用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 普通媽咪係唔會明白我地
go

普通媽咪係唔會明白我地

1) 亞仔啱啱去政府見兒科醫生,証實整體發展遲緩(遲o左一年), 要社工轉介排期"早期訓練", 當時我一聽到又要排期個刻個心實晒。(評估前我仲信心十足,因為亞仔呢大半年進步不少)

2) 大半年前學校懷疑亞仔有自閉傾向(當時好徬徨無助),寫信比我到政府排期見醫生

3) 約一年前亞仔仲未開口講說話(3歲才開口), 在政府見語言治療師做評估, 治療師當時都擔心亞仔的發展,轉介係政府排期做"語言治療"

一而再再而三的打擊,我諗一個正常小朋友的父母親係唔會明白, 我當時的憂慮、徬徨無助及承受的壓力
雖然問題始終要自己面對,但當你聽到你個仔比人話有問題個一刻一定唔好受.....

身邊有朋友仲會話:"係咪而家d 醫生要求高?少少事都話要見醫生做訓練..."

我都一樣啦...
個心其實好鬼大壓力,見到其他正常小朋友我仲唔開心。

係呀, 真係好大壓力, 尤其老公無時間理, 佢地成日覺得大把人都係咁啦, 以前d 細路咪又係咁樣長大, 邊有見咁多醫生/評估呀?? 佢地又唔明咩叫"黃金期"如果過o左就更難追...

每當自己唔開心, 就諗下亞仔的笑容& 進步!!

原帖由 chulokto 於 10-3-22 16:44 發表
我都一樣啦...
個心其實好鬼大壓力,見到其他正常小朋友我仲唔開心。

....

回覆 1# ^Vivi^ 的文章

我個仔又喺有自閉傾向,我都好認同你講嘅嘢!佢哋跟本唔明白,我哋有幾痛心,又唔會體諒,覺得你個仔有問題,就唔好帶去出街影响人......但喺呢件事令到我認識到一樣嘢,就喺辛福唔喺必然,會好好同D仔女珍惜現在,一齊同佢行慢長嘅道路.....你哋都加油!!!

唉!其實唔單子普通小朋友的媽咪難明我地,就算連祖父母都未必明白。

唉.....
我都諗住6月份辭左份工全職湊仔仔,自己湊好似好d!~~

唔係當時人,人0地又點會明白
朋友講囡囡考什麼名校幼稚園,報十幾,2十間
入唔到好似活日來臨
我時時話小朋友健健康康,咪得
朋友聽唔入耳,為了名校去做天主教徒
健健康康巳經好難得,攪0甘多0野

原帖由 chulokto 於 10-3-23 11:41 發表
唉.....
我都諗住6月份辭左份工全職湊仔仔,自己湊好似好d!~~

我覺得你地辭o左份工去全職湊仔....好偉大!!
不過唔好錯過"黃金期", 希望大家的努力無白費,好快有成績!!

大家一齊加油

原帖由 ricatong 於 10-3-23 11:02 發表
唉!其實唔單子普通小朋友的媽咪難明我地,就算連祖父母都未必明白。

無錯~~~
佢地老家人成日話:" 使咩咁緊張, 大大下就識嫁la"
但佢地又唔明, 我地聽專業人仕評估同意見都唔啱咩????

我地都係想個小朋友好, 唔想佢地無自信心, 唔想佢地比其他同學/小朋友排斥

所以我在此板面發言, 大家有呢方面經歷, 互相有共鳴!
大家互相鼓勵及支持!!

有時收拾亞仔疊語言治療、早期教育訓練同兒童測驗中心文件好心酸......忍唔住, 外人點會明白我呀!望住一疊疊文件,只有自己先可以真正幫到個小朋友

自問見到仔仔有小小進步, 我已經好感動!
大家一齊努力!!

原帖由 pipi331 於 10-3-23 02:44 發表
有普通小朋友的媽咪真系好難明我地.
一系就話我唔教 搞到個仔咁差...
一系就我太緊張 慢少少有mud 問題... 唔需要特登追發展.....大個就自然追到...
好嘔 ...

pipi331
係呀...

我d 朋友覺得唔使咁緊張...老實講針唔吉到肉唔知痛

........

係啦....其實我地咪系同路人啦....

大家唔洗咁介懷既,雖然總有d心up,特別如家中有差唔多大既小朋友,一定有比較的,但當我地放低d要求,原來我地既小朋友,一d都唔差ka,就連我最好既朋友,都唔明我仲咩擔心咁多,佢地真系一d都唔明ka,但我唸返自己個仔如果冇問題,講真,又點會明呢????最多聽過自閉呢個terms,但原來後面有幾大艱難,真係去左呢版先知呀,所以佢地唔明,都好正常的!

大家努力!!同小朋友一起加油!

睇完所有留言我都好同意及理解,但由評估完至今,經過幾個月時間不繼去揾相關資料及聽講座,令我明白教導小朋友(不論是否有問題),身邊所有人行動一致及堅持原則的重要性!所以我從來不理會其他人的言論及眼光(包括親友或在街上),我都一定堅持自己原則,因為我清楚知道係想小朋將來好,但亦要因應小朋友的能力。

但各位家長緊記要放鬆,不要給自己太大壓力,因為當妳感覺唔到自己不能自控時,相反對小朋友會有更大影響。可自組家長聚會去分享可舒緩壓力及給小朋友多D社交場合!

一起努力吧!總會有晴天!

有無家長睇過?http://www.youtube.com/watch?v=BJ3BuH37zhs

我小朋友都係評為發展遲緩(亦係差不多一年),現在讀i位 repeat PN,同自己比進步不少,同大市比係有距離,

同路人的支持係好重要,因為有類似小朋友的mami會知道我地的感受同埋擔憂

我不知你的小朋友多大?  我的3y10m, 要怏些追,唔好將佢的進步同佢自己比, 要同同齡比,你先知道他仲差些什麼?

有問題可以打e-mail比我, [email protected], 因為我呢排少上BK,今日放假上來八下

原帖由 ^Vivi^ 於 10-3-22 14:15 發表
1) 亞仔啱啱去政府見兒科醫生,証實整體發展遲緩(遲o左一年), 要社工轉介排期"早期訓練", 當時我一聽到又要排期個刻個心實晒。(評估前我仲信心十足,因為亞仔呢大半年進步不少)

2) 大半年前學校懷疑亞仔有自閉傾向(當 ...

PIPI3131,

我個仔係返緊普通幼稚園k1, 間學校唔多學生, 而且班主任好有責任心,佢知道仔仔的問題, 好積極幫佢!

原帖由 pipi331 於 10-3-23 23:54 發表

VIVI,

您小朋友而家系唔系返緊普通幼稚園?
呢期 e位條龍長過s位, 會唔會考慮改排e+s??
等小朋友快d有服務.  s位雖然個名唔好聽, 但勝在支援夠,可以比小朋友打好個底, 小朋友一夠班, s位會叫佢出去 返 e / i 位 ...