用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

overall 已經睇到 低年班 同高年班的回應唔同.

.
原帖由 dinosaur_bb2004 於 10-3-18 13:00 發表
My friend's son is studying in YWP and she always share with me about his son's school-life. What I watched in the TV program is exactly she told me in the past half year.  His son enjoy the school-li ...

回覆 97# wunma 的文章

把老師裝扮成補習天王的目的是為了引起話題而成為名校?這想法太搞笑了。

正是林校長多與媒體接觸,容易把學校的舉動都曝光,好的放大,不好的放得更大。這不是一種壓力嗎?

家長到底最關心子女的學業,林校長的學生將來成績如何,大家拭目以待囉。

I am a YWPS mom and fully support Snoopy Principal!
My son is very happy studying at this school and all teachers are really nice.
If Ms. Lam is not successful why last year there were about 2k applicants!

我囝巳經升上書院了,但我仍很懷念小學,林校長見到我,仍會問候阿囝(講出全名),畢業聚餐時,佢個個學生個名都叫得出,我諗無100%,都有8,90%

原帖由 mamimummy 於 10-3-18 13:23 發表
overall 已經睇到 低年班 同高年班的回應唔同.

.

錦上添花,容易得多;絕境求生,難度更高;如要說"有心",首推鮮魚行校長;就算做幾多野,但名聲不响,別人亦只會批評說,你做得不夠好,所以"好"學生不來;據說鮮魚行校長早可退休,但仍抱著希望,希望其他小朋友受惠,這種品德才令人欣賞;就是因為還有這類形校長,人間才人情!不要再批評鮮魚行的"不入流",只是你們心中已有"計"了!
就如其他所說,喜歡英華的會更喜歡;不喜歡的會覺得"她"太高調和歌功偉德,相比其他傳統名校(男拔...),她是比較易入,心儀者會找著千萬個理因歌頌她,希望她變成另一個男拔吧了!

原帖由 Queenie_0012 於 10-3-17 18:17 發表

呢樣我就唔認同.
林校長做O既, 係要錦上添花,
鮮魚行做O既, 係絕境求生. 難好多呀!

睇完個節目, 我O既想法係.
如果, 你原先鍾意林校長, 你會越來越愛佢.
如果, 你原先唔鍾意林校長, 你會更加唔鍾意佢.

AND,  ...

我知更多mami心儀呢間
原帖由 Sherryko9 於 10-3-18 16:31 發表
錦上添花,容易得多;絕境求生,難度更高;如要說"有心",首推鮮魚行校長;就算做幾多野,但名聲不响,別人亦只會批評說,你做得不夠好,所以"好"學生不來;據說鮮魚行校長早可退休,但仍抱著希望,希望其他小朋友受惠,這種品德才 ...

有心校長和教育人士有很多,不是這麼All or nothing 吧,比較鮮魚行和英華校長無意思,因為唔等如梁校長有心多點 = 林校長無咁有心。兩類學生的需要完全唔同,應該係有唔同手法。英華係好學校,同埋佢既教學方向實在無必要質疑,而林校長對學校的熱情(甚可以說是狂熱) 也值得讚賞。唯一可以討論既係 - 有無需要咁高調? 咁所指既高調係講緊mud 呢? 應該係講緊傳媒曝光率。

傳媒用得好,係有好多正面果效,令更多人白英華的方向。當然,一曝光就要預左會有唔同睇法。對於英華轉DSS只有幾年時,係有必要強勢領導,令多D人認識。宣傳本身係中立,只是一種手法,宣傳後為mud 先至最重要。到某個地步就要想清楚,最終應該係英華生自己走的出來(用表現、用成果),再無需校長事事解說。相信希望這是一個過程,最終英華無需再大聲疾呼,因為大家都明白清楚了。呢樣野係要D時間,將林校長的個人理念演變成英華的獨有文化。相信無家長希望學校變成個人主義,因為學校應該慢慢走出自己的獨特氣質,校長就是培育種氣的靈魂人物。仔細觀察林校長的不同談話,暫時仲未覺得佢博出位,只是改革常都是備受爭議的。反而期望英華可以化種種理念,做到實而不華,可能要多幾年。

反而想講究竟英華係咪要出位做男拔第二,點解英華要做男拔第二呢,亦無可能做到。男拔有佢獨特的歷史、文化,香港唔需要多間男拔第二 or xx 第二。如果一間校比較進取,希望學生係各方面都卓越一點,就叫做扮男拔第二,好似道理唔通。又如果真係男拔呢D方面做得好,點解其他學校唔可以參考下或者容入自己的文化內?多D學校有更多的進步唔係應該對香港學生更好嗎? 下下立即話人扮男拔,這種門戶之見,真的不敢恭維。你估香港人自己唔識分咩,但係除左果幾間頂級名校,都仲有其他好學校,咁樣推論對果D學生好唔公平,唔通佢地唔可以追求卓越? 一做就會比人話扮名校、要做xx第二。我真係希望英華唔好扮人,自己慢慢走出自己的風格就可以了。畢竟,林校長又無做壞事,就算有,都係D家長自己送D仔入去,要承擔後果law,點都應該唔關其他人事既。

其實所謂高調、低調並不影響家長的決定,大家也有不同喜好,各有所需口頭上表達不準確,結果正反影在投考人數上!不理過程,只求成果!英華幾年來正表現家長應愛高調!

原帖由 childrenfirst 於 10-3-18 18:31 發表
有心校長和教育人士有很多,不是這麼All or nothing 吧,比較鮮魚行和英華校長無意思,因為唔等如梁校長有心多點 = 林校長無咁有心。兩類學生的需要完全唔同,應該係有唔同手法。英華係好學校,同埋佢既教學方向實在無必要質疑 ...

Good wrap up and a rational and fair comment

宣小都係!其實,我相信想谷學生的英文水準,可能多是出現於大部份私校或直資學校裏。

原帖由 smartcar 於 10-3-15 14:22 發表
YW only uses English as teaching medium in English class. Yet student is expected to write in P.1. And composes min 70 words in homework in 2nd term of P.2.  

YW English is quite challenging, in comp ...

DSS can decide to give up under-performed students, if student can't demonstrate good academic ability, I doubt if they can stay until F.5...

It is more competitive now for DSS as secondary schools are allowed to change teaching medium. DSS schools have to work hard to survive.

Would teachers of YW send their kids to study in this school?

Personally, I trust most of principals are good, just they are demonstrating in different way.

只想講一句,是香港電台找林校長做這訪問,不是林校長找香港電台的!這教育系列供有四輯,今個星期日會講家長,bk的家長落足眼力看囉!!
http://www.rthk.org.hk/special/hkconnection/edu.htm

my friend has the same problem.
she want to only good student here. so if yours is good, then you can get in without problem.

原帖由 GreggOwe 於 10-3-16 00:40 發表
I have a relative who has a child in YW P4.  
The little boy's result is below average last year.  His parents were being called to see the principal a couple of times.  
They told me the principal sa ...

點解d人唔鍾意那校長?

英華校長較多在電台,報紙上發言,而且轉行DSS二年已有二仟多人投考,當然令人討厭,樹大招風!

其實,林校長當年點解要離開協恩呢?

原帖由 onmummum1 於 10-3-29 15:35 發表
其實,林校長當年點解要離開協恩呢?

她說過她喜歡教男仔

唔信!如果真的如她所說,她會傷儘協恩女孩子的心。
原帖由 fsforth 於 10-3-29 16:50 發表

她說過她喜歡教男仔

回覆 119# onmummum1 的文章

當年林校長一離開,協小就把學術要求提高,避免給中學部投訴了......
‹ 上一主題|下一主題