用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山綠茵&朗思邊間好?
go

馬鞍山綠茵&朗思邊間好? [複製鏈接]

本人剛盤馬鞍山住,我想比我個仔讀雙語班,但唔知邊間好,睇環境綠茵好似都ok,但無人講綠茵點唔知好唔好~~~聽朗思口碑好似ok~希望各位媽咪比d意見我你地會點選?
   0    0    0    0

個人認為朗思較好.  兩文三語出名, 活動教學, 老師有愛心.  不過校舍較細.

雖然人人都話open day係包裝, 但係都可以見到老師有冇愛心, 會唔會呼喝小朋友, 或是心不在焉, 面冇表情, 教學用具是否豐富, 美勞是否有創意, 佈置有冇心思也反映老師的付出或校長的要求.....

我小朋友去過綠茵兩次, 都不喜歡老師, 嚷著走.....

美勞是否有創意 ... ha .. you mentioned sth that I nearly forget ... haha .. Yes .. I Love THINK's creativity .. as shown in its art work.

原帖由 ellen_l 於 10-3-25 16:35 發表
個人認為朗思較好.  兩文三語出名, 活動教學, 老師有愛心.  不過校舍較細.

雖然人人都話open day係包裝, 但係都可以見到老師有冇愛心, 會唔會呼喝小朋友, 或是心不在焉, 面冇表情, 教學用具是否豐富, 美勞是否有創 ...

Hi 遊遊,
另外你可以去看Box Hill 博士山,本星期六27/3/2010 開放日 12m-4pm
poison

原帖由 遊遊 於 2010-3-25 12:22 發表
本人剛盤馬鞍山住,我想比我個仔讀雙語班,但唔知邊間好,睇環境綠茵好似都ok,但無人講綠茵點唔知好唔好~~~聽朗思口碑好似ok~希望各位媽咪比d意見我你地會點選? ...
poison

真係唔該晒各位媽咪~
Box Hill 聽人講好難入係唔係? 我其實都唔知馬鞍山邊間好~我想報多幾間~各位媽咪可以分享意見?

not really ... but most of the students there go to international school ...

原帖由 遊遊 於 10-3-26 12:20 發表
真係唔該晒各位媽咪~
Box Hill 聽人講好難入係唔係? 我其實都唔知馬鞍山邊間好~我想報多幾間~各位媽咪可以分享意見?

我bb今年都要報出年返k1,我第一選朗思;
至於boxhill,bb而家返緊playgroup,d老師都好nice;我唔打算入讀係因為佢係全英文教學,我怕仔仔唔習慣。

我囝囝而家讀緊Boxhill嘅nursery. 其實之前think同greenfield都有收佢,而think仲比埋$1xxx留位費,後來boxhill後備收了,所以決定讀佢,原因:

(一) 最近 (我覺得遠近好緊要,佢地仲細,又要瞓晏覺,近一點真係方便好多)

(二) think嘅nursery 以中文為主,英文每日15分鐘
(三) think比boxhill大班教學一點,記憶中think係1:10,boxhill1:7-8 不過詳情你問番學校

不過學費好像boxhill貴一點,$3690 ,已包所有雜費

當然boxhill全英文教學,(每日一堂中文,隔日一堂普通話),未必係好多人杯茶....

原帖由 timeless 於 10-3-26 14:16 發表
我bb今年都要報出年返k1,我第一選朗思;
至於boxhill,bb而家返緊playgroup,d老師都好nice;我唔打算入讀係因為佢係全英文教學,我怕仔仔唔習慣。

如Box Hill 全英文就唔考慮~因怕個仔升小學唔識認~think k1咁係未都係上英文15分鐘咋~如果真係就好少喎~ 馬鞍山除左think~請問仲有咩可選擇~

我真係好頭痛唔識選!

其實真係各有好的地方,我個女係綠茵讀N1,我就覺得好好,亞女好開心好鍾意返學~!!每日都有20分鐘普通話~~!!

For THINK, starting from K1 onwards, it will allocate half of the class time to Eng, while the other half CAN (and some PTH) or pure PTH, depending on which stream you choose.

For K3, must be ENG + PTH.  

原帖由 遊遊 於 10-3-26 18:10 發表
如Box Hill 全英文就唔考慮~因怕個仔升小學唔識認~think k1咁係未都係上英文15分鐘咋~如果真係就好少喎~ 馬鞍山除左think~請問仲有咩可選擇~

我真係好頭痛唔識選! ...

幼稚園一覽 -- 九龍塘 -- 朗思國際學校 -- 開咗啦

個專頁開咗啦, 就算唔係九龍塘, 係其他分校既媽媽, 都入去傾吓啦 !

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=701

馬鞍山學校唔多, 如果n1 要NET主要都係朗思, boxhill, 綠茵.  另康傑, 威寶都不錯. 不過少人談論.

我都係今年先搬入馬鞍山, 咁阿囝於今年二月才可以足歲插班, 咁wellborn收咗佢讀n1, 見有位仲am喎入讀囉!! 可惜....原來一間學校好唔好, 好難會知道, 因為平時無事發生, 你會以為ok, 而且你唔會知道原來一間學校可以喺處理事情時可以做到咁差!! 如果你想揾有愛心有責任感的幼稚園, 咁wellborn你唔需要考慮, 我個小朋友都讀緊, 依家出現一個好唔愉快的經歷, 我地會退學, 因為我同個園長接觸, 喺佢的說話入面我唔見得佢對學生係有教無類, 又無愛心, 有事只會推卸責任, 好主觀, 睇學生只會睇下個家長的背景來評定學生的質素, 估唔到會出喺個園長口裡, 我依家好受氣, 件事發生至今仲未解決, 但好想同你地講, 呢間學校喺處理事件上好有問題, 所以唔好入讀。

咩事咁受氣呀, 可唔可以講黎聽聽, 因為我都考慮明年俾BB讀威寶架..... THANKS
‹ 上一主題|下一主題