用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

don't forget Ms Lam sometimes shows up at DJ Tang Oi Lam's show on RTHK talking about kids and families.

also, not sure if I'm wrong.  Why we have an impression: YW = Ms. Lam? is it healthy? how about YWC? now, YWP is way more famous than YWC. it sounds a bit strange.

原帖由 Queenie_0012 於 10-3-17 18:17 發表

呢樣我就唔認同.
林校長做O既, 係要錦上添花,
鮮魚行做O既, 係絕境求生. 難好多呀!

睇完個節目, 我O既想法係.
如果, 你原先鍾意林校長, 你會越來越愛佢.
如果, 你原先唔鍾意林校長, 你會更加唔鍾意佢.

AND,  ...

我唔認同學校係一條龍, 讀書就無壓力, 相反就係個個都有要求(家長), 競爭自然大, 除非無test/exam, 無名次, otherwise一樣要谷, 當你小朋友拿90分時, 你以為可以ok, 但原來老師同你講, 90分係係全班中下囉, 家長會點呢?  唔通稔住一條龍, 就可以忍受小朋友成績係下等? 有要求才揀直資啫, 學校如果唔睇成績, 全部直升, 質數又下降, 家長又會認同咩?  所以你係讀傳統學校, 就一定辛苦, 就算攪d所謂gimmick既活動, 小朋友一樣要面對考試定生死.

原帖由 Kanba 於 10-3-17 13:28 發表
所謂愉快學習,學生讀書的推動力在那裡?升班壓力?升中壓力?還是享受讀書,享受上課,享受遊戲中的比試?設計一些遊戲鼓勵學生比課程要求學多一些,付出多一些,得分數爭冠軍,成功有榮耀,失敗無責罰,何樂不為。

英華有一條龍中學,中學質 ...

家長看過英華校長理念,也可一看教育局的校外評核報告,清楚一下講就天下無敵。做就有無能力?中肯批評!http://202.82.16.200/html/info-assessmentReport.html

回覆 83# hohoho2003 的文章

評語唔錯播

梁校長是公認的好校長,但BK家長又唔會送他們的子女去鮮魚行;林校長雖則被批評高調,但話唔定BK家長鬧完之後,轉頭又去排隊交表。

女人需要(其實男人都一樣)滿足感、安全感,最好加上少少虛榮,鮮魚行在這幾方面完全欠奉。

呢點有意思, 有意思 ....也許就正講出左好多人心裡都在想著, 但咀巴卻又表現得不以為然的事吧.....:

鮮魚行若然有一日可以改下名, 搬下地點, 再有一間英中肯同佢接上的話, 相信效果應大大有進步.

回覆 82# overview 的文章

要求自己有高分而產生的壓力和面對競爭入Band1的壓力相差好遠。暫取生想爭高分和中七生想爭高分,心情是兩回事。

有家長要求九十分,也有家長只要求七十分,即使六七十分已是全級最低。及格就能升班升中,學生不用自小壓在沉重的學業表現上,反正將來公開考試才是真章。

當然,有考試,便有分數;有分數,便有名次。全級同學水準很高,教學程度自然相應提高,大家精益求精。落後很遠的同學肯定有壓力。這個要看老師如何補底,家長如何輔助和同學本身如何努力了。

原帖由 hohoho2003 於 10-3-17 20:19 發表
家長看過英華校長理念,也可一看教育局的校外評核報告,清楚一下講就天下無敵。做就有無能力?中肯批評!http://202.82.16.200/html/info-assessmentReport.html

The assessment is quite good and school pupil performance are pretty all-round in Chinese, English and Math.

Excellent report and thx for sharing.

原帖由 hohoho2003 於 10-3-17 20:19 發表

可否舉出報告中你覺得是學校有嚴重失誤的地方?
我覺得無大問題, comment 幾好!

原帖由 Queenie_0012 於 10-3-17 18:17 發表

呢樣我就唔認同.
林校長做O既, 係要錦上添花,
鮮魚行做O既, 係絕境求生. 難好多呀!

睇完個節目, 我O既想法係.
如果, 你原先鍾意林校長, 你會越來越愛佢.
如果, 你原先唔鍾意林校長, 你會更加唔鍾意佢.

AND,  ...

我前文不清.  我說的是愉快學習來說, 鮮魚行容易得多.

原帖由 臻媽 於 10-3-17 04:32 發表
但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

鲜鱼行和英華客路不同.
不可否認鮮魚行校長為學校做咗好多野, 但是,成效顯然不大, 試想想,什麼人會為了校長送面包和罐頭而將子女送去就讀呢? 好現實,如果粱校長可以將學生教到70%BAND 1,好多人都撲到去架.

如果係60-70分上到中學, 學校都趺band啦. 學校都唔想只收緊緊及格既學生啦,  即係話家長都希望小朋友係中上啦, 即有壓力要攪好成績, 好似你問如果小朋友係名津校一直都考頭10名, 佢地一樣無壓力上番其中學. 讀得好輕鬆, so我覺得可以貫徹做到愉快學習, 只有係國際學校, or cky or 維記等等既學校...其實d家長成日話英華academic好強 (間間學校都有猛人), 究竟以咩嘢標準呢 ?  語文能力可以強得過cky? 學科又夠男拔深咩?

嗱, 我都係覺得英華都係好學校, 正如好多私小都好好, 不過佢優勝係有中學囉, 但係私校讀得top既學生, 都唔愁無好過yw既學校收啦.

原帖由 Kanba 於 10-3-17 21:30 發表
要求自己有高分而產生的壓力和面對競爭入Band1的壓力相差好遠。暫取生想爭高分和中七生想爭高分,心情是兩回事。

有家長要求九十分,也有家長只要求七十分,即使六七十分已是全級最低。及格就能升班升中,學生不用自小壓在 ...

所以唔同人有唔同的選擇囉!唔洗比嚟比去啦!一間好唔好的學校,可以有好多角度去睇,我認為最重要是適唔適合自己的小朋友,負唔負擔得起,家長支援得多少,地區等等!

原帖由 overview 於 10-3-17 23:50 發表
如果係60-70分上到中學, 學校都趺band啦. 學校都唔想只收緊緊及格既學生啦,  即係話家長都希望小朋友係中上啦, 即有壓力要攪好成績, 好似你問如果小朋友係名津校一直都考頭10名, 佢地一樣無壓力上番其中學. 讀得好輕 ...

"甘"妳認為佢係"毛遂自薦"電視台到學校拍節目?她理應推掉電台的邀請?拒絕其他學校的交流和參觀?

原帖由 wunma 於 10-3-18 09:46 發表
有人話校長不能代表整間學校嘅表現, 我卻認為林校長係與別不同嘅, 佢好似係英華嘅靈魂, 能呼風喚雨般支配英華嘅路向.

對於林校長所做嘅野, 有好多係好值得欣賞嘅, 理應各方面都擁有很高嘅正面評價先係, 點解一間咁 ...

回覆 95# wunma 的文章

呢單係老師形象問題。有無其他例子好影響教學呢?

回覆 91# overview 的文章

只睇分數未必清楚程度的。唔通SPCC學生六七分就係程度差?可能已經好好,只不過同學重勁咁解。九十幾分的同學可能付出好多時間精力,七十分的又可能有其他priority,怎比呢。

回覆 24# Tommy 的文章

My friend's son is studying in YWP and she always share with me about his son's school-life. What I watched in the TV program is exactly she told me in the past half year.  His son enjoy the school-life very much and the teachers they encountered are very skillful and kind to the boys.  

Mrs. Lam really spend most of her time to each luncg with the boys so as to know all of them.

The popularity of YW speaks for itself during annual primary intake.

It works and reflects the success of Snoopy pricinpal. She enjoys the precedence to recruit right boys to the school.

This is what all school doing. Not only recruiting 150 boys but choose them from 2000 applicants.
Snoopy succeeds the job already.

At least, she knows the selected family would brought up the kids themselves.

For the academic standard, school don't have to worry as most student have private tutor, their owned NET, their language proficiency. So DSS makes YW a star and competitive.

‹ 上一主題|下一主題