用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1下學期就學寫字 小朋友好辛苦
go

K1下學期就學寫字 小朋友好辛苦 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 annie929 於 10-2-9 17:19 發表
宜家讀K1就要寫 土 口 人 木 等等... 小朋友好似好辛苦咁 手仔都未發育完成 K2重要開始默書 我擔心小朋友有壓力
睇報紙話政府希望私立學校唔好咁快寫字同默書 都唔知邊一方係岩 邊一方係錯 唉
原來私校同政府之分別 ...

可否透露係邊間幼稚園呀?

我都想知邊間,K1開始寫字,好慘哦..:

醒目開學勳章

原帖由 bluemarry 於 10-2-9 18:29 發表

hkps ascot K1 Sept
km k1 2nd sem (KV都好似係)

醒目開學勳章

原帖由 bluemarry 於 10-2-9 18:29 發表

it depends la
if your kid starts to use a pencil and write by himself from around 2.. then you wont think like this~

做得家長應該在選校時就要考慮呢啲問題, 大家都知道有學卷的學校一定要 k2 先可以寫字, 所以如果你選擇咗冇學卷的學校, 應該在選校前問清楚校方.  我知有好多家長就係鍾意咁早比小朋友寫字的.

我又唔覺得k1開始寫字有咩問題喎, 可能我個仔鍾意做功課, 佢寫得好有心機..所以, so far, 我覺得k1開始係ok既

其實學校唔強迫寫的話, 我就覺得問題不大,早些讓小朋友知道寫字是什麼都好.... 不過小朋友寫唔到唔好話佢,可能真係未development 好,又或者是手指仔唔夠力,早些發覺都唔係唔好嫁, 可以早些幫小朋友做training...

In some Int'l school (e.g. Tutor Time), kids also starts to write words towards the 2nd half of the 2nd semester.  In my experience, if the kids are big kids, then they can handle it, no problem in ability at all.  However, for small kids, huge problem since they don't have enough strength.

原帖由 kerkermui 於 10-2-9 19:34 發表

hkps ascot K1 Sept
km k1 2nd sem (KV都好似係)
‹ 上一主題|下一主題