用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

原帖由 毅媽咪 於 10-3-15 11:45 發表
她愛包裝  
懂PR技倆
對學校是件好事
但對員工就未必了!

TOTALLY AGREE...PR skills definitely good.  My friends' sons are not as happy as she said...

原帖由 囝囝爸 於 10-3-17 16:58 發表
英華和鮮魚行, 一間拔尖, 一間補底, 一間想打造成名校, 一間避免殺校.  講到學習愉快, 英華競爭強手環伺, 鮮魚行只自求多褔, 應容易得多.

但如果講崇高教學理念,鮮魚行先真係做到有教無類

原帖由 October. 於 10-3-17 22:35 發表
不可否認鮮魚行校長為學校做咗好多野, 但是,成效顯然不大, 試想想,什麼人會為了校長送面包和罐頭而將子女送去就讀呢? 好現實,如果粱校長可以將學生教到70%BAND 1,好多人都撲到去架. ...

成效不大,咩成效﹖

英華校長係響2000個學生入面揀150個成績好,品行好,家庭支援又足夠既人入讀,再為佢地打造愉快學習既口號/環境,將學校做到迪士尼咁開心,簡直錦上添花,無懈可擊!

鮮魚行又做緊咩﹖學生黎自基層,基礎唔好,唔好講家庭支援,基本上可能基本家庭收入都成問題,校長為佢地安家,為佢地張羅柴米油鹽,為每個學生預備早餐文具,由學生基本生活開始關心起,就好似當初教會派奶粉一樣。鮮魚行唔係講緊on top of好成績,你仲要愉快學習,佢係講緊點樣幫學生解決生活上既問題,好等佢地建立家庭責任感,從而幫助佢地讀書,希望將來知識改變命運。呢種係雪中送炭既愛既表現,唔係下下只掛住做band 1。

我唔明點樣比較兩間學校,然後話鮮魚行成效顯然不大﹖

將鮮魚行打造成band 1有何難﹖課程改革,請多幾個net,或者好似英華咁,轉做直資,揀成績好既學生,有幾難,問題係梁校過去幾年d時間都用響關心學生基本問題度,過去幾年,佢唔係為學校banding而戰,而係為學生而努力!

但英華係一間好學校,我唔反對,林校長亦係一位稱職有餘既校長!

原帖由 aryee 於 10-4-1 17:46 發表

成效不大,咩成效﹖

英華校長係響2000個學生入面揀150個成績好,品行好,家庭支援又足夠既人入讀,再為佢地打造愉快學習既口號/環境,將學校做到迪士尼咁開心,簡直錦上添花,無懈可擊!

鮮魚行又做緊咩﹖學生黎自基層,基礎唔好,唔好講 ...

算吧啦,香港很多家長早已忘掉什麼才是真正的教育。在這些家長的眼中,名校、成績是教育最重要部分,怎樣也改不了他們的觀點。

這是香港教育一直沒有起色的死因。

原帖由 littlefaith 於 10-4-1 17:52 發表

算吧啦,香港很多家長早已忘掉什麼才是真正的教育。在這些家長的眼中,名校、成績是教育最重要部分,怎樣也改不了他們的觀點。

這是香港教育一直沒有起色的死因。 ...

我都問緊有教無類呢d咁崇高既理念係咪仲適合現今競爭咁強既社會,一方面我好尊重仍然守呢一套既教育人仕,另一方面,我亦明白名校、直資、私校為左保住成績,無法再將呢樣野放入辦學理念,我自己既立場係點揀呢﹖我還在反思。

原帖由 Tommy 於 10-3-17 14:37 發表
我覺得節目中的片段幾真實,我相信這就是在英華裡面的實況,至於這是否英華的全貌?我相信這個也不是。其實林校長本人和節目都沒有說這就是英華的全貌,節目裡只是帶出一個又一個學習片段,讓我們看到「教育是可以這樣的」。我 ...
其貌不揚既平凡女子——你講得好!講真以林校長教學三十年,做過聖羅撒及協恩,要搵個更體面既case應該唔難!Tommy,你好心水清!

原帖由 jamesbond007 於 10-3-19 16:38 發表

我對英華學校本身的良好質素并無改觀,但節目會另我對校長的個人文化與風格有更深一層的認識,從這一點來看是一件好事,因為可以加深了解。

因為校長是學校的領導人,所以其個人 ...
呢樣我知,Mrs Lam以前已經係咁既作風,不過以前大家唔知遮,可能以前大家根本唔洗考學校就冇留意囉。

Mrs Lam以前都有四圍講talk,我都有聽過佢講教育talk,佢同家長分享教育理念,當時我已婚,想過生細路,而我又喜歡生女,我都係慕名(協記)而來架。10年有多架啦!所以我對佢並唔陌生。

補充一下:以前Mrs Lam所講既教育理念同宜家電視睇到既好一致,我反而覺得佢既教育觀幾貫徹始終,不過話晒協恩係津校,好多活動未必可以實行。yw係dss,可能yw可以比到佢更大自由度來發揮呢!

回覆 128# jamesbond007 的文章

我仍然是覺得有很多校長也俱備了您所指的教育精神,祇是默默的耕耘中..........

I would say, no one here said "in the whole world, only Principle Lam is the best, all others are bad". Its true that there are many principles 默默的耕耘, but the topic of this discussion is on "Ying Wa", not other schools, so no one offence other principles.

原帖由 kansang 於 10-4-2 18:00 發表
我仍然是覺得有很多校長也俱備了您所指的教育精神,祇是默默的耕耘中..........
‹ 上一主題|下一主題