用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2010 n1朋友仔
樓主: kb7724
go

金巴倫道迦南2010 n1朋友仔 [複製鏈接]

Yes, I wl.

Wl take MTR & see how long wl it take from my home to kinder....as most likely I gotta bring bb to school by myself for the first 2 wks.

anybody know how long wl it take from kln tong mtr station to cannan by walk?

原帖由 kb7724 於 10-4-22 14:24 發表
大家一樣都係星期六去交留名費?

回覆 13# bvei 的文章

hello bvei,

想請問吓你, 下午班會唔會無上午班咁好咖, 因為剛剛收咗我bb pm, 所以想了解一吓,
麻煩你

tks

咁我又唔知喎, 因為我大仔之前係讀am的...

原帖由 angelcambo 於 10-4-27 18:31 發表
hello bvei,

想請問吓你, 下午班會唔會無上午班咁好咖, 因為剛剛收咗我bb pm, 所以想了解一吓,
麻煩你

tks

Hi,
如要同埋小朋友由MTR行去學校,我唸起碼4-5個字,若果落雨,都幾麻煩。

原帖由 fanmama 於 10-4-23 12:15 發表
Yes, I wl.

Wl take MTR & see how long wl it take from my home to kinder....as most likely I gotta bring bb to school by myself for the first 2 wks.

anybody know how long wl it take from kln tong m ...

Name  Gender  Born      
HLui      F          Feb 08
YNg       F         Jan 08
COng     M        Jun 08      AM
Mona     F         Feb08       AM   Kowloon City

[quote]原帖由 kb7724 於 10-4-21 16:32 發表

係呀, 我上星期六同老公去, 兩個大人既步伐行都要20分鐘, 何況2歲bb.....我都考慮緊轉搭sch bus 算了~
唔計較車費問題, 2歲人仔一個人搭車, 車入面只得1個保母, 又有點兒擔心囉~!

原帖由 BeeBee11 於 10-4-27 22:53 發表
Hi,
如要同埋小朋友由MTR行去學校,我唸起碼4-5個字,若果落雨,都幾麻煩。

我囝囝都係2010年N1下午班, 佢係2008年1月出生架...

其實N班都有成18班 (上下午各9班), 好似好多人, 成400幾人, 計埋K1-3 (又係18班?), 成間學校有成千人 , 分上下午, 每節都有成600人, 會唔會好迫, 唔夠地方都staff ???

我都收左a.m., 因為怕啟思課程淺, 所以沒有比錢, 都怕自己會選錯.

唔知選擇返上午班好定下午班好?你們會點選擇,請比意見?
請問上午班和下午班課程和其他嘢是否有分別?

唔使擔心,我亞女都係讀緊PN,我地初初都係好似你咁諗,所以就返學自己湊,放學比佢搭巴士試一下先。誰不知亞女好鍾意搭架鴨仔巴士,過左兩個月我地就比佢搭埋返學,佢一上車就同小朋友傾偈。雖然係得一個姨姨,但司機叔叔同姨姨都好交帶,好細心,連係車到發生的"特別事"都會話比我地知。例如,叔叔會話番比我地聽"堯堯好叻,熱就自己識除外套",小朋友睡著了,姨姨就最後至抱佢落車,仲特別小心同細細力放番落家長膊頭。唔係得我地加車d叔叔姨姨係咁,我地幾個朋友仔搭唔同嘅鴨鴨巴士,但個個好贊呢!是真的,搭巴士仲可以縮短小朋友同家長分離時的不安呀!

原帖由 kb7724 於 10-4-28 15:59 發表
係呀, 我上星期六同老公去, 兩個大人既步伐行都要20分鐘, 何況2歲bb.....我都考慮緊轉搭sch bus 算了~
唔計較車費問題, 2歲人仔一個人搭車, 車入面只得1個保母, 又有點兒擔心囉~!

...

Name      Gender      Born
HLui           F             Feb 08
YNg           F             Jan 08
COng        M            Jun  08    AM
Mike         M            AUG 08    AM

SORRY, 好耐沒有上BK.
我都已經留位啦.
下次家長講座, 你會否參加? 約你一起去?

原帖由 kb7724 於 10-4-20 14:13 發表
小燕子媽媽, 你係咪都係呢個星期六去交form呀? 你仔仔第時會唔會搭校車呀?

好多謝你既分享,我都諗住比亞仔IN 2011年既PN.我都有搭校車既擔心問題, 因為如果我亞仔由屋企返學(搭校車)既車程要45分鐘. 唔知佢咁細個頂唔頂得住... 我知道呢間迦南好好, 但返放學既concern 都幾大..請問可否比比意見. thanks.

» 發表回覆
原帖由 sheffield 於 10-5-5 09:33 發表
唔使擔心,我亞女都係讀緊PN,我地初初都係好似你咁諗,所以就返學自己湊,放學比佢搭巴士試一下先。誰不知亞女好鍾意搭架鴨仔巴士,過左兩個月我地就比佢搭埋返學,佢一上車就同小朋友傾偈。雖然係得一個姨姨,但司機叔叔同姨姨都 ...

大家知唔知8月預備班最後繳費日期係幾時? 我記得註冊嗰日個staff話5/30, 但係我睇張通告就7月....

我亞B在奧海城上蓋屋苑於8:15上車,其實都要45分鐘。放學就快d,12:30-35就返到。返學冇問題,初初放學有時會在巴士睡著了,但過年後就冇瞓啦,可能大個左掛!再加上有時老師會在放學前派些手工呀,獎個貼紙仔呀,什至巴士姨姨都會比粒糖糖,所以小朋友都會好開心,到站時都會開心的期待"show off"老師或姨姨比佢地嘅野。所以,如小朋友有需要,佢地會"洽一洽",也不用太擔心。當然,如學校近屋企可以行返學就最好,但,如搭車的話,就算都幾近,因要兜路接其他小朋友,所以都搞到好耐…

[quote]原帖由 rforyan 於 10-5-5 13:44 發表
好多謝你既分享,我都諗住比亞仔IN 2011年既PN.我都有搭校車既擔心問題, 因為如果我亞仔由屋企返學(搭校車)既車程要45分鐘. 唔知佢咁細個頂唔頂得住... 我知道呢間迦南好好, 但返放學既concern 都幾大..請問可否比比 ...

醒目開學勳章

原帖由 fanmama 於 2010-5-5 13:56 發表
大家知唔知8月預備班最後繳費日期係幾時? 我記得註冊嗰日個staff話5/30, 但係我睇張通告就7月....

8月6號既幼兒輔導班最後交錢係5月30號前啊,我都因為呢個問題打電話再問過幼稚園既老師

我囡囡係返AM既 ,好高興認識咁多位同學仔既MAMI,希望以後仲可以多D機會傾計

Name      Gender    Born
HLui          F            Feb 08
YNg          F            Jan 08     AM
COng        M           Jun  08    AM
Mike         M           AUG 08    AM

回覆 7# 小燕子媽媽 的文章

我黎緊都係會番N1 am架~~~
nice to meet you~
你同小朋友會番8月份個個準備班嗎?

Name      Gender      Born

TingH           F             Jan 08
[fly]Lily qqq(^o^ppp) 我愛我的洛婷豬 我愛我的洛婷豬 我愛我的洛婷豬[/fly]

heehheeee....... 我都係am架
你8月有冇報讀預備班呢? 唔知我都小寶寶會唔會係同學仔呢

原帖由 kb7724 於 10-2-5 02:50 PM 發表
請問有無媽咪已經決定今年n1比bb讀金巴倫道迦南架? 我沉日收到信學校收仔仔讀am class, 唔知有無bk同學仔呢
[fly]Lily qqq(^o^ppp) 我愛我的洛婷豬 我愛我的洛婷豬 我愛我的洛婷豬[/fly]

原帖由 sharon26788 於 10-5-5 23:19 發表

8月6號既幼兒輔導班最後交錢係5月30號前啊,我都因為呢個問題打電話再問過幼稚園既老師

我囡囡係返AM既 ,好高興認識咁多位同學仔既MAMI,希望以後仲可以多D機會傾計 ...

Thanks sharon26788....

阿囡會讀預備班, 見佢依家响屋企淨係對住姐姐同睇電視, 而得即刻就送佢返學呀....
‹ 上一主題|下一主題