用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

好開心, 11月中終於有機會轉學星期五晚, 希望到時無咁多人, 阿女可以練得更好~ 星期六太多人係西九嘞, 仲有好多 hockey 學生, 太危險....

11月6日原本阿女要上堂, 但教練要跟d學生去又一城&太古比賽, 所以停上, 佢都叫我同阿女一齊去睇, 我到時都會去又一城8下, 希望阿女會增加多d興趣, 你吔小朋友會唔會去比賽?

聽講又一城&太古唔比做好多動作, even 學生練習都係唔可以, 係唔係?

醒目開學勳章

第一次比賽最好輕快d或慢d會比較好,如果唔係顧得腳黎就顧唔到隻手,顧得隻手黎又聽唔澈音樂﹗不過而家排左無計,下次同教練傾傾﹗

原帖由 do-re-me 於 10-10-21 14:11 發表

我女比賽首歌好快, 佢跟唔倒D動作, 今次死緊啦.

醒目開學勳章

溜冰係十級(FS10)最高級﹐中國教練都好多個,請得佢地通常都有佢地個人之處。每個人都有級數,無級數掂會請呢?只不過我地唔知﹗

原帖由 TYma 於 10-10-21 14:34 發表
請問教練中最高級係幾級?
去櫃台問有關教練級數,櫃台話唔知!
我想問場內有D中國籍的高級教練係幾多級?
有朋友講 : 佢哋中國高級教練是專業,冇級數制...
咁講係唔係表示超過十級? ...

醒目開學勳章

去睇啦,小朋友會增加佢興趣ga﹗

係。太古城 & 又一城係乜叉都唔準做,好鬼煩,我囡想練都無得練﹗不過又一城就好少少,星期一至五晚上8:30後間開一部份,可以做d平時唔做得既動作﹗

原帖由 alljodesign 於 10-10-25 01:45 發表
好開心, 11月中終於有機會轉學星期五晚, 希望到時無咁多人, 阿女可以練得更好~ 星期六太多人係西九嘞, 仲有好多 hockey 學生, 太危險....

11月6日原本阿女要上堂, 但教練要跟d學生去又一城&太古比賽, 所以停上, 佢 ...

原帖由 TYma 於 10-10-21 14:34 發表
請問教練中最高級係幾級?
去櫃台問有關教練級數,櫃台話唔知!
我想問場內有D中國籍的高級教練係幾多級?
有朋友講 : 佢哋中國高級教練是專業,冇級數制...
咁講係唔係表示超過十級? ...

某d場的homepage, 會有coach的級數, 最少都要有FS5, 最高FS10.
我識得有D媽媽, 會帶小朋友返大6跟"前國家隊"學skating添, 果d真係唔可以用"級"去衡量了.

請問冰鞋如何開刀? coach 會幫忙嗎?因想上網訂鞋

原帖由 小豆媽 於 10-10-25 23:03 發表

某d場的homepage, 會有coach的級數, 最少都要有FS5, 最高FS10.
我識得有D媽媽, 會帶小朋友返大6跟"前國家隊"學skating添, 果d真係唔可以用"級"去衡量了.

原帖由 小豆媽 於 10-10-25 23:03 發表

FS5就可以做教練?似乎兒戲左D喎.

醒目開學勳章

你拎對鞋去溜冰商店,同職員講要磨刀就ok,我記得磨刀$150一對,當年我都磨過一次,但你新開刀我就唔知。

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-26 09:58 發表
請問冰鞋如何開刀? coach 會幫忙嗎?因想上網訂鞋

醒目開學勳章

我都覺得係,見到海濱四級都有呀﹗最叻d教練就去晒Element!

原帖由 do-re-me 於 10-10-26 22:43 發表

FS5就可以做教練?似乎兒戲左D喎.

原帖由 choleliu 於 10-10-26 23:38 發表
我都覺得係,見到海濱四級都有呀﹗最叻d教練就去晒Element!

上左花式, 級數係重要, 不過可能我2個都係女, 又細個, 我除左會choose有愛心/會氹小朋友的coach, 而且我一定要女coach.
我真係親眼在西9見到一個男coach對女學生態度好唔洽當.  所以我好驚.

噢! 原來係咁, 謝謝!

原帖由 choleliu 於 10-10-26 23:36 發表
你拎對鞋去溜冰商店,同職員講要磨刀就ok,我記得磨刀$150一對,當年我都磨過一次,但你新開刀我就唔知。

醒目開學勳章

有個別教練教小朋友真係好唔掂,無乜心機。重有最憎d教練'聳'尚名牌,乜鬼都話要名牌,ipad、iphone、眼鏡、衫褲...etc...教到d十幾歲學生見到佢著名牌又話要跟佢,'善'慕佢...,我心諗,跟左佢真係大件事。

原帖由 小豆媽 於 10-10-27 00:03 發表

上左花式, 級數係重要, 不過可能我2個都係女, 又細個, 我除左會choose有愛心/會氹小朋友的coach, 而且我一定要女coach.
我真係親眼在西9見到一個男coach對女學生態度好唔洽當.  所以我好驚. ...

原帖由 choleliu 於 10-10-27 15:22 發表
有個別教練教小朋友真係好唔掂,無乜心機。重有最憎d教練'聳'尚名牌,乜鬼都話要名牌,ipad、iphone、眼鏡、衫褲...etc...教到d十幾歲學生見到佢著名牌又話要跟佢,'善'慕佢...,我心諗,跟左佢真係大件事。

...

教練唔係要穿制服的嗎? 囡囡點知教練用名牌? 佢地放學後有聯繫? 要小心, 小心 (只係關心大家的囡囡, 無惡意的)

醒目開學勳章

如﹕眼鏡、T-SHIRT、同學生講IPHONE、IPAD...等等...

原帖由 do-re-me 於 10-10-30 00:00 發表

教練唔係要穿制服的嗎? 囡囡點知教練用名牌? 佢地放學後有聯繫? 要小心, 小心 (只係關心大家的囡囡, 無惡意的)

原帖由 choleliu 於 10-10-30 00:31 發表
如﹕眼鏡、T-SHIRT、同學生講IPHONE、IPAD...等等...

一堂先得果半個鐘, 仲傾埋D無聊

醒目開學勳章

有時落左堂、教練上緊堂,行埋去傾兩句都有﹗總之一句講晒,乜人都有﹗

原帖由 do-re-me 於 10-10-30 22:24 發表

一堂先得果半個鐘, 仲傾埋D無聊

請問如果搭的士或貨van去太古城溜冰埸那個出入口最近溜冰場? 因要帶道具去, 愈行得少愈好. 我明天去, 急. 請幫忙. 謝謝

第一次在這裏發言, 想請教各位媽媽, 女女今年六歲, 剛剛暑假在太古城學了兩期暑期班, 女女十分鍾意, 但因為上小一, 怕女女要時間適應, 所以暑期後並沒有繼續, 上星期六去完圓方, 她向我說, 想繼續學, 好似姐姐一樣可以學到轉圈.
因我對溜冰認識不多, 想請教媽媽, 在圓方學溜冰, 那位教練適合教小朋友, 另外, 每星期最少要練習多少小時才跟得上進度.

請問轉圈時踏著冰面隻腳點先可以伸直?囡囡一直都解決唔倒這問題. THX

原帖由 wanj 於 10-11-1 09:37 發表
第一次在這裏發言, 想請教各位媽媽, 女女今年六歲, 剛剛暑假在太古城學了兩期暑期班, 女女十分鍾意, 但因為上小一, 怕女女要時間適應, 所以暑期後並沒有繼續, 上星期六去完圓方, 她向我說, 想繼續學, 好似姐姐一樣可 ...

圓方我唔熟, 讓其他媽媽解答你吧.我女一星期練3個鐘, 當做運動.
‹ 上一主題|下一主題