用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果你覺得個教練好,都要搵返佢,到時作個古仔囉,真係無計!

原帖由 2kid-mammy 於 10-9-18 15:39 發表
因為我女女同學要在Element學, 為了和她兩個一起學, 所以我才轉到那兒, 照你所講, 我應該返去找又一城的舊教練? 但上次我通知他轉到Element學時, 他好像唔多高興! 此外, 今年我女女轉了下午班, 如果在Element學會近 ...

醒目開學勳章

所以要分初級同高級教練呢!好多高級教練都唔鍾意教初班,無乜心機教

原帖由 小豆媽 於 10-9-18 21:23 發表

我個女轉過3個場學skating.  我覺得教練好唔好/高唔高級, 都好講夾唔夾個小朋友同埋有冇心去教初級.

我見過某場的headcoach, 佢教花教轉係教得好好, 不過教初學者(FS1以下), 就唔夠d姐姐咁有心機. ...

唔好意思呀,,想問下大家~~
我小朋友3歲半,,可以開始學溜冰未??
同埋係邊度有得學??
煩嘛大家!謝~

醒目開學勳章

又一城、太古城、ELEMENT、西九龍、荃灣...等等都有得學。

細個學要搵個有教開小朋友既教練,和要比多D時間先"學有所成"囉。

原帖由 最愛小朋友 於 10-9-22 14:50 發表
唔好意思呀,,想問下大家~~
我小朋友3歲半,,可以開始學溜冰未??
同埋係邊度有得學??
煩嘛大家!謝~

原帖由 2kid-mammy 於 10-9-18 15:39 發表
因為我女女同學要在Element學, 為了和她兩個一起學, 所以我才轉到那兒, 照你所講, 我應該返去找又一城的舊教練? 但上次我通知他轉到Element學時, 他好像唔多高興! 此外, 今年我女女轉了下午班, 如果在Element學會近 ...

你話佢聽轉埸轉教練佢緊係唔高興. 你同佢講'始終覺得佢最好'佢實收番你

原帖由 choleliu 於 10-9-23 19:41 發表
要比多D時間先"學有所成"囉。

同意. 我個個禮拜去溜冰場, 眼見年紀細的小朋友好快學識行, 但再進一步的動作就做唔倒. 例如交'差'向前向後, 3-turn等, 個個禮拜重複又重複. 有些比同齡大隻又大力的就例外, 可以學得好快.

有無人11月比賽?

原帖由 do-re-me 於 10-9-26 03:34 發表
同意. 我個個禮拜去溜冰場, 眼見年紀細的小朋友好快學識行, 但再進一步的動作就做唔倒. 例如交'差'向前向後, 3-turn等, 個個禮拜重複又重複. 有些比同齡大隻又大力的就例外, 可以學得好快.
有無人11月比賽? ...

YES !
我個細女, 跟家姐溜, 2歲就識" 行(溜)冰" 了.
不過, 因為佢好細個, 人又肥, 腳又短, 本身control都未做好協調, 所以根本學唔到乜野. 只係行行行.
結果係大約3歲半左右先叫做學到基本花.

可能我細女真係肥,  3-turn, Arabesque 都ok, "交叉腳"對佢真係有難道, 做好耐都做唔好, 仲係仆仆0下.

反而我有d朋友, 個仔6歲先學暑假班, 學3個月就完成晒基本1-5級了, 現在可以上FS1了.

我同兩個朋友(小朋友年紀一樣,兩歲多)都想比仔仔一齊學下溜冰,最方便是在又一城,想問下我地可以去聯絡溜冰學校,還是問下人介紹教練自己聯絡?
如果是後者,請問有無又一城教練介紹?

醒目開學勳章

有呀、有呀,我囡囡比FS3﹐TOTAL玩4個項目,你小朋友呢?

原帖由 do-re-me 於 10-9-26 03:34 發表

有無人11月比賽? ...

醒目開學勳章

肥唔肥都唔關係,我囡囡剛去完杭州比賽,遇到兩隻大笨象,成個欣兒咁款,但一樣溜得好好ga,只係佢細,燒多d銀錢就會好,放心啦﹗

原帖由 小豆媽 於 10-9-26 14:30 發表

YES !
我個細女, 跟家姐溜, 2歲就識" 行(溜)冰" 了.
不過, 因為佢好細個, 人又肥, 腳又短, 本身control都未做好協調, 所以根本學唔到乜野. 只係行行行.
結果係大約3歲半左右先叫做學到基本花.

可能我細女真係肥, ...

醒目開學勳章

你試下直接問學校,or溜冰學校有web site,你睇岩邊個教練就問學校呢個教練有無時間囉。

提一提,你小朋友咁細,最好搵d普通教練,而女教練會比較好(本人覺得有愛心多d),佢地接觸小朋友會比較多,盡量唔好搵高級教練,佢地會無心機教初班,到時盞攪﹗

原帖由 deen 於 10-9-27 10:08 發表
我同兩個朋友(小朋友年紀一樣,兩歲多)都想比仔仔一齊學下溜冰,最方便是在又一城,想問下我地可以去聯絡溜冰學校,還是問下人介紹教練自己聯絡?
如果是後者,請問有無又一城教練介紹? ...

你不如去又一城觀察下邊個教練'arm'你心水, 再問溜冰場果個教練叫咩名? 有咩時間? 睇下夾唔夾倒.

你不如去溜冰場觀察下邊個教練'arm'心水, 再問溜冰場果個教練叫咩名? 有咩時間? 睇下夾唔夾.

原帖由 choleliu 於 10-9-27 23:11 發表
有呀、有呀,我囡囡比FS3﹐TOTAL玩4個項目,你小朋友呢?

嘩!好勁! 玩4個項目!?佩服你地有時間,恆心練習. 我女升左2年級好忙, 已經測左一次驗. 默書內容又多. 下星期又測了. 都唔知可唔可以'崖'落去.

我女只係比賽BB班, 即係唔洗考試都可以參加果種. 佢平時學任何野都唔鍾比賽. 今次竟然自己話要參加. 所以我同佢報BB班壯下膽.

原帖由 choleliu 於 10-9-27 23:15 發表
肥唔肥都唔關係,我囡囡剛去完杭州比賽,遇到兩隻大笨象,成個欣兒咁款,但一樣溜得好好ga,只係佢細,燒多d銀錢就會好,放心啦﹗

燒銀紙.......呢個就係問題丫麻.
算0拉, 反正我一帶帶2個, 都係佢會學, 我會供 !

原帖由 do-re-me 於 10-9-28 02:22 發表

嘩!好勁! 玩4個項目!?佩服你地有時間,恆心練習. 我女升左2年級好忙, 已經測左一次驗. 默書內容又多. 下星期又測了. 都唔知可唔可以'崖'落去.

我女只係比賽BB班, 即係唔洗考試都可以參加果種. 佢平時學 ...

係唔係 spotlight ?

原帖由 choleliu 於 10-9-27 23:23 發表
你試下直接問學校,or溜冰學校有web site,你睇岩邊個教練就問學校呢個教練有無時間囉。

提一提,你小朋友咁細,最好搵d普通教練,而女教練會比較好(本人覺得有愛心多d),佢地接觸小朋友會比較多,盡量唔好搵高級教練,佢地會無心機 ...

女仔係會細心d.

不過大家家長小心, 我之前在某冰場, 見到某男coach, 對某年紀的女學生的態度有"過份親切"的炎疑, 可能係我多心, 女仔, 呢d咁貼身的訓練, 都係女coach好d.

原帖由 小豆媽 於 10-9-28 21:19 發表

係唔係 spotlight ?

我估係掛, 我無留意咩名, 總之係扮鬼扮馬果D

小豆媽,
你女會唔會比賽? 以前有無參加過?

原帖由 小豆媽 於 10-9-28 21:24 發表

女仔係會細心d.

不過大家家長小心, 我之前在某冰場, 見到某男coach, 對某年紀的女學生的態度有"過份親切"的炎疑, 可能係我多心, 女仔, 呢d咁貼身的訓練, 都係女coach好d. ...

正! 我個係女, 如果學有所成能做教練將來一定好吃香

不過, 今日派手冊番黎又多一個測驗, 都唔知點解讀完又有, 讀完又有, 永遠都有幾個test在手.請問你地點樣分配時間? 溜冰埸哥哥比左2張免費飛我都未得閒用.

我囡囡下個月5歲啦!我想問你哋有經驗嘅媽咪,小朋友最好係幾歲開始去學溜冰好??? 邊個場嘅教練教BB班會好啲???
Thanks
‹ 上一主題|下一主題