用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

回覆 8# sunshinekids 的文章

非常同意!她太想把英華變成男拔了。如此高調、如此 hard sell,真讓人有點吃不消!每次看她的專輯或訪問,都是重復又重復她的『英華勇士闖星空』。看來這個 top sales要想一些新的板斧了。

我個人唔鍾意, 覺得呢位校長好似"慈禧太后", 應該會幾專制. (只係我個人應為啫, 不喜勿插).... 但亞仔就覺得好好玩, 又可以同校長食飯. 對呢間學校幾有興趣, 我話不如升中去考下睇下收唔收...不過唔知學校有幾多net teachers呢?  

原帖由 Sherryko9 於 10-3-15 14:23 發表
差的老師可能會走,但好的老師都唔一定會留低.除左要做正規學校工作,亦要配合校長高調作風.
係名校,又如何?一個好的小朋友,除左好老師外,亦要有好父母和好的家庭教育,唔好把好學生定義全放在學校或老師身上,你估家長 ...

我一直也不瞭解. 其實新小拔也只是六年.  為何也同樣令不少家長醉生夢死呢? 因它能跟男拔結龍? 可有高人指點?

原帖由 MuiPig 於 10-3-15 15:40 發表
我朋友個仔讀緊四年班, 佢話好少有機會見到校長, 但係好奇怪校長每次都講到成日會見d學生咁.

it is real. I pick myboy few times after school and sawprincipal greeting student at entrance. More importantly, she could name properly to your son.

I won't doubt parent choose DBS over YW as I still fancy LS a lot.

But YW After DSS really advance from her previous footstep at least it provides a all new platform for those serious parent to choose, over other top tier schools.

This『英華勇士闖星空』is just a team building activity. why does she make a big deal out of it so often?

原帖由 skhparent 於 10-3-15 16:27 發表
非常同意!她太想把英華變成男拔了。如此高調、如此 hard sell,真讓人有點吃不消!每次看她的專輯或訪問,都是重復又重復她的『英華勇士闖星空』。看來這個 top sales要想一些新的板斧了。 ...

第一次聽佢講嘢會好impressed,佢係top-sales人才,不過佢始終都係似一個sales多過校長!我個人不太喜歡她的style,很奇怪D人點會將英華同DBS比,比乜嘢?有得比咩?

原帖由 DD仔 於 10-3-15 17:37 發表
This『英華勇士闖星空』is just a team building activity. why does she make a big deal out of it so often?
wbmom

我都係咁話.  ... 無得比!!!   假面具的人通常都最懂包裝. 愛幻想的人最叻吹牛.

.
原帖由 wbmom 於 10-3-15 20:30 發表
第一次聽佢講嘢會好impressed,佢係top-sales人才,不過佢始終都係似一個sales多過校長!我個人不太喜歡她的style,很奇怪D人點會將英華同DBS比,比乜嘢?有得比咩?

...

唔知我有無記錯. 這位校長是由DBS, 後來去了協恩, 然後再去英華.

原帖由 wbmom 於 10-3-15 20:30 發表
我個人不太喜歡她的style,很奇怪D人點會將英華同DBS比,比乜嘢?有得比咩?

...

我昨晚都有睇, 覺得上鏡個幾個小朋友係呢間學校讀真係開心.  個問題係, 有幾多個學生可以好似佢地咁一齊去開會, 發表自己想法, 而又得到校長同同學既認同?

不過, 有d小朋友可以有咁既機會, 總好過一D填鴨學校, 一個都冇~~

原帖由 meowmeow 於 10-3-15 22:04 發表
我昨晚都有睇, 覺得上鏡個幾個小朋友係呢間學校讀真係開心.  個問題係, 有幾多個學生可以好似佢地咁一齊去開會, 發表自己想法, 而又得到校長同同學既認同?

不過, 有d小朋友可以有咁既機會, 總好過一D填鴨學校, 一個 ...

同意, 就算有少部份小朋友有咁既待遇, 總好過一個都冇既填鴨學校 !

This school is not bossy dictatorship type of school. Student likes teacher and vice versa.

The majority or in large proportion children are well manner. The school is quite open for enegetic kids.

原帖由 nicolemummy 於 10-3-15 21:06 發表
唔知我有無記錯. 這位校長是由DBS, 後來去了協恩, 然後再去英華.

你記錯了! 她在教協恩之前都是教女校的.

睇咁多post, 原來presentation skill 好都是有罪的, 如果林校長是sales, 補習天王是什麼呢? 如果教學三十年都是用假面具, 為什麼她的舊生還會跟她保持聯絡? 反問自己一句, 為何你不跟自己十多廿年前的老師聯絡呢? 有什麼因素使你對一個老師念念不忘?

I have a relative who has a child in YW P4.  
The little boy's result is below average last year.  His parents were being called to see the principal a couple of times.  
They told me the principal said that if the boy is no good in this year.  He will be out of the school.  
This sounds depressing........

下次我見sales時, 我會同佢講, 你的presentation skill 真好.  saling technique 升格 presentation skill  .

堂堂一個林校長為什麼 要同補習天王 比呢?!    是什麼呢? oh, yes, 大家都用presentation skill .

教學三十年都是用假面具, 為什麼她的舊生還會跟她保持聯絡? --- 教學三十年來%有幾多呢?

反問自己一句, 為何你不跟自己十多廿年前的老師聯絡呢? ----  你沒有嗎? 但都要視付老師愛不愛social!!! 真感情放於心不出於口 !!!

有什麼因素使你對一個老師念念不忘 --- 因為老師好!!!

講真校長的duty就是對外social , 只是不應包裝成這樣 .

原帖由 fsforth 於 10-3-16 00:03 發表
睇咁多post, 原來presentation skill 好都是有罪的, 如果林校長是sales, 補習天王是什麼呢? 如果教學三十年都是用假面具, 為什麼她的舊生還會跟她保持聯絡? 反問自己一句, 為何你不跟自己十多廿年前的老師聯絡呢? 有 ...

我都睇左下半集, 我既感覺係班小朋友真係好開心架喎, 唔似係扮出來, 可能果間係男校啦, d男仔真係比較活潑.

播得出街, 一定會俾d好野大家睇, 唔通播佢地點罰學生咩.

不過話時話呀, 我一早對呢個節目期望不大, 一來間間學校既教法方針唔同,有人覺得傳統好, 有人覺得活動式好, 佢地咁做唔代表其他家長buy, 也不等於其他學校要跟風.

反而之後播家長既心聲可能會較有共鳴.

又係朋友話 .....

原帖由 MuiPig 於 10-3-15 15:40 發表
我朋友個仔讀緊四年班, 佢話好少有機會見到校長, 但係好奇怪校長每次都講到成日會見d學生咁.

其實人或學校都會有好處同唔好處,人家懂得包裝,將好的彰顯,有何不當?你會否見工時狂數自己短處,又或孩子面試時話他有那處不好,這才算是真嗎?未免是太天真。我只怕港台日後收其他校長要求同他拍個節目呢!

家長們看下一集家長的心聲後...就不會太介意第一集的啦

原帖由 Lovelybbs 於 10-3-16 09:14 發表
我都睇左下半集, 我既感覺係班小朋友真係好開心架喎, 唔似係扮出來, 可能果間係男校啦, d男仔真係比較活潑.

播得出街, 一定會俾d好野大家睇, 唔通播佢地點罰學生咩.

不過話時話呀, 我一早對呢個節目期望不大, 一來 ...

係千真萬確既事。

我個仔依家係 p1, 佢冇被攝入鏡. 但佢都同校長食過飯。每個學生都有機會同校長食 lunch, at least 一次.

我亦都親眼見過放學時間, 校長抱住佢個著左校服既『仔』向有蓋操場週圍行, 聊d學生講野。

校長係真心定假意都好, 起碼佢有行出辦公室, 同學生打成一片. 如果咁樣做都有吾啱, 都要受批評 and especially 比個嘔樣公仔佢嘆. 咁想請問大家想自己 d 子女讀d咩學校, 遇到 d咩校長, 老師………..分享下得嘛?

原帖由 ysnmama 於 10-3-15 15:57 發表
是否只是校長單方面講及只因要上電視才會如此? 但節目裡跟學生午餐, 跟學生在台上玩, 在學校跟學生無分彼此地傾談又的確令人眼前一亮.
‹ 上一主題|下一主題