用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知大家有冇睇鏗鏘集
樓主: 彩陶
go

唔知大家有冇睇鏗鏘集 [複製鏈接]

原帖由 黃巴士 於 10-3-24 10:34 發表
我都同意CHICHIP PAPA想法, 但當是自己囝囡&想到面對日後現實生活上, 我就無勇氣去TAKE依過RISK, 高小階段, 懂唔懂事之間, 等1個心智未全成熟的小朋友去自由發揮, 對我來說, 風險太大.

到中學, 他們有獨立思維後, 我反而會給予大空間&自由度高予他們.  
又咁唸, 可能到時已經唔係我地家長用咩方法去管束?? 而係中學生自行自主, 唔受約束.

到中學, 他們有獨立思維後, 我會給予大空間&自由度高予他們, 因為他們已經唔係我地家長用咩方法去管束?? 而係中學生自行自主, 唔受約束.....<---我阿仔升中一後,明顯已經開始有自己既一套思想....我亦都開始要他漸漸地唔需要再向我交代, 逐漸地學識向他自己交代....

原帖由 lkma 於 10-3-24 11:18 發表
求學不是求分數是教育真義?咁点解提出此口號嘅教育局又吾切實執行呢?未來文憑試除咗分五級之外仲有五星和五星星之分,這不是分數代表嗎?香港大部份直資都是這樣,求學不是來分數?可否舉些例子呢? ...

求學不是求分數從來都只是句空廢口號....
其作用有:
1.) 給沒能力考高分的學生一個完美的藉口,用來批評教學制度, 令自己可超出制度,不用為自己不努力負責任...
2.) 給沒能力考高分的家長一個完美的藉口,用來批評教學制度, 令自己可以逃避子女未能考高分是教學制度的錯...
3.) 教育局推出呢句空廢口號, 正好可以安撫晒以上的學生及家長, 結果大家一齊不用再求分數,皆大歡喜...

回覆 26# judy 的文章

默書從來只是總體成績的很少部分...

而一般上,努力讀書,成積自然好。求学能求到分數的。 <-----這句才是重點.....求不求到分數,應該先看一下自己有沒有過付出努力...

原帖由 lkma 於 10-3-24 14:40 發表
原來中產嘅價值觀係咁,我哋草根只知飽暖足オ可知荣辱,成績、文憑在商業社會是很重要,它跟你一世,學校藍球隊嘅荣譽只係一時,何者輕重不難分辨。

原來讀書成績是次要責任,學校荣譽オ是最重要,反正有嗲娘福陰,當然以威威先行啦。

草根和中產真係生存係唔同嘅世界,連價值觀都不相同。

無話可說。

我剛剛一直都分唔清2者孰輕孰重...
原來個例子系關草根和中產既價值觀事.. thanks lkma !

回覆 39# lkma 的文章

我覺得而家既新一代個個都系金菠蘿.....
家長們愈來愈注重佢地, 類似chichipapa的愉快學習;"求学不是求分數"....之類愛護小朋友既學術大行其道, 家長們都想小朋友能有一個快快樂樂的童年.....但問題是小朋友總有成長的一天, 他們總要出來殘酷的現實社會接受洗禮......所以我只能給我阿仔有限的自由,有限的快樂,有限的壓力, 在小學前我絕不會給阿仔一個完全無壓力的學習環境, 當然更不會給阿仔一個不能完成既任務.所以通常會給阿仔一個可能會達成的目標....俾阿仔討價還價,等佢有d壓力,  唔會無底線甘坐滑梯

原帖由 wunma 於 10-3-25 14:33 發表
有人話不求分數不能入到好學校便上不到大學, 事實上只要有求學問的心, 正確的學習態度, 成績不會差到那裏, 入大學應不成問題, 又何需計較多了還是少了哪十分八分呢?

家長是擔心少了哪一分半分入不到大學....
到夠分入到大學, 又擔心少了哪一分半分入不到好1d既大學....
到夠分入到最好既大學, 又擔心少了哪一分半分畢唔到業....

家陣香港既經濟....就算畢左業,家長都擔心搵唔到工...

原帖由 lkma 於 10-3-26 23:15 發表
她雖然是九龍塘區嘅band3生,但末必差得過將軍澳區嘅band1生,相信以她現時中文寫作實力,不可能寫一篇簡單嘅"公園遊記"都不合格。

一個讀了8年中文中小學的將軍澳band1生,在中2考試時連一篇中作"公園遊記"都可以不合格,這訊號比一個九龍塘區嘅band3生還要差,希望有関家長能改變一下策略,吾好誤咗女兒一生。

真的or假的....

不同區的學校banding竟然可以相差2個banding甘多...

唔怪得睇d藝人仔女入左喇沙,DBS就好似仔女已經坐上行康莊大道既直通車,未來一定"錢"途似錦啦, 原來系九龍城考band3既學生,已經贏晒將軍澳band1生....

原帖由 lkma 於 10-3-29 14:54 發表

應該係話贏晒所有新理念band1學生,考試吾温習,真係セ理念都死啦!温習嘅任何區band3生都可贏佢哋呀!

哦....新理念都未必真系甘差瓜....
雖然我覺得新理念有其局限性, 冒險性,不確定性....但小朋友可以回到過去農耕時代,找回失落了很多代的童真,都未嘗不是樂事呵.....

回覆 71# lkma 的文章

我講嘅童真系新理念教學追求知識既最終理念....因為傳統既求學,必然重視分數,一求分數, 小朋友就需要[勤], 要勤有功, 自然有壓力, 有壓力小朋友自然就失去童真,...而家小朋友失去童真既年齡愈來愈早...所以新理念教學愈來愈受崇尚...我覺得中學前小朋友長大後是何種性格,我完全睇唔透,所以我唔敢用新理念教學,始終他們長大後要面對既系殘酷既現實,....所以對於敢行新理念教學的家長,我是佩服的,亦都希望會是未來的教學理想....

原帖由 lkma 於 10-3-29 19:28 發表
我都係吾明你講嘅童真係乜,好似我個仔咁呀,佢间小學band1率得20多%,但佢讀書每年好輕易咁頭3名,到依家仲係最喜歡同同學仔玩捉衣因,我從來吾覺得佢無童真,他更不可能看愛情小說,佢仲係成日叫我抱抱.讀超級名私小,斷估都吾會壓力小個街彷小學啩.

我講嘅童真系相信大部分普普通通的小朋友而講的...你阿仔即使唔系資優生,相信都差不多了,對佢自然求不求分數都沒分別;相反有些天生記性差or讀書能力比較差的小朋友對佢地求不求分數都一樣沒什麼分別.(可能這類比較差的小朋友用新理念教學會比較適合)
我之前質疑過chichipapa是一個傳統中國人, 有著龍的傳人傳統重男輕女, 女子無才便是德的觀念, 才敢嘗試放任教學.....是基於chichipapa自己都唔相信"求學不是求分數", 如果他自己覺得100%沒問題的話, 不會將小兒子的學業交給老婆負責....呢個論據而提出的....我提出目的並不是要指責chichipapa, 只是想chichipapa可以解釋一下, 始終他自己都坦言[有風險],...因為我由始至終都相信任何一種教學理念最重要的考慮點應該是要根據小朋友的特性而決定的..

原帖由 catcatmom 於 10-3-30 14:52 發表
兩睇啦! 將軍澳既banding可能低過九龍城, 將軍澳band1學生去到第二區, 要同該學生再爭過, 再排可能會drop band. 所以升中時候, 老師都提醒家長誇區要想清楚,以往香港區,九龍城,沙田都好強. 但是將軍澳p6既band1生=九 ...

將軍澳band1學生去到第二區會drop band.<---我相信, 但drop都系1/3個banding, 極其量drop1個banding, 我已經覺得誇張.....近年將軍澳p6既band1生跨區派位成績起碼我覺得1d都唔失禮....香港區,九龍城,沙田都好強系有其歷史因素,但如果說差距有超過成個banding既分別,則絕不可信.....

回覆 88# lkma 的文章

你甘講我好奇想問一下你阿仔讀邊間小學(同宣小有甘大差距),讀邊間中學竟入唔到精英班..... 不方便公開,可否pm給我,謝謝!

原帖由 lkma 於 10-3-31 12:06 發表
佢讀嘅係天水圍區嘅街坊小學,同宣小真係蚊比同牛比啦!不過佢讀嘅係元朗鄉議局中學真係唔講得小架,年年都有十個ハ個拔尖,會考14分80幾%,入唔到精英班真係非常正常,我唸佢真係要自已非常努力至得。

順便加多句,明天鄉中開 ...

甘講法,如果你阿仔本身無退步的話...街坊小學同宣小比真有可能相差整整1個banding 我相信問題系街坊小學既英文程度可能真系太次了......所以你阿仔升中後就入唔到精英班了.....
‹ 上一主題|下一主題