用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
go

溜冰

這兒好似很少人講溜冰, 不如大家傾下.
我女學左溜冰令佢明白凡事都要不斷練習才有成果. 最初是要我叫先練, 成日番黎問我要練幾多次先得. 佢見得多其他學生重覆練習, 而家唔洗我講一落到場便自己練習, 每個動作做完一次又一次.練完一個動作自己換下一個動作, 唔洗番黎問我練咩. 其實開始學時我無諗過做一個動作係咁難, 原來要重覆練咁多次先完美, 要忍受這麼苦悶, 真係唔容易.(可能我女蠢, 所以先要練咁多次).
見佢自覺地練完一次又一次, 我覺得好感動.

Hi Do re Mi
Do you mean Megaice in Mega Box and not Magic Box?  Nice to hear your story.  How old is your daughter and how long has she been practising?  Is she doing on her own or with coach?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

hi,
I also plan to have skating lesson for my daughter. Is the coach in Mega Box good or not? Any comment?

yes, 係我打錯. 不過都係唔講係邊度學跟邊個教練學, 因為有D網友比較敏感. 其實個個教練都差唔多. 昨晚上網看溜冰比賽的影片, 先明白大家做同一個動作什麼叫做高質. 我無諗住逼囡囡考試, 但求做倒已經足夠了.

醒目開學勳章

hi...我囡囡都學左6年溜冰,大家可以傾下。你地8月會唔會去杭洲參加亞洲溜冰錦標賽呀?

醒目開學勳章

回覆 1# Kareese 的文章

醒目開學勳章

點解放棄呀?我囡不知幾想升呢﹗最初果三年(我覺得好蠢,basic果8級都未學完),比個miss拖晒d時間,都唔知教乜?我轉左個教練後,呢兩年半去到FS2,我今年年頭考FS2,11月比賽前就會升FS3。不過一星期一堂真係少D,比多少少時間佢啦,你都付出左好多。FS5最難係AXEL,過左就易好多。

原帖由 Kareese 於 10-6-1 23:52 發表
我女兒都學了7年,剛考完freestyle 4,她說唔想再學了,愈來愈難,我都贊成,打算比佢玩理今個暑假就quit!如果再學上去真係要好多時間練習,進度才會快,而家佢一星期上半小時,又無時間練習因她都學很多其他課外活動,無計啦,不過我都有 ...

醒目開學勳章

哇...點解咁快?你小朋友一定好鍾意呢項運動﹗我囡囡就慘,要追返三年既時間。你一個星期幾多堂,可以每年升一級,睇黎你地個教練都唔錯。

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-2 01:01 發表
我仔學了5年, 現在是5級, 我囡是3級, 她學了4年

Hi yvonne.wong, would you recommend your son and daughter's coach?  Where is he/she teaching? thanks.

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-2 01:01 發表
我仔學了5年, 現在是5級, 我囡是3級, 她學了4年

原帖由 do-re-me 於 10-3-1 03:34 發表
這兒好似很少人講溜冰, 不如大家傾下.
我女學左溜冰令佢明白凡事都要不斷練習才有成果. 最初是要我叫先練, 成日番黎問我要練幾多次先得. 佢見得多其他學生重覆練習, 而家唔洗我講一落到場便自己練習, 每個動作做完一 ...

公司有資助,平平地,所以阿仔細細個有学。初初幾好玩,教師圍了一小角落,阿仔着住冰鞋,坐係小椅上,讓教練推着。再後來,練站,練移動,練單脚。然後,教練讓他們到大場溜。

我見到啲大人像野馬一樣從一端到另一端,我就好驚,我驚阿子趴低,有大人溜到,鞋刀溜過手指。我急忙帶阿仔走,再唔敢俾佢學。

回覆 12# do-re-me 的文章

高級教練是否學費會多d?
我兩個囡囡剛剛學咗一年,開始覺得阿Sir一般..我唔知道應唔應該轉...

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:29 發表
記住一定要選高級教練.

醒目開學勳章

我囡晒左三年時間,basic果8級比個教練拖左三年。近呢三年轉左教練,8月去杭州比賽(FS2),年尾可以希望考三級參加11月香港比賽。而家要追返頭三年既時間,搵教練真係要好小心,唔好真係好q大鑊。你就好啦,你仔仔1 年1 級,我而家一個星期三晚,一堂要搵鬼佬執動作,希望我囡好似你小朋友咁叻啦﹗

quote]原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:23 發表
其實我囡唔快, 因為轉教練的時候, 新教練要我囡再學過d嘢, 舊教練教她的動作全錯. 所以留了一年, 原本我囡已經4級, 不過無所謂, 因我而家知道最重要打好過低.我囡一星期一堂, 但上堂前後都練習, 每次練習3 至4 個鐘 ... [/quote]

醒目開學勳章

高級教練真係唔一定好,係要搵個要8級以上教練會好D,好話唔好聽,雖然我個而家個教練(高級教練)唔錯,但係佢技術真係差D,所以要搵另一個高級D去執動作。

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:29 發表
記住一定要選高級教練.

醒目開學勳章

高級教練是否學費會多d?...........係

你在那裏學?因我囡囡在又一城,D男教練都唔差喎。

原帖由 Shirley媽 於 10-6-14 17:20 發表
高級教練是否學費會多d?
我兩個囡囡剛剛學咗一年,開始覺得阿Sir一般..我唔知道應唔應該轉...

I am very close to the elements, also looking for a learning buddy for my son who is 3 years old.  He had four lessons over Easter holiday, and I want him to try somemore.  I prefer morning sessions.  Anyone interested in making our own group for lessons? please email me [email protected]
原帖由 ececstuff 於 10-6-10 16:22 發表
大家好。冒昧打擾。請問有好的溜冰教練介紹嗎?  Elements 最好。其他地區也會考慮的。 請pm我。