用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 普通媽咪係唔會明白我地
樓主: ^Vivi^
go

普通媽咪係唔會明白我地 [複製鏈接]

原帖由 麻煩 於 10-3-23 21:52 發表

我都係咁.... 覺得連伴侶都唔會明白....

我覺得老公的支持好緊要/幫助....但我唔好彩...我老公原全唔明白我的感受

原帖由 kinheimom 於 10-3-24 10:39 發表
我小朋友都係評為發展遲緩(亦係差不多一年),現在讀i位 repeat PN,同自己比進步不少,同大市比係有距離,

同路人的支持係好重要,因為有類似小朋友的mami會知道我地的感受同埋擔憂

我不知你的小朋友多大?  我的3y10m,  ...

kinheimom,

其實呢半年, 亞仔進步好大, 所以我唔係太擔憂..只不過想借呢個版面大家呻一呻, 傾一傾
最緊要大家一齊努力, 加油!!!

各位,

小朋友係自己的, 別人的說話不用太看重,
支持自己的方法, 我全靠亞仔的笑容/進步,
亞仔開心,我就開心
老實講我係在職媽咪, 但會盡量抽時間湊佢,
放工後自己湊, 放假帶佢出街,
我的心機無白費, 因為每次問佢, 佢會話最鍚媽咪,
仲要大大啖鍚埋來我面...哈哈!呢d 感情係由細到大累積gar

原帖由 ^Vivi^ 於 10-3-24 16:16 發表

我覺得老公的支持好緊要/幫助....但我唔好彩...我老公原全唔明白我的感受
我老公又係咁,
我未覺得仔仔有問題之前,
佢放工返嚟一支箭咁去玩電腦,
望都唔望下個仔,
更唔好話抱,最多叫一聲"bb"
我覺得好心痛,
個仔唔係我一個人咖,佢都有份.
點解佢可以做到咁

原帖由 丞丞BB 於 10-3-24 18:06 發表
我老公又係咁,
我未覺得仔仔有問題之前,
佢放工返嚟一支箭咁去玩電腦,
望都唔望下個仔,
更唔好話抱,最多叫一聲"bb"
我覺得好心痛,
個仔唔係我一個人咖,佢都有份.
點解佢可以做到咁 ...

丞丞bb,

我好明白你, 因為我老公好忙佢都唔理,雖然放工後佢會幫手湊一陣仔, 但一講到教 / 訓練就唔會做, 好似做評估見醫生, 老公都唔係次次同我去, 成個責任好似落晒係我身上咁,
我有一次好認真同佢講 :"我真係差d要睇心理醫生, 我真係超大壓力, 你咩都唔理, 好彩有朋友比意見同鼓勵,否則我唔知點算....." 講到我喊晒

我覺得起碼要比老公知你的壓力 、感受
大家兩夫婦,唔怕開心見成同佢講 , 希望佢會明!!!

回覆 24# chulokto 的文章

同意. 見到其他朋友d小朋友咁叻就會唔開心.

原帖由 ^Vivi^ 於 10-3-25 10:39 發表

丞丞bb,

我好明白你, 因為我老公好忙佢都唔理,雖然放工後佢會幫手湊一陣仔, 但一講到教 / 訓練就唔會做, 好似做評估見醫生, 老公都唔係次次同我去, 成個責任好似落晒係我身上咁,
我有一次好認真同佢講 :"我真係差 ...
我同佢講過無數次:
"多d關心下我同個仔,唔好成日顧住玩game."
佢就應我"好丫."
但之後又係咁,冇變過.
仔仔有事之後,佢最多叫我唔好諗太多.就冇講任何關心緊張個之類ge說話.
我覺得我同個仔比一片灰色朧罩著,將我地同c6分隔開,
而佢站在外面睇住我兩個死.

呢D未算難受,最難受係連自己身邊話係你朋友既人都走黎唔明白我同個仔D難處,我仔無事無干無整親佢地仔女時,就一個二個C話係我教得個仔太嚴,又係話仔無病無事,話係我太緊張,話我仔好正常好純好乖...當個仔唔小心出事整親佢地仔女時,儘管我地成家人點道歉,佢地反轉豬肚就係屎,一個二個手指指指爆我同個仔個頭話我唔教仔,話我仔有爺生無乸教,又話我仔根本無病,話係我死執住個仔係自閉係過度活躍黎做擋箭牌,話係我縱容個仔去打人.............呢D至係最難受,當初個個扮哂明我,但出事後就一人幾腳伸都伸唔切埋黎我地度...所以依家就算自己識朋友,除非大家既仔女都有差唔多既特殊問題,大家係同路人,否則我一律都拒絕帶個仔出黎同佢地D仔女玩,費時又是因為小朋友之間既事,又演變成大人既紛爭同誤會.唔想再俾個仔再受到傷害.個仔有呢個病,我唔想,個仔本身自己更加唔想!有邊個會想自己或自己仔女係自閉同過度活躍?有邊個會想自己或自己仔女係成日整親人同闖禍嗰個?點解總有人會唔明呢兩條簡單道理.呢D永遠有苦自己知,有理說不清,我都想我可以一朝一夕就教好個仔變番正常,無奈我地班仔唔係!
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 chulokto 於 10-3-23 11:41 發表
唉.....
我都諗住6月份辭左份工全職湊仔仔,自己湊好似好d!~~

都好架!我覺得我地呢班仔係需要媽媽親自教同湊會好D囉!我仔就係咁,次次我一忍唔住走去番工(出面D全職),我仔嗰期實差!我一QUIT咗份工又是全職湊佢時,佢就即刻係咁大躍進大進步.所以依家我都係全職湊佢,日頭個仔番學,我至freelance出去教其他小朋友.始終我老公搵得唔多,得佢一個人出去搵食真係維持唔到屋企日常開支.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-25 19:16 發表

都好架!我覺得我地呢班仔係需要媽媽親自教同湊會好D囉!我仔就係咁,次次我一忍唔住走去番工(出面D全職),我仔嗰期實差!我一QUIT咗份工又是全職湊佢時,佢就即刻係咁大躍進大進步.所以依家我都係全職湊佢,日頭個仔番學 ...
仔仔媽咪:你ge仔幾歲勒?

原帖由 apple~y 於 10-3-23 15:00 發表
唔係當時人,人0地又點會明白
朋友講囡囡考什麼名校幼稚園,報十幾,2十間
入唔到好似活日來臨
我時時話小朋友健健康康,咪得
朋友聽唔入耳,為了名校去做天主教徒
健健康康巳經好難得,攪0甘多0野 ...

我完工同意APPLE架講法,小朋友最緊要開開心心同健康,因為健康係我地唔可以強求度架,有好多人以為好多野係理所當然,其實唔係架,就算係想佢正正常常咁平平凡凡都唔係咁易.我自己有一個仔仔一歲多D,佢都係發展遲緩,我最初初聽到之後個腦寅左唔識諗野,過左一陣番到屋企,我望住個仔好天真冇邪咁笑.咩都唔知咩都唔識個樣.我即刻抱住佢之後我偷偷地咁喊,但係越喊就喊大聲,好痛呀我個心,雖然我係男人,但係我都忍唔住喊...唉我好唔開心,打到好亂唔知自己想打咩,我祗係知道自己收左好多野係心,好辛苦,妳地咁多位媽媽同爸爸都好堅強,我希望可以學下妳地啦.我曾經諗過叫個仔同埋老婆一齊離開呢個世界架,不過最好好彩,冇咁做.

原帖由 丞丞BB 於 10-3-25 20:27 發表
仔仔媽咪:你ge仔幾歲勒?

就黎十二歲喇.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-25 19:06 發表
呢D未算難受,最難受係連自己身邊話係你朋友既人都走黎唔明白我同個仔D難處,我仔無事無干無整親佢地仔女時,就一個二個C話係我教得個仔太嚴,又係話仔無病無事,話係我太緊張,話我仔好正常好純好乖...當個仔唔小心出事整 ...

完全道出我們的心聲! 有苦自己知 !

原帖由 ngcheukhin 於 10-3-25 21:06 發表

我完工同意APPLE架講法,小朋友最緊要開開心心同健康,因為健康係我地唔可以強求度架,有好多人以為好多野係理所當然,其實唔係架,就算係想佢正正常常咁平平凡凡都唔係咁易.我自己有一個仔仔一歲多D,佢都係發展遲緩,我 ...

加油呀!我都好明您,嗰時我仔响未評估証實為自閉傾向之前,我仔因為負面行為同情緒,再加上佢完全唔識講野亦唔明白人地講咩,前後响短短半年內俾一間主流幼稚園同一間國際學校幼稚園踢出校,嗰刻我直頭崩潰,响老師面前強裝無野係咁忍住唔俾自己喊或動容...一出校門D眼淚已經狂標,又怕自己咁既喊樣番屋企會令老人家唔開心(唔想俾佢地咁快知個孫又無書讀),結果我係响屋企樓下公園係咁狂摑自己塊面要自己即刻收眼淚唔俾自己喊,停哂收哂眼淚我至敢番屋企...所以都好個刻既痛苦...反而到我仔評估咗係自閉傾向,三歲只有唔夠一歲既言語程度時,我係鬆咗一口氣,至少唔再成日覺得係自己無用教唔到個仔講野或教到個仔咁燥走去打人.之後都用咗好多時間去調較番自己個諗法同情緒.嗰時每次有親戚問我仔讀書讀成點,我真係仲慘過去死,唔知點答佢,次次都係靠我老公幫我擋,幫我作個大話答人話個仔番學番得好好,又有同學仔同佢玩(呢下我差D忍唔住喊出黎,我仔就係因為打人同唔識講野而一個小朋友都唔肯同佢玩,全班同學一齊排擠我仔一個)...

之後俾個仔去私家治療師度做訓練,見個仔真係明顯進步咗,我又成日好主動咁同治療師同醫生傾偈,請教佢地教我仔既意見,結果自己都識咗好多skill,自己又開始教到個仔,嗰下我至開始積極番.

查實小朋友有特殊問題已經係鐵一般既事實,我地就算幾唔開心都無得改變,我地浪費時間去自己諗埋一邊去唔開心,係幫唔到囝囝,亦會浪費咗囝囝有機會改變既黃金時期(六歲之前係黃金期),所以我嗰刻都開始同自己講,唔可以俾自己去浪費咗亞仔D時間,我拎亞仔呢D寶貴時間去諗埋一邊,倒不如留番呢D時間俾哂個仔,去好好幫佢地教好佢,同佢做多D訓練,咁至係愛佢幫到佢!

亦會同自己同埋個仔講(成日講),媽咪同佢永遠都係好朋友好拍擋黎,媽咪永遠都會响佢身邊拖實佢,佢跌倒時我會捉實佢扶持佢,我地係合作伙伴,所以我地就要一齊合作,一齊去衝破呢D障礙.唔好俾呢D病同缺點打敗我地.我地要戰勝佢.呢樣係好重要,唔好以為囝囝有呢D病會唔明,查實佢地一D都唔笨,佢地係好聽得明亞媽亞爸講乜,亦好感受到父母係愛佢關心佢,而且呢D正正係佢地最需要亦最想要囉.

嗰時我仔三歲半,仲未識講野,亦未明白人地講咩,有次我帶佢去公園玩,有個小朋友嫌我仔阻住佢,走埋黎响我仔耳邊尖叫大叫鬧我仔:"死開啦!低能仔!",跟住我仔嚇到想走時,個細路仲走黎係咁踢我仔個背(佢地响滑梯上面),結果我衝上前抱走我仔(我抱走時個細路都仲係咁踢,仲踢埋我),我同個小朋友講,佢唔可以咁做,之後我仔係嚇到唔敢喊,我抱我仔離開公園時,我邊行邊同個仔講:"媽咪幾時都保護你,你唔駛驚..."就係嗰次,我係第一次俾我仔好深情咁攬住我,仲好主動咁錫咗我臉一下...嗰刻我真係差D响街度喊出黎,無人會明白到,個仔平時無反應無eye contact,講乜都無反應唔理你時,當你仲以為個仔同木頭公仔無情感唔明你講乜時,反而佢呢一下咁主動既反應,係令我好乍驚又喜.所以嗰刻我至知我仔唔係木頭公仔,佢係同我心靈相通,佢係明白媽咪係好愛佢係錫佢架.

我仔依家雖則真係好多問題(自閉傾向、過度活躍專注力缺乏症、學習障礙、動作協調障礙、言語發展遲緩),但呢咁多年黎係睇到佢有一路進步的.雖則有好多眼淚(我仔個名有個霖字,久雨...),但亦有好多喜樂既時候.至少呢個人仔會好重視我呢個媽咪,好鍚我呢個媽咪,佢會唔想我死,唔想我唔理佢,好想我笑多D,好怕我唔開心亦好在意我感受(呢樣係學校咁多位老師既感覺黎)...我人生中平平凡凡又唔係咩有用之材,但竟然有個人咁重視我咁在意我既存在,呢樣係一種幸福,亦係神既恩賜黎!所以到依家,雖則我每日都幾乎接到大大小小既投訴(我仔D行為),但我都會認為,個仔永遠都係神所賜俾我地一家最好既禮物黎...如果佢唔係黎我度做我個親生仔,我既人生亦苦悶乏味亦無意義,就係正如我曾經聽過一位有特殊小朋友既媽咪所講,神就係知我地呢班父母係有能力亦好適合去愛去照顧呢班咁特別既小天使,所以至安排小天使黎我地屋企,做我地既仔女,因為我地,小天使至能感受到愛.我第一次聽呢個註解時,我真係忍唔住喊出黎.但我願意相信亦願意接受.個仔永遠都係我地最可愛最純真既小天使黎.我地應該愛佢.

所以都加油啦!當你覺得正能量唔夠時,可以上黎呻一呻,抖一抖,我地咁多位媽咪會願意做聽者,大家都需要扶持同互勉.所以您同太太都要加油呀!

原帖由 Ruby_Lau 於 10-3-25 23:34 發表

完全道出我們的心聲! 有苦自己知 !

嗰時我俾班所謂既朋友指住黎鬧咗大半年甚至幾年,我都喊足半年,真係咁大個女未試過咁難受咁痛咁委屈...細時聽亞媽聽老師講,做錯事或整親人只要誠心真心地向人道歉,人地會原諒您會體諒您,又教我地要學識點去寬恕人,堅信咗咁多年卻因為囝囝有呢D問題,人地唔理解,誤會咗我地,結果無論我地點喊點誠心向人地父母道歉,結果反而係俾人當罪人般看待,要被鞭傷要接受佢地怨恨我地'唔識教仔'而帶來既懲罰...嗰刻至知,就算誠心講十萬句'對唔住',都變成係你'扮可憐扮委屈'既罪名...十萬個問號不斷反覆問自己,究竟要點做至係正確?但過咗一段日子,我終於明白到,人地唔係我地,佢地亦無我地呢班小天使,係無可能要求人地去理解去明白我地既苦處同難處囉.既然係咁,我地真係唔可以怪佢地,只可以話,我地唔係同路人.無緣做真心又交到心既朋友罷.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-25 23:40 發表

加油呀!我都好明您,嗰時我仔响未評估証實為自閉傾向之前,我仔因為負面行為同情緒,再加上佢完全唔識講野亦唔明白人地講咩,前後响短短半年內俾一間主流幼稚園同一間國際學校幼稚園踢出校,嗰刻我直頭崩潰,响老師面前 ...

仔仔媽咪:

好多謝你分享你寶貴的經歷~~睇到我都眼濕濕!
(尤其睇到你被朋友指住鬧)
我諗你一定好努力捱得好辛苦!
你給予我們正能量

回覆 34# ~仔仔媽咪~ 的文章

Thanks for sharing. I also when reading yr words. Add oil, all moms here.

原帖由 spiga 於 10-3-26 18:01 發表
Thanks for sharing. I also when reading yr words. Add oil, all moms here.

大家都加油啦!我都會有沮喪既時候,當我正處於負面能量時,都希望大家都support我,等我可以順利捱過...總之各位媽咪爸爸要俾心機!要做個積極又開心既快樂媽媽爸爸!!!

.....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-25 23:40 發表

加油呀!我都好明您,嗰時我仔响未評估証實為自閉傾向之前,我仔因為負面行為同情緒,再加上佢完全唔識講野亦唔明白人地講咩,前後响短短半年內俾一間主流幼稚園同一間國際學校幼稚園踢出校,嗰刻我直頭崩潰,响老師面前 ...

睇到我眼淚都湧晒出來啦   大家都要加油呀!
‹ 上一主題|下一主題