用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴學生考所謂名校小學真係易d?其實佢出名在邊方面? ...
go

劍鳴學生考所謂名校小學真係易d?其實佢出名在邊方面? [複製鏈接]

interview day既差劣安排,又有家長講到佢地乜野乜野又要收$好似好商業,又有超收事件,講真,印象真係麻麻,但偏偏又咁多人報,想問番轉頭,其實佢有咩值得家長選佢呢?有無家長可講下?

佢地既學生入到邊幾間名校小學?km學生真係受歡迎d?

many tks!
   1    0    0    0

要知考小一情況,可看KM webpage, 看看考到直資同埋私小比例,就知學生實力 (當然,可能純係家長功勞,正如d人話 SC, KV一樣!)

你話KM行政差, 我認同!但話commercial,就絕對唔係,比較過york,方方。。。KM唔會屈家長錢!太多例子, 有興趣知先pm比你!

KM有甚麽好? 夠深,多活動,學生學到嘢!老師會跟進!我個8月尾小女,上了半年N1,認了很多中文字,懂簡單english conversation!熱愛學校生活!就是把握學校學習模式,私底下我再教阿女生字,比阿女做練習,阿女好樂意學習。。。學會學習learning to learn !所以,我好似有些KM 家長一樣,就算有其他更好K1 offer,都會stay at KM for K1 !

where are their NET from? most of them are ABC?

原帖由 bobo1314 於 10-3-9 09:16 發表
要知考小一情況,可看KM webpage, 看看考到直資同埋私小比例,就知學生實力 (當然,可能純係家長功勞,正如d人話 SC, KV一樣!)

你話KM行政差, 我認同!但話commercial,就絕對唔係,比較過york,方方。。。KM唔會屈家長錢!太多例子, 有 ...

咁我又唔覺KM行政差, so far都好ok, 無出過問題, 果日旅行既arrangement都好好.

至於考直資同私校, 我知舊年好多學生有多個一個offer, 今年就唔知, 不過考直資同私校除左本身間學校之外, 家長果部份都好重要.

yes, most of them are ABC, not the ones with blond hair as SC , York...but then ? What we need are teachers with good accents and fluency, and the most important thing is : they know how to teach kids English.... ? compared with the NETs from other playgroups that my daughter's attended before, the ABC who teaches my daughter is very good, much better than other Canadians !

我好似有些KM 家長一樣,就算有其他更K1 offer,都會stay at KM for K1 !

我諗你係想話更出名的Kg的K1offer吧,所有愛子深切的父母都會想畀最好嘅佢哋子女,選擇留在KM,家長應該是認為它是他們心中最的吧。

原帖由 bobo1314 於 10-3-9 09:16 發表

你話KM行政差, 我認同!但話commercial,就絕對唔係,比較過york,方方。。。KM唔會屈家長錢!太多例子, 有 ...

我見喇沙最多人入到,但喇沙好似係政府派位,應該同幼稚園無關架,係咪呢?咁係咪好多劍鳴學生係之後既階段先自行叩門?但除去政府派位,究竟有幾多位可以自行收生呢?(吾好意思,其實我對考小學,派位等仲未有太多認識,可能理解錯左!)

另,請問九龍塘學校係私校/直資?

講到commercial,我係見有家長話攪運動會好似響出面book場,要家長俾$,我吾知其他幼稚園係點,但就咁聽就好似有點兒......可以share多d嗎?你可pm 我!! many tks!

我個女同bobo1314及elmollyo既女女一班,講真如果你話KM commercial,我真係覺得無, 最好o既例子係唔會叫家長買相,係學校自己會整本相簿俾我o地D家長,比起有D要成$10買張相,雖然自己有得簡唔買但已經好好喇, 好似有人話o係黃埔某個酒樓度搞聖誕聯歡會,老師會出通告問,如果小朋友參加就一定要俾錢啦,唔參加都無問題o既,仲有學校旅行都係optional,如果你個小朋友唔去咪當放假囉,而且個費用我一D都唔覺得貴,我自問唔係有錢家庭,仲有如果唔去o既小朋友就o個日唔洗返學,但如果無人照顧可以同老師講睇睇學校點配合.

至于你話個運動會要收錢因為未到我就唔知道喇.

課程方面我覺得KM唔會差得過好多傳統名校囉,我個女上學期o個幾個月中文字卡已經識咗差唔多20個字,至于英文方面唔會一個英文字母教一種物件,仲有英文故事書D詞語,跟住每個學期要做一個親子project,我自己工作算係唔太忙,所以都可以應付對個女o既課程,如果D家長工作好忙好唔得閑o既就要o念清楚自己可唔可以配合到學校o既需要.

喇沙係大抽獎o既,但唔知道你有無聽過有好多小學都會睇小朋友讀邊間幼稚園嚟簡小朋友,我知道有D KM o既學生首輪已經俾唔少學校收咗.至于你話直資女仔就有德望,男女校就有聖方濟各.仲有我知道有好多小朋友都有幾個offer,今年就未知道.

九龍塘學校係男女私小!

我個人認為:好多kln tong kg都有好多人入 喇沙,maryknoll...因為好多人>20 分,另亦有人抽41網抽到!但考私小/直資就要看學生實力!因沒有太多學校會公佈考小一成績,所以無得比較KM學生是否有優勢!我的結論都係來自朋友,BK ......

我有個朋友,很concern小兒學業,用了很多時間栽培,找資料,他的education path is : victoria playgroup ---> KM(N1) ---> SC (K1) ---> CCKG (K2-3) --->今年9月入DB !!

我朋友就highly recommended KM...所以,我本來不想跨區讀PN, 最后都選係KM讀!

至於sports day,收費係好正常,係津中 P.E.堂,學生都要收費book 場 打badminton, bowling..... ,要比小朋友經驗多d,一定要比錢,世界上無免費午餐的!

原帖由 pino 於 10-3-10 01:01 發表

我見喇沙最多人入到,但喇沙好似係政府派位,應該同幼稚園無關架,係咪呢?咁係咪好多劍鳴學生係之後既階段先自行叩門?但除去政府派位,究竟有幾多位可以自行收生呢?(吾好意思,其實我對考小學,派位等仲未有太多認識,可 ...

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-10 08:07 發表
我個女同bobo1314及elmollyo既女女一班,講真如果你話KM commercial,我真係覺得無, 最好o既例子係唔會叫家長買相,係學校自己會整本相簿俾我o地D家長,比起有D要成$10買張相,雖然自己有得簡唔買但已經好好喇, 好似有人 ...

請問你所講既親子project大概係d咩?吾係普通做下手工既簡單野?要用好多時間架?

另外,你係指大抽獎時,吾係真係只靠計分,抽籤?而係d學校其實都會自己揀學生?

原帖由 bobo1314 於 10-3-10 09:53 發表
九龍塘學校係男女私小!

我個人認為:好多kln tong kg都有好多人入 喇沙,maryknoll...因為好多人>20 分,另亦有人抽41網抽到!但考私小/直資就要看學生實力!因沒有太多學校會公佈考小一成績,所以無得比較KM學生是否有優勢!我的 ...

可能因為我自己以前讀書時,從無試過為運動會book場而要我地拎$出黎,所以聽到幼稚園反而要,就覺得怪怪地!
‹ 上一主題|下一主題