問題係狗度.
之前住新界無事.係搬左出九龍 (其實已經算係山上)同番左N先出事.
我從不考慮放棄狗狗. 最多係搬番去新界

醫生叫小朋友去學游水.我地5月會開始

的個仔以前都試過,又是要入院.後來去家庭e生到開了一隻蜻蛙糖 (Singular)每夜一粒, 和一set聞氣旁身. It is okay ar. 大約食了半年.

10個醫生, 有9個醫生建議有小孩唔好養貓,狗...
同時10個養貓狗的人, 有9個話無事.
人仔健康重要D, 定貓狗重要D?
D狗毛, 貓毛周圍飛, 人仔慢慢吸入個肺到, 積到咁上下就會病, (咳都咳唔到毛出黎), 到時後悔巳太遲.
我識D狗痴, 忍痛都要將心愛的狗送比人.
也許, 妳的狗仔少毛, 唔週圍走.

原帖由 NICOLE123 於 10-3-27 14:32 發表

我屋企有狗. 自細囝囝都同狗一齊.我唔覺得問題係狗度.
之前住新界無事.係搬左出九龍 (其實已經算係山上)同番左N先出事.
我從不考慮放棄狗狗. 最多係搬番去新界

醫生叫小朋友去學游水.我地5月會開始 ...

所以真的唔好有人食煙或養寵物.
如果連Ventolin Puff (聞氣) 都唔掂, 就要加類固醇. 那就不妙.

原帖由 哈呣 於 10-3-27 14:43 發表
的個仔以前都試過,又是要入院.後來去家庭e生到開了一隻蜻蛙糖 (Singular)每夜一粒, 和一set聞氣旁身. It is okay ar. 大約食了半年.

原帖由 Daniel-Florence 於 10-3-29 19:23 發表
10個醫生, 有9個醫生建議有小孩唔好養貓,狗...
同時10個養貓狗的人, 有9個話無事.
人仔健康重要D, 定貓狗重要D?
D狗毛, 貓毛周圍飛, 人仔慢慢吸入個肺到, 積到咁上下就會病, (咳都咳唔到毛出黎), 到時後悔巳太遲.
...

我都唔明"狗痴"既定義
最初養貓狗都係當他們係仔仔女女,許下一生照顧的承諾
囝囝同狗(我既囡囡)的健康同樣重要.
我要教小朋友承諾的重要.
而且外國好多研究証明同小動物一齊成長的小朋友抵抗力會比一般小朋友強.
我唔知你所講小動物毛吸入肺有無呢個可能.如果真的有可能,係農場工作的人會唔會有同樣問題? 其實我覺得問題在於現在城市的空氣太差了.

想起當初囝囝係醫院出生第一日回家.我家的狗一直守在他的床下.囝囝哭,狗狗極擔心.又不比外人接觸囝囝.
我明白呢我唔可能用任何值口放棄我的小狗.

以上一切無養貓狗的你絕對唔會明白. 我識好多好多朋友家中都有小朋友 + 貓狗 +兔+..........

Totally Argree!!!   Promise is very important.

原帖由 NICOLE123 於 10-3-29 21:29 發表

我都唔明"狗痴"既定義
而且外國好多研究証明同小動物一齊成長的小朋友抵抗力會比一般小朋友強.
...

原帖由 NICOLE123 於 10-3-29 21:29 發表

我都唔明"狗痴"既定義
...

Totally agree, I have 2 dogs in my house.....can't abandon them easily, have to train them to have commitment to our pets!

原帖由 哈呣 於 10-3-27 14:43 發表

hi,

can you pm me your doctor details, thanks ,

franki
[email protected]