用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09年出世既bb
go

09年出世既bb [複製鏈接]

諗住讀n班, 今年9/10 月要ready la
   0    0    0    0

係丫, 你隻b幾大丫, 我隻b 0906, 諗住比佢讀N1...

09年出世既bb

我個b係0912都諗住比佢出年做n1插班生

我b 係095月
原帖由 iamvenus 於 10-3-25 16:33 發表
我個b係0912都諗住比佢出年做n1插班生

Dear all mommies,
My son Owen is a 0901bb and I'm planning to apply PN for him this end of year.  
Does anyone know when we need to apply and around which month most PN will conduct interviews?

Many thanks.

咁我想問如果係0909BB, 係咪都係今年報N班呀?

仲次09年 就係今年要ready la
原帖由 babyjolie 於 10-4-1 03:28 發表
咁我想問如果係0909BB, 係咪都係今年報N班呀?

大家有冇諗住讀邊間?

我個仔仔1026

應該幾時要報N1?

但我想問通常n班都係8月開學, 咁到時個BB都未足兩歲, 咁點算好? 係咪要搵d 收1歲8個月既學校(咁咪得好少選擇)? 定一或要插班呀?

原帖由 ShinTeresa 於 10-4-1 12:24 發表
仲次09年 就係今年要ready la   

原帖由 babyjolie 於 10-4-2 06:27 發表
但我想問通常n班都係8月開學, 咁到時個BB都未足兩歲, 咁點算好? 係咪要搵d 收1歲8個月既學校(咁咪得好少選擇)? 定一或要插班呀?

你想今年八月讀? 咁你上年已經要報啦!

我b 0909 係o米一定要插班, 有無學校收未夠2歲的N1.  O甘9-12月出世的b 點算呀, 有無媽媽有此經驗, 教下我oY!  都唔知點算好.

我個b係0909, 點會係今年讀呀????一歲都未夠.....

原帖由 游泳寶寶 於 10-4-3 12:36 發表

你想今年八月讀? 咁你上年已經要報啦!

醒目開學勳章

請問幾時要開始搞? 我阿 b係 0910, 細 b 係同大 b 一齊報名, 定係遲 d 先報架?

我個B係0911,咁係咪要等到12年9月先可以入讀?

咁0906 幾時報名呀?  我打算比BB讀 2011 N1.

我個B係7月出世呀, 請問大家我應該幾時同佢報N1呀, 係咪要揀D有K1讀的學校呀?
另外仲想問大家知唔知中西區有咩學校好呀?
謝謝!!

各位媽媽, 我阿b都係0910既bb, 據我所知如果想出年2011讀N1既話應該要係今年9-10月就要開始報名(間間不同), 而且係要睇番個間幼兒園既收生要求, 以我為例(0910 bb), 我想報讀的幼兒園今年9月已經接受報名, 但如果下年開學(多數8月)未足兩歲的話(政府規定)則需要過左生日先可以開始返學, 有些學校對(9-12月出生)的小朋友,多數會放係waiting list, 會優先間左大仔如有位的話先再比細仔, 而有些出名的學校可能根本不接受(9-12月份出生的bb), 而有些可能有出世紙就要開始報, 亦有些媽媽亦可能會等小朋友足兩歲時先再申請做挿班生的, 所以建議大家可先打電話問下心儀的學校收生的情況及資料,同是否有開放日比大家參觀等.  

(以上係我睇其他bk媽媽討論的總結, 希望幫到大家)

醒目開學勳章

我阿b都係0906,都打算同佢今年報n班..
我見有d要求要足2歲先入讀到,所以開學時未足歲果d家長,真係要打去問下先,唔好白行.
‹ 上一主題|下一主題