用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

原帖由 do-re-me 於 10-9-10 21:12 發表
我女係megabox 上私人班, 學7pm. 我地通常5-8練習.通常星期四晚上會有些日本女仔好勁, 得閒黎欣賞下.

Please check your pm

簽名被屏蔽

我個仔9歲,之前响又一城學左幾個月,點知過左暑假d同學唔再學,而家想搵人夾一齊上半私人班,唔知有無人有興趣?不過要星期六至得。

原帖由 ming2 於 10-9-13 09:22 發表

覆左你啦

many thx

原帖由 Kanax 於 10-9-13 15:22 發表
我個仔9歲,之前响又一城學左幾個月,點知過左暑假d同學唔再學,而家想搵人夾一齊上半私人班,唔知有無人有興趣?不過要星期六至得。

咩時間?

點解唔直接搵溜冰學校查詢?

原帖由 kathylo 於 10-9-6 14:06 發表
我個女想學溜冰, 但我發覺是很難的, 我和老公唔想比佢學團體班, 於是周圍post找小朋友一起組班學, 又組唔到, 想上私人班, 又話星期六無時段開新班

我想問下, 究竟我可以怎樣幫個女報溜冰班? 你們個小朋友當初是怎樣 ...

原帖由 靚咪媽 於 10-9-14 12:14 發表
點解唔直接搵溜冰學校查詢?

佢地話唔會幫人組班上半私人班, 學校幫到我就唔洗煩
不過, 我地唔會考慮又一城, 已經係megabox預留左星期六6:00pm, 而且老公話咁難找人組班, 所以決定比阿妹同家姐一起學

想請問圓方那個coach好呢? 可否pm我。

明白. 原以為你想報group,諗住可向學校查詢有什麼適合的班俾你小朋友加入. 現在兩姐妹一組都唔錯.

個人認為~其實組班(半私人/團體)一起學,年紀差距問題不太重要,尤其初學者,反而有個伴一齊玩和練習,更能提高學習興趣,進度都快d. 當然程度和學習能力相若便可以

原帖由 kathylo 於 10-9-14 13:14 發表

佢地話唔會幫人組班上半私人班, 學校幫到我就唔洗煩
不過, 我地唔會考慮又一城, 已經係megabox預留左星期六6:00pm, 而且老公話咁難找人組班, 所以決定比阿妹同家姐一起學 ...

小豆媽,
我發現我女如果溜冰之前有做足夠熱身, 係做倒的. 熱身係拉半個鐘頭筋! 有一次由於時間好趕, 一去到就要上堂, 結果一次都做唔倒.

我地都係來自03年十月媽媽會, 我地應該係見過的, 多多指教.

有感而發: 溜冰場係見證佢地成長的地方, 已成為一個情意結. 好似D人懷悗細個住屋村般.

醒目開學勳章

星期日早上囉,又一城早上至中午十二點都係學生上堂,唔會無團體班,你登記左集齊小朋友就會開班。

原帖由 kathylo 於 10-9-10 13:17 發表

其實我大女係未開始學, 我地有諗過團體班, 但只有weekend 晚上, 時間唔啱, Sat 又無團體班, 只有半私人班, 如果我組到班就唔洗咁煩

醒目開學勳章

梗係10級果三個斆練最好啦,不過要直要去問佢收唔收你小朋友囉﹗

原帖由 veevee 於 10-9-14 14:12 發表
想請問圓方那個coach好呢? 可否pm我。

原帖由 do-re-me 於 10-9-14 23:34 發表
小豆媽,
我發現我女如果溜冰之前有做足夠熱身, 係做倒的. 熱身係拉半個鐘頭筋! 有一次由於時間好趕, 一去到就要上堂, 結果一次都做唔倒.

我地都係來自03年十月媽媽會, 我地應該係見過的, 多多指教.

有感 ...

do-re-me

我真係唔記得有冇見過面, 我在03十月會, 不太活躍, 而且冇上好耐lu, 我轉左場去FB 同寫blog.

我個大女唔會學好耐skating, 因為如果要cut課外活動, 我地首先cut skating, 因為住得遠, 一星期練得1-2hrs, 如果考完FS2真係唔夠, 與其hea hea 0下咁學, 又怕跌, 一跌又喊, 我叫個大女不如cut左佢, 二女就會繼續學.

原帖由 kathylo 於 10-9-13 17:53 發表

咩時間?

最好星期六早上,因為妹妹學11:30-12:00,就算唔同時間,佢都可以自己响度玩下。如果有人一齊,我可以搵返之前教開佢個教練(Pierre),開到班嘅機會大D。

原帖由 Kanax 於 10-9-16 10:17 發表

最好星期六早上,因為妹妹學11:30-12:00,就算唔同時間,佢都可以自己响度玩下。如果有人一齊,我可以搵返之前教開佢個教練(Pierre),開到班嘅機會大D。 ...

Sorry, 呢個時間唔得, 我個女要上芭蕾舞班
我已經報左megabox啦, sat 6:00pm, 同阿妹一起學, 唔洗同其他人組班

我女女在又一城一個人已學了一年, 一直也想找個partner, 最近終於有位同學可和我女女一齊學, 我們轉了過去圓方跟一位教練學, 但效果不太好, 教練好像控制唔到兩個小了朋友, 而且我女女又容易受 partner影響, 所以半小時好像冇學到什麼! 請問有冇好的教練介紹? 首選圓方, 又一城也可, 請pm我, thx!

醒目開學勳章

學左一年你仲乜轉左去Element?一轉教練好多野又要再執過。ELEMENT個邊教練有D年資比教短,控制唔到同唔知小朋友既心態唔出奇,呢樣野又係要靠教練既經驗喇﹗

原帖由 2kid-mammy 於 10-9-16 22:22 發表
我女女在又一城一個人已學了一年, 一直也想找個partner, 最近終於有位同學可和我女女一齊學, 我們轉了過去圓方跟一位教練學, 但效果不太好, 教練好像控制唔到兩個小了朋友, 而且我女女又容易受 partner影響, 所以半 ...

因為我女女同學要在Element學, 為了和她兩個一起學, 所以我才轉到那兒, 照你所講, 我應該返去找又一城的舊教練? 但上次我通知他轉到Element學時, 他好像唔多高興! 此外, 今年我女女轉了下午班, 如果在Element學會近學校多D.

原帖由 choleliu 於 10-9-18 09:52 發表
學左一年你仲乜轉左去Element?一轉教練好多野又要再執過。ELEMENT個邊教練有D年資比教短,控制唔到同唔知小朋友既心態唔出奇,呢樣野又係要靠教練既經驗喇﹗

...

原帖由 2kid-mammy 於 10-9-18 15:39 發表
因為我女女同學要在Element學, 為了和她兩個一起學, 所以我才轉到那兒, 照你所講, 我應該返去找又一城的舊教練? 但上次我通知他轉到Element學時, 他好像唔多高興! 此外, 今年我女女轉了下午班, 如果在Element學會近 ...

我個女轉過3個場學skating.  我覺得教練好唔好/高唔高級, 都好講夾唔夾個小朋友同埋有冇心去教初級.

我見過某場的headcoach, 佢教花教轉係教得好好, 不過教初學者(FS1以下), 就唔夠d姐姐咁有心機.

完全同意小豆媽所講! 我女女的新教練是"猛料之人", 但好像唔多識教小朋友... 所以才急著要換人! 如果有推介的教練, 請pm我! Thx!
‹ 上一主題|下一主題