用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小心d啦,而家比大姐姐撞,將來你小朋友大個後,有可能係撞人果個姐姐﹗haha...我估個大姐姐都唔係有心撞到既,因為大姐姐撞到你小朋友落地後,佢可能仲傷過你小朋友,佢地通常都係高速撞落地,嚴重會斷腳ga。

原帖由 Fishmama 於 10-10-11 03:06 發表
多謝大家的sharing,不過, 我囡囡上星期上完堂後 , 自己練習後溜時, 被一個大姐姐同是練習後溜的撞到飛起, 趺落地 , 撞親手的前臂, 痛極大哭(那姐姐速度很快), 現在她練習後溜時很驚 , 唉 ! 有排令她不驚 . ...

醒目開學勳章

我個教練主場係太古城﹐我只係跟佢一個星期兩日過去﹗

有d咁好既野... 點先拎到? 免費溜冰係咪即係全年免費入場練習?

原帖由 choleliu 於 10-10-13 23:41 發表
wakaka...今年囡囡拎左又一城傑出學生,拎傑出學生事少,有一年免費溜冰事大呀...

魅力公主 醒目開學勳章

我大女未夠3歲就係又一城開始學LA, 學到二年級先停, 比賽過一次, 教練話咁啱果次比賽係深圳, 叫做近D, 所以先叫佢去玩下咋, 之前果D都好遠架喎

而家我又想俾細女學,佢都已經4歲半LA,我諗住都係搵番家姐果個教練, 不過都係果句啦, 因為住得遠, 只可以揀一日放學後去學, 所以我仲心大心細緊..
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 wing 於 10-10-16 02:34 發表
我大女未夠3歲就係又一城開始學LA, 學到二年級先停, 比賽過一次, 教練話咁啱果次比賽係深圳, 叫做近D, 所以先叫佢去玩下咋, 之前果D都好遠架喎

而家我又想俾細女學,佢都已經4歲半LA,我諗住都係搵番家姐果個教練, 不 ...

每年11月香港都有比賽, 唔洗去咁遠. 你去國內比賽D學生勁唔勁? 你大女點解唔學? 我女的學校同學大部份都有學溜冰但同你一樣都係學到2級都就CUT左.

醒目開學勳章

其實我都唔知,教練叫填form咋﹗

原帖由 alljodesign 於 10-10-15 23:36 發表
有d咁好既野... 點先拎到? 免費溜冰係咪即係全年免費入場練習?

醒目開學勳章

深圳果次好似係2006年,近又真係幾好﹗

原帖由 wing 於 10-10-16 02:34 發表

而家我又想俾細女學,佢都已經4歲半LA,我諗住都係搵番家姐果個教練, 不 ...

原帖由 do-re-me 於 10-10-16 19:37 發表

每年11月香港都有比賽, 唔洗去咁遠. 你去國內比賽D學生勁唔勁? 你大女點解唔學? 我女的學校同學大部份都有學溜冰但同你一樣都係學到2級都就CUT左.

我估.........都不外乎係
1. 功課多
2. 月高級月要花多時間去訓練
3. FS3開始有多點跳/轉, 都有危險性, 家庭都會驚驚地

原帖由 choleliu 於 10-10-8 23:58 發表
你估biellman咁易呀,根鬆不在話,又要平衡、又要岩時岩足把刀、又要唔好比腳既力'chuk'返落冰面...真係有排練。1 foot轉得多就得ga la...其實溜冰動作肯重覆和練習就學有所成。

...

Biellman有排練, (我等佢), 好似4級先要用, 係唔係 ?
1-foot就冇得等佢la, 因為2級考試呀.
我個女係冇膽, 離心力西一西就驚.
而且1-foot要靚就要大比痴埋, 佢又瘦, 要夾埋大比=要cross多d,又驚d.

原帖由 choleliu 於 10-10-13 23:45 發表
小心d啦,而家比大姐姐撞,將來你小朋友大個後,有可能係撞人果個姐姐﹗haha...我估個大姐姐都唔係有心撞到既,因為大姐姐撞到你小朋友落地後,佢可能仲傷過你小朋友,佢地通常都係高速撞落地,嚴重會斷腳ga。

...

意外, 大家都唔想.
其實在冰場都好易有撞親, 比兜圈果d客撞到都唔係好傷, 如果練習花式時撞親, 真係可大可小.
上星期我見有個哥哥, 練"空中自轉3周", 佢係自己落地唔夠位, 片左去場邊扶手, 好似撞車咁大聲, 佢個表情好痛.  佢轉果時, 個coah 會閘晒其他小朋友, 唔好行過去, 以免危險.

醒目開學勳章

BIELLMAN唔係指定動作,只不過比賽時係會加分,1級做得ok都可以用得著。我問左亞囡點轉1 foot,佢話要踩中一點ga,要轉得多先會搵到,同埋收緊手轉得快,個人就會扯住轉。

原帖由 小豆媽 於 10-10-17 17:02 發表

Biellman有排練, (我等佢), 好似4級先要用, 係唔係 ?
而且1-foot要靚就要大比痴埋, 佢又瘦, 要夾埋大比=要cross多d,又驚d. ...

醒目開學勳章

三周好勁la 喎,十級動作。你小朋友學星期幾?邊個場(我懶得去搵之前post)?

原帖由 小豆媽 於 10-10-17 17:12 發表

意外, 大家都唔想.
其實在冰場都好易有撞親, 比兜圈果d客撞到都唔係好傷, 如果練習花式時撞親, 真係可大可小.
上星期我見有個哥哥, 練"空中自轉3周", 佢係自己落地唔夠位, 片左去場邊扶手, 好似撞車咁大聲, 佢個表 ...

原帖由 choleliu 於 10-10-17 21:23 發表
三周好勁la 喎,十級動作。你小朋友學星期幾?邊個場(我懶得去搵之前post)?

海濱.
我唔定星期幾學, WED/THU/SUN, 因為我返shift.
果位男仔, 中學生, 真係好勁呀, 我見佢跳起轉, 我個心都離一離, 次次轉完都抖大氣, 身水身汗. 佢一定係weekday night 練習, 因為少人.
係唔係10級我唔知, 佢係外藉"校長"的學生, 果日係校長教佢的.

原帖由 choleliu 於 10-10-17 21:20 發表
BIELLMAN唔係指定動作,只不過比賽時係會加分,1級做得ok都可以用得著。我問左亞囡點轉1 foot,佢話要踩中一點ga,要轉得多先會搵到,同埋收緊手轉得快,個人就會扯住轉
...

我個女就係做唔到呢個point.  有時會off左重心, 有時就轉得好"立".

原帖由 小豆媽 於 10-10-17 17:02 發表

而且1-foot要靚就要大比痴埋, 佢又瘦, 要夾埋大比=要cross多d,又驚d. ...

請問Biellman是什麼? 謝謝.
我在海濱見過一個男仔用吊帶學空中轉圈. 唔知係唔係同一個. 我見過西九龍都有吊帶, 又一城和MEGABOX有沒有?

醒目開學勳章

哦...通常d校長都係唔高級唔教ga la...

原帖由 小豆媽 於 10-10-18 00:57 發表

海濱.
我唔定星期幾學, WED/THU/SUN, 因為我返shift.
果位男仔, 中學生, 真係好勁呀, 我見佢跳起轉, 我個心都離一離, 次次轉完都抖大氣, 身水身汗. 佢一定係weekday night 練習, 因為少人.
係唔係10級我唔知, 佢係 ...

醒目開學勳章

biellman係用隻手擰後揪住把刀單腳跣,你話吊帶空中轉叫Axel,我囡囡練緊,當然有排都未得果隻。

原帖由 do-re-me 於 10-10-18 17:25 發表

請問Biellman是什麼? 謝謝.
我在海濱見過一個男仔用吊帶學空中轉圈. 唔知係唔係同一個. 我見過西九龍都有吊帶, 又一城和MEGABOX有沒有?

醒目開學勳章

練多d啦,好快就得,唔難ga,我見我囡好快做到﹗

原帖由 小豆媽 於 10-10-18 01:00 發表

我個女就係做唔到呢個point.  有時會off左重心, 有時就轉得好"立".

原帖由 choleliu 於 10-10-18 23:00 發表
練多d啦,好快就得,唔難ga,我見我囡好快做到﹗

我女比賽首歌好快, 佢跟唔倒D動作, 今次死緊啦.

請問教練中最高級係幾級?
去櫃台問有關教練級數,櫃台話唔知!
我想問場內有D中國籍的高級教練係幾多級?
有朋友講 : 佢哋中國高級教練是專業,冇級數制...
咁講係唔係表示超過十級?

‹ 上一主題|下一主題