用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知大家有冇睇鏗鏘集
樓主: 彩陶
go

唔知大家有冇睇鏗鏘集 [複製鏈接]

原帖由 lkma 於 2010-3-24 14:40 發表

原來中產嘅價值觀係咁,我哋草根只知飽暖足オ可知荣辱,成績、文憑在商業社會是很重要,它跟你一世,學校藍球隊嘅荣譽只係一時,何者輕重不難分辨。

原來讀書成績是次要責任,學校荣譽オ是最重要,反正有嗲娘福陰,當然以威威先行 ...

我自問尚算中產,但非常認同lkma的價值觀。補充一句 : 奬項只是錦上添花的榮耀,如果孩子懂得取捨和犧牲,換來的,是成就和尊嚴。

『求學不是求分數』是假大空的政治把戲,像庸醫給病人開止痛药。教改不斷把簡單制度複雜化,花招層出不窮,但總擺脫不了『成績好,出路多』的定律。

制度花樣多多,又分校網、又分banding、又分中英、又微調、又要NET、又要琴棋書畫、又要文武双全、又要做義工……富人就可以全方位投放資源,以獲取最佳效果,窮人呢 ? 死路一條 ---- 讀好書考好試望有大學收。制度如此不公平,是官員愚蠢 ? 還是另有所圖 ?

鏗鏘集爸爸大概不知道有很多孩子放學逛街拍拖、索K打機、煲電視迷漫話,連幾時考試、考什麽都漠不關心。如果這位老兄真的沒做什麽便可以放手,他真幸運 ! 但該抹一把汗。

原帖由 LittleKidult 於 2010-3-26 00:35 發表

上過佢個網頁睇過, 感覺個女想避開佢爸爸既控制, 好似寫緊網上愛情小說.......

Where can I find his site ?  I really wish to learn something from his experience.

原帖由 wunma 於 2010-3-25 14:33 發表
求學不是求分數是對的! 大家都知, 在孩子的學校生活裏, 有一百幾十樣野比分數更重要的東西要學, 可惜絕大部分家長都明知故犯, 往往在教導孩子時本末倒置, 直接或間接影響孩子的觀念, 形成孩子得兩種: 一. 是過分求分 ...

你說只要有求學問的心, 正確的學習態度, 成績不會差到那裏”, 但成績都要用分數衡量. 要成績不會差到那裏”便要“分數不會低到那裏”.

我想你說的是"求學不是求分數".  對嗎 ?
‹ 上一主題|下一主題