用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

都說 Don't argue with success. 如果市場上有咁多人buy, 必然有他的客路,所以無謂吹縐一池春水。

但看完節目,於我心有戚戚然。

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友叔叔嬸嬸,無時無刻不在角式扮演的地方讀書,簡直是活受罪。

所謂教學理念,不過是圍繞著主事者個人的心障團團轉。

一定要提點謙爸謙媽,無必要湊熱鬧,避之則吉。

如得其情,則哀矜而勿喜。

原帖由 小謙伯伯 於 10-3-17 09:53 發表
都說 Don't argue with success. 如果市場上有咁多人buy, 必然有他的客路,所以無謂吹縐一池春水。

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友 ...

說得好!

看過節目後,我會覺得校長是一個充滿愛心的人,亦懂得與孩子相處之道。學校希望走愉快學習的路綫,但要做到真正的愉快學習,所需的包容性是很大的,希望她能真正做到。

聽到大家所講既, 討論既, 就令我好努力咁係樹諗....究竟吸引家長既係英華小學既名氣, 定係因為學校有直升既制度, 有好多既資源, 定係林校長本人呢? 邊樣先係 priority? 邊樣係主, 邊樣係副?

因為咁, 我見大家提及鮮魚行既梁校長...我就諗下, 假若林校長依家唔係係英華, 而係在鮮魚行, 咁即使佢可以做番同樣既野, 家長係唔係都會因為咁而去報名呢...

又, 咁若然又換左梁校長去英華樹, 咁佢係唔係唔駛大送罐頭, 都已經會有一大班人去報名, 唔駛年年為驚殺校而苦惱呢...

大抵每個人既決定除左係揀校長外, 應還有更多其他野既 priority 會更高吧..??

當然d家長會以名氣行先, 而且又係一條龍, 所以鮮魚行校長幾有heart, 都唔會有bk mami去揀, even係免費, 同樣地, 如果snoopy校長去鮮魚行or一般津校 都唔會收得好多學生.  其實, 好多沒有名氣既津校校長和老師都好有heart, 一來怕學校收唔夠學生要摺埋, 二來有好多學生又跟唔上, 家境又唔容許去補習, 學校好多都提供放學補底班, 又或者老師送埋去樓下..., 有獎學金....學校都做多好多嘢...佢地更係小班教學, 但一樣冇人吼.

原帖由 彥彥媽咪 於 10-3-17 10:39 發表
聽到大家所講既, 討論既, 就令我好努力咁係樹諗....究竟吸引家長既係英華小學既名氣, 定係因為學校有直升既制度, 有好多既資源, 定係林校長本人呢? 邊樣先係 priority? 邊樣係主, 邊樣係副?

因為咁, 我見大家提及鮮 ...

回覆 65# overview 的文章

同意.....同意........這就是事情的重點........
一個劇團是需要全體配合才演得好的......

其實我們並不需要去比較學校與學校,校長與校長,作無謂的假設,我們只需要去欣賞,讚揚好人好事,有很多人在他們自己的崗位上盡心盡力,讓別人知道教育界仍然有很多熱心人,有心人便可!

我都有同感
原帖由 overview 於 10-3-17 11:30 發表
當然d家長會以名氣行先, 而且又係一條龍, 所以鮮魚行校長幾有heart, 都唔會有bk mami去揀, even係免費, 同樣地, 如果snoopy校長去鮮魚行or一般津校 都唔會收得好多學生.  其實, 好多沒有名氣既津校校長和老師都好有h ...

原帖由 彥彥媽咪 於 10-3-17 10:39 發表

因為咁, 我見大家提及鮮 ...

「男人不壞,女人不愛。」好男人永遠都唔會係女人的首選。

梁校長是公認的好校長,但BK家長又唔會送他們的子女去鮮魚行;林校長雖則被批評高調,但話唔定BK家長鬧完之後,轉頭又去排隊交表。

女人需要(其實男人都一樣)滿足感、安全感,最好加上少少虛榮,鮮魚行在這幾方面完全欠奉。

Tommy

回覆 21# Kanba 的文章

agree, why would they need to put on shows so often? in the old days they don't need to. one reason is the competition from other types of schools. those who could afford might be their potential customer but these people run away.

所謂愉快學習,學生讀書的推動力在那裡?升班壓力?升中壓力?還是享受讀書,享受上課,享受遊戲中的比試?設計一些遊戲鼓勵學生比課程要求學多一些,付出多一些,得分數爭冠軍,成功有榮耀,失敗無責罰,何樂不為。

英華有一條龍中學,中學質素不差,又著重英文,既吸引一批家長,又減少學生升學困擾。小學直資自選收生下同學差異較少,又減低部分學生追不上程度的問題。在這樣條件下,愉快學習便有機會實行。

聽過林校長簡介會,我欣賞不止是她的演講技巧,而看到她是主動接觸同學之下,關心個別同學(當然不是全校每一位),非常細心的觀察,有技巧地帶領他/她們走出困難,發揮他/她們個別的才能。

接觸一百個,有一兩個特別成功,便可以介紹。接信三十年,有幾十個特別有意義的,又可以介紹了。但難得的是她的確做了幾十年,關心過啟發過很多很多學生。

回覆 70# mattsmum 的文章

Being a DSS since two years ago, YW is fighting for P1 boys of great potentials with other schools. Many popular schools conduct briefing sessions. She is one.

Ms Lam has good relationship with radio HK and Mingpao. She has more publicity chance.  2 cents.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小謙伯伯 於 10-3-17 09:53 發表

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友叔叔嬸嬸,無時無刻不在角式扮演的地方讀書,簡直是活受罪。

所謂教學理念,不過是圍繞著主事者個人的心障團團轉。

一定要提點謙爸謙媽,無必要湊熱鬧,避之則吉。

我有一個朋友, 佢熱愛教育工作, 每次走上教室 / 面對學生, 佢會變成另一個人.. 就係你講嘅角式扮演~ 佢會變成一個說話生動, 富吸引力嘅老師.. 轉過幾次校 (唔同合約),學生都愛上佢嘅堂!

其實咁又有咩問題? 只要當事人enjoy.. 聽眾得益

如果單睇接受緊嘅小朋友, 我相信snoopy校長做嘅嘢係相當成功嘅, 咁當然~ 唔係個個小朋友都啱同一套教學方法啦~

我覺得節目中的片段幾真實,我相信這就是在英華裡面的實況,至於這是否英華的全貌?我相信這個也不是。其實林校長本人和節目都沒有說這就是英華的全貌,節目裡只是帶出一個又一個學習片段,讓我們看到「教育是可以這樣的」。我以平常心去看,取人家之長,看看有甚麼可以偷師。

整個節目令我印象最深刻的,並非那些複雜的mind map,也不是小朋友要創辦「英華公司」的洋洋大志,令我感受深刻的是那位其貌不揚的女子,和她與林校長的對話。其實,以林校長的資歷和功績,她絕對可以隨手找一個更動人更震撼的故事,例如甚麼屋村小姑娘經她春風化雨後,搖身一變成為投資銀行家、大企業總裁等等。

然而,她卻選了一位其貌不揚的女子和一個平凡的小故事,從而帶出一個大訊息:「教育」係要去影響和改變一個人,使他離開學校之後,擁有一些東西可以受用終身。林校長的選擇反映了她對教育的一些睇法,這倒令我對她有些好感,她應該是一位有心的教育家。

我當然也不知道這是否林校長的全部,抑或是單一個案。有時,為了帶出一些重要訊息,也不能太低調。總之,行事不虛假、不浮誇,只將事實反映出來,我倒覺沒有問題。

Tommy

Tommy,

咁嘅比喻你到唸到, 除認同外就係 "讚呀"  

原帖由 Tommy 於 10-3-17 13:21 發表

「男人不壞,女人不愛。」好男人永遠都唔會係女人的首選。

梁校長是公認的好校長,但BK家長又唔會送他們的子女去鮮魚行;林校長雖則被批評高調,但話唔定BK家長鬧完之後,轉頭又去排隊交表。

女人需要(其實男人都一樣)滿足 ...

拿"鮮魚行"來說,簡直一針見血,不少家長唔係睇校長和老師幾有心,係睇學校名聲,講物都係假!世上太多父母覺得自己小朋友不是能力不足,是學校教不好,父母責任呢?

真正的愛,未必教出揚名的學生, 但起碼讓學生感受到平等的愛.

好學校不是講個人風采的.

原帖由 fsforth 於 10-3-17 09:50 發表

aJ6IaHyoWL4

英華和鮮魚行, 一間拔尖, 一間補底, 一間想打造成名校, 一間避免殺校.  講到學習愉快, 英華競爭強手環伺, 鮮魚行只自求多褔, 應容易得多.

醒目開學勳章

原帖由 囝囝爸 於 10-3-17 16:58 發表
英華和鮮魚行, 一間拔尖, 一間補底, 一間想打造成名校, 一間避免殺校.  講到學習愉快, 英華競爭強手環伺, 鮮魚行只自求多褔, 應容易得多.

呢樣我就唔認同.
林校長做O既, 係要錦上添花,
鮮魚行做O既, 係絕境求生. 難好多呀!

睇完個節目, 我O既想法係.
如果, 你原先鍾意林校長, 你會越來越愛佢.
如果, 你原先唔鍾意林校長, 你會更加唔鍾意佢.

AND, 如果消息無錯, 會拍四集.
咁~ 我會非常奇怪, 點解一間直資, 港台會同佢拍四集?!
如果主題係愉快學習, 四集都係呢間學校?
嘩! 厲害!
(希望我真係資料錯, 誤會左啦)

AND 有人會質疑, 係咪有咁愉快呀? D 校長同學生咁CLOSE O既?
我又唔奇怪喎, 中立D 黎睇, 有人黎拍, 點會唔洗太平地?
當然, 絕對唔排除真係咁CLOSE. 好事丫~
‹ 上一主題|下一主題