用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09年出世既bb
樓主: ShinTeresa
go

09年出世既bb [複製鏈接]

我仔仔係0912超細仔哩, 睇黎都係要等1年變大仔喇

我仔仔咪又係0911細b...但聽人講遲1年入學...
第日會無左repeat quota架(因為超齡)...苦惱

原帖由 mimmyc 於 10-6-5 08:29 發表
我仔仔係0912超細仔哩, 睇黎都係要等1年變大仔喇

Hello 大家好, 我b 係0905 的, 我已在2月不停咁問學校寄form啦, 我問左沙田同馬鞍山, 有部份原來一出世就要報, 真係估唔到咁快就要諗入學既野. 你地知唔知e 兩個區有邊間好呢, 因我想b 讀全日, 真係要把握時間啦.

原帖由 Makfung 於 10-6-1 02:27 發表
我個仔都係0910,都唔知點算?有無人知深水埗區有無肯收細B的學校?THX!

我都想問深水步有無幼兒院好呀?因我囡係婆婆湊, 想近個邊。另外美孚有嗎?聽人講幼兒班最好揀近屋企D, 大家點揀呀?

我想問2009dec既bb係幾時報n1?? 今年summer定再遲o的呀?

09年出世既bb

我個女都係細女DEC09, 咁即係照報左名先, 等WAITING LIST, 是嗎?

如果諗住下年讀N.1, 今年交申請表, 因為開學未足兩歲, 要足兩歲後睇下仲有無位插班, 31/8前未足兩歲就係咁唔抵...

人地開學適應哂先入學, 轉頭又聖誕, 新年....一係等下學期(2月)先插班...
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

咁我想問係咪遞交表格時,要寫信比學校話想插班呢?

原帖由 豬油妹 於 10-6-26 12:11 發表
如果諗住下年讀N.1, 今年交申請表, 因為開學未足兩歲, 要足兩歲後睇下仲有無位插班, 31/8前未足兩歲就係咁唔抵...

人地開學適應哂先入學, 轉頭又聖誕, 新年....一係等下學期(2月)先插班... ...

hi!我仔仔係0910,我已經打咗去心儀學校,它們說可以sent fome但未必有得IN(因為係細仔)。唉!有啲唔開心。

我孖仔都係0912bb,佢地係早產b,本來應該係1002架。

我都打算俾佢地做細b,如果入唔到心儀學校都讀住先,到k1再試下報心儀學校。

我住東區,鰂魚涌、太古果頭,想問下有邊間nursery好呢? victoria太貴,就算佢地肯收我都怕讀唔起。

which school you are going to apply? My twins is 0609 and I start to apply PN class for them. Tks.

原帖由 Makfung 於 10-6-26 23:24 發表
hi!我仔仔係0910,我已經打咗去心儀學校,它們說可以sent fome但未必有得IN(因為係細仔)。唉!有啲唔開心。

原帖由 eggmama 於 10-5-28 14:33 發表
You may check St Paul Nursery at Tai Po OR HK Preschool at Fo Tan. Born in Feburary is an avantage

最近同妹妹商討後, 唔打算比囡囡返n班, 因為n班學費貴, 同埋好多病菌都來自幼兒園. 所以打算在家教佢, 留待3歲先返k1. (妹妹本身做幼稚園老師), 所以她有時間都可以教到阿囡基本常識.

病菌

有無邊間學校開始招收n1呀?thx.

我b 1030出世. 係唔係都可出年讀n1呀

醒目開學勳章

首先講下﹐我BB係0910出世﹐家住港島南區。

其實問左幾位學界人事﹐佢地全部都recommend BB做大仔﹐因為Mentality高 d... 但大家要記住﹐就算N過到關 (做細仔)﹐但出名既小學都未必會收你(in case電腦派位抽唔中你心儀既小學)。

但我仲晌道爭扎﹐到抵做大仔定細仔好﹐我估我會先在Victoria 海峰園報左N做插班生先﹐但仍會於下一年報d 所謂既名校(寶山﹐聖公會﹐聖保羅堂)﹐如果人地grant him an interview, 我都會去﹐而如果好彩有好學校收﹐我有好大可能比呀仔讀兩年N。

我仔仔係09 Dec, 請問係唔係今年要apply PN or N?

我仔都係09Dec, 見到咁多人講入nursery, 真係嚇一跳, 阿仔先得7個月人仔, 諗都無諗過依家要報呀!

我個仔係09年5月出世, 我唸住明年8月俾佢報pn班, 我問過幾間都話9月-11月左右招生, 我暫時報左1間, prefer 係讀am班, 有無其他媽咪都報左啦?
‹ 上一主題|下一主題