用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知大家有冇睇鏗鏘集
go

唔知大家有冇睇鏗鏘集 [複製鏈接]

http://www.rthk.org.hk/special/hkconnection/edu.htm
   1    0    0    0

原帖由 彩陶 於 10-3-22 22:38 發表
<A href="http://www.rthk.org.hk/special/hkconnection/edu.htm" target="_blank">http://www.rthk.org.hk/special/hkconnection/edu.htm

我有看!也很同意節目中的Daddy講:let children take their responsiblity and study by themselves,  但香港的教育制度求學是分數的,分數越高,選擇好學校就越有利。So my child couldn't get a higher mark when comparing with others.  我也很無奈!

佢係bk papa

只係一個典型中產嘅教育理念,佢個女可以學樂器,有補習,最後仲伸請直資學校,對一般家庭而言,是不能實現的理想,無甚參考價值。我唸佢個女讀大學都會好大機會去外國添,家庭支援力量大,甚麼理念都無問題啦。

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 10-3-23 15:42 發表
DO NOT AGREE!

如果佢係一個非常依賴的學生,俾佢家財萬貫都唔可以取完DEGREE 返HK啦!

補充:  直資學校不一定昂貴的,所有學生都有權申請獎學金及資助額(會根據家庭收入而劃分: 全免/半費/1/4 不等)  

...

我係話佢嘅教育理念無問題,當然可以訓練不大依賴的女兒完成學業啦。我主要話這不是普通家庭所能參考,因背後無金錢力量等待女兒學懂自动自覺。

直資有平有貴又有資助額我知。問題係因為入吾到名校オ選擇直資,他更本無須考慮金錢問題,這也是非一般家庭的想法,當然所謂一般家庭是指我生活所及的草根家庭,或者,這就是我和你看法的不同之處。

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 10-3-23 16:42 發表
公共屋村都算是基層,如有需要,他們死慳都會讓其子女學樂器及補習,去公共圖書館借書等。只要家長有時間灌輸正確GE價值觀,應該OK GE!  (問題是家長有冇時間及心思!)

QUOTED FROM lkma

問題係因為入吾到名校オ選擇直資,他 ...

我想講嘅係一般基層吾會喺個仔未懂得自動自覺就比佢哋學琴呀、補習呀,自動自覺温習、讀書是基層band1生的必需條件,食完飯要洗番自已碗筷、考試要温習、學懂處世待人等這是生活態度而不是教育目標,目標是要入大學。

我吾知你嘅價值觀係指Dセ嘢,但我相信基層家庭對教育的心思不會比中產少,而且較實際。

回覆 1# lkma 的文章

Support your point of view.:D

原帖由 lkma 於 10-3-23 14:27 發表
只係一個典型中產嘅教育理念,佢個女可以學樂器,有補習,最後仲伸請直資學校,對一般家庭而言,是不能實現的理想,無甚參考價值。我唸佢個女讀大學都會好大機會去外國添,家庭支援力量大,甚麼理念都無問題啦。 ...

我都認為你說得好到point,BK真有很多這類有"理念"既爸爸(係爸爸、唔係媽媽,會週圍說"理念"既媽媽好少)。

啱啱睇左小小,真係睇唔到你地講緊嘅題目。不過又見唔到佢地關心囡囡功課已外嘅野,可能未睇完喇。無問下要唔要休息下、英文低分左可以鼓勵佢下次再做番好d囉,之前ok,今次失手啫,人人都試過嘅﹗有時唔使講野,笑下抱下佢就攪掂過骨架啦

For some more mature students, parents can let go earlier by P.4 or 5, students can be more independent and responsible for their own studies.  These students usually can still achieve good results for promoting to secondary schools.  

However, if the kids do not have the self-motivation and not mature enough to manage their studies all by themselves, parents will still need to monitor them at least upto P.6 to ensure that they can enter better secondary schools.  It is the reality that secondary schools accept students mainly based on academic results.  Even the girl in the RTHK program has to face this reality and has to consider some new DSS.

醒目開學勳章

原帖由 lkma 於 10-3-23 23:17 發表

我想講嘅係一般基層吾會喺個仔未懂得自動自覺就比佢哋學琴呀、補習呀,自動自覺温習、讀書是基層band1生的必需條件,食完飯要洗番自已碗筷、考試要温習、學懂處世待人等這是生活態度而不是教育目標,目標是要入大學。

...

我諗我係你口中所講既基層出身

我細細個住公村, 靠呀爸一份幾千元人工養一家5口
但細細個, 呀媽死慳死抵甘比我同家姐去學琴(小學開始學)
到我小四要repeat, 呀媽還幫我搵補習老師返屋企補習

我還好記得, 果時個補習老師同我講, 你媽咪好幸苦儲$ 黎比學費我, 所以你要好好讀好d 書

我果時係書未讀好, 已經有琴學, 我諗, 真係好看個家長的理念同埋點諗

p.s. 我媽小學畢業only

但香港的教育制度求學是分數的,分數越高,選擇好學校就越有利。

任何地方,教育制度都是求學是分數的,分數越高,選擇好學校當然越有利。

香港和其他地方不同的是,分數越高,越有優先權選学校。這才大劑。

因為此優先權的關係,令大部份父母不敢嘗試"求学不是求分數"。現在,好彩有直資学校,令到追求"求学不是求分數"教育真理的,可以放胆實踐,分數不高時,可向直資校申請:我子女雖然不能默書次次一百分,但他看很多很多書,参加很多活動,長遠對孩子有利,請收他吧。

總之,一日不癈除好学生選校優先權(banding 制度),大部份父母都只会追逐着默書測驗的短期目標。只会有少部分父母有遠大目標或家境良好的孩子,才能享受"求学不是求分數"的教育真義。

原帖由 CrabPincers 於 10-3-24 09:28 發表

我諗我係你口中所講既基層出身

我細細個住公村, 靠呀爸一份幾千元人工養一家5口
但細細個, 呀媽死慳死抵甘比我同家姐去學琴(小學開始學)
到我小四要repeat, 呀媽還幫我搵補習老師返屋企補習

我還好記得, 果時個 ...

其實每個基層生活都好吾同,我細個時亞爸根本就吾顧家,只靠母親教養,小學未畢業巳出來工作,幾年後讀夜校才完成學業,最後讀公開大學完成讀大學嘅心願。

我想表達嘅係自動自覺學習係由生活變化倍養而成,小孩子要學懂珍惜机會,就必須經歷錯敗,大量嘅物質背後支持,你會體會到媽咪背後嘅辛苦嗎?

我唔敢代表所有基層嘅教仔方式,我個仔吾自動自覺讀書、温習、我吾會比佢學琴,我會同佢講讀書係佢嘅責任,教養係我嘅責任,吾明可以揾補習,讀書係基本,學琴、學畫…….係興趣,我要佢學懂責任和珍借机會,到現在為止,佢無令我失望,是一個自信、自強、怏樂嘅基層band1生。

我都同意CHICHIP PAPA想法, 但當是自己囝囡&想到面對日後現實生活上, 我就無勇氣去TAKE依過RISK, 高小階段, 懂唔懂事之間, 等1個心智未全成熟的小朋友去自由發揮, 對我來說, 風險太大.

到中學, 他們有獨立思維後, 我反而會給予大空間&自由度高予他們.  
又咁唸, 可能到時已經唔係我地家長用咩方法去管束?? 而係中學生自行自主, 唔受約束.

原帖由 lkma 於 10-3-24 10:10 發表

其實每個基層生活都好吾同,我細個時亞爸根本就吾顧家,只靠母親教養,小學未畢業巳出來工作,幾年後讀夜校才完成學業,最後讀公開大學完成讀大學嘅心願。

我想表達嘅係自動自覺學習係由生活變化倍養而成,小孩子要學懂珍惜 ...

生活變化出來, 小朋友感受到都可有兩面: -
有些是因為基層生活而發奮, 有些又是因為咁開始放棄讀書下去.

原帖由 judy 於 10-3-24 10:03 發表

任何地方,教育制度都是求學是分數的,分數越高,選擇好學校當然越有利。

香港和其他地方不同的是,分數越高,越有優先權選学校。這才大劑。

因為此優先權的關係,令大部份父母不敢嘗試"求学不是求分數"。現在,好彩有直資学校 ...

AGREED!!!

原帖由 黃巴士 於 10-3-24 10:39 發表

生活變化出來, 小朋友感受到都可有兩面: -
有些是因為基層生活而發奮, 有些又是因為咁開始放棄讀書下去.

其實每種方法、理念都會有正反後果,但父母愛子女之心是不變的,堅持原則,尋找原因,降底目標,多加體諒才是父母愛子女之行為表現,我吾相信有這樣父母的孩子會差得去邊。
‹ 上一主題|下一主題